Mateo Kovačić i Luka Modrić (©Reuters)
Mateo Kovačić i Luka Modrić (©Reuters)

Od lovca do lovine: Podmlađena Hrvatska hoće korak dalje

Vreme čitanja: 4min | sre. 23.11.22. | 09:02

Vatreni su u Rusiji 2018. završili kao srebrni, pa su sada tim kojem svi žele da skinu skalp

Nova reprezentacija, isti san. Aktuelni vicešampion sveta započinje danas novo poglavlje na Mundijalu susretom sa Marokom na stadionu Al Bajt, u sklopu Grupe F. Hrvatska je stigla do finala u Rusiji 2018. pobedivši Englesku u polufinalu, pre nego što je izgubila od Francuske sa 4:2. Sada, gotovo četiri i po godine kasnije, gladna je novih uspeha i željna da ode korak dalje.

Koliko je cilj o osvajanju Svetskog prvenstva realan, ostaje da se vidi, jer Vatrene sada čeka daleko teža situacija u odnosu na minulu smotru najboljih. U međuvremenu je izvršena smena generacija, i još teže, Hrvatska je u Rusiji bila lovac, a sada je lovina i selekcija kojoj svi žele da skinu skalp.

Izabrane vesti

Prvi će priliku za to da imaju Marokanci, a rivali u Grupi F su još Belgija i Kanada.

"Ono kroz šta smo prošli 2018. bilo je nezaboravno iskustvo, neizbrisivo u našim glavama. Pričaćemo o tome i sećati se do kraja života, ali to treba da ostavimo po strani. Mnogi igrači sa Svetskog prvenstva u Rusiji nisu ovde, došli su novi, kvalitetni mladići sa svežom energijom. Ovo je novi turnir i na to moramo da gledamo tako. Od nas se očekuje da odigramo srcem, damo sve od sebe i ostavimo poslednji atom snage na terenu. Ako ovo znači da postižemo dobre rezultate, onda sjajno – ako ne, moramo da podignemo glave znajući da smo dali sve od sebe", rekao je kapiten Hrvatske Luka Modrić, koji sada ima 37 godina, najbolji igrač proteklog turnira.

11.00: (3,80) Maroko (3,15) Hrvatska (2,20)


Hrvatska je 12. na rang-listi FIFA, 10 mesta iznad Maroka, nacije koja je učestvovala na pet Mundijala, ali je samo jednom izašla iz grupne faze, i to 1986. godine. Od prelaska milenijuma, Maroko se samo jednom kvalifikovao za Svetsko prvenstvo, i to baš proteklo 2018. godine. Iako je afrička zemlja osvojila samo jedan bod iz tri meča u grupi, svakako nije morala da se stidi svog učinka. Uostalom, izgubila je od Portugalije samo 1:0, a od iznenađujuće pobede nad Španijom delili su je sekundi.

Ove godine, međutim, poželeće Atlaski Lavovi da stignu u nokaut runde iz izjednačene Grupe F, a ovaj san uopšte ne deluje nerealno. Tim u kojem su glavni asovi bek Pari Sen Žermena


Ašraf Hakimi i ofanzivac Čelsija Hakim Zijeh, smatra se jednom od selekcija koje mogu da naprave bum. Međutim, zbog nedovoljne širine sastava, lako može potpuno da "izgori" i završi takmičenje već u grupi.




HRVATSKA POBEDNIK GRUPE F - 3,20

Selektor Valid Regragi, koji je tek u avgustu ove godine imenovan na kormilo reprezentacije Maroka posle smene Vahida Halilhodžića, može da bude zadovoljan dosadašnjim radom. Pod njegovim vođstvom Maroko je odigrao tri prijateljske utakmice u kojima nijednom nije izgubio, niti primio gol, a sukobio se sa Čileom, Portugalijom i Gruzijom.

Iako se pod njegovim vođstvom Halilhodžića Maroko plasirao u Katar, bivši trener zagrebačkog Dinama dobio je otkaz zbog sukoba sa najvećim marokanskim zvezdama, pre svega


Zijehom i defanzivcem Bajerna Nusairom Mazrauijem.

"Svima je jasno da će to biti težak meč, borimo se protiv vicešampiona. Znamo snagu Hrvatske, svesni smo kvaliteta rivala, ali znamo i svoj. Hrvatska je favorit, znamo ko je Luka Modrić. Nisam razgovarao sa Vahidom Halilhodžićem, imamo veliko poštovanje za ono što je uradio za Maroko. Tu sam zbog njega, ali nismo razgovarali, niti sam ga zvao


", istakao je

Valid

Regragi, selektor Maroka.

Ipak, protivnik Atlaskih Lavova na otvaranju šampionata biće branioci srebra sa prošlog Svetskog prvenstva. Napadaće Vatreni da bi odbranili svoje medalje, ali kao i Marokanci, prvo će morati da napreduju iz veoma zahtevne i izbalansirane grupe. Ipak, činjenica je da je tim još ujednačeniji nego u Rusiji, a mladi štoperi Joško Gvardiol i Josip Šutalo će svakako želeti da skrenu pažnju na sebe.




Sredina terena je ipak priča za sebe. Trojac Brozović


-Kovačić


-Modrić


je među najboljima - ako ne i najbolji - koji će se videti na čitavom šampionatu, i predstavlja zamajac Hrvatske.

Pored toga, selekcija

Zlatka Dalića

je nedavno pobedila u četiri uzastopne utakmice Lige nacija protiv jakih rivala Francuske i Danske, obezbedivši prvo mesto u grupi i plasiravši se u finalni plej-of. U okviru priprema za prvenstvo, Hrvati su prošle srede igrali i protiv Saudijske Arabije koju su savladali sa 1:0. Andrej Kramarić je osam minuta pre kraja postigao jedini gol na meču za šesti uzastopni trijumf.

MAROKO - HRVATSKA, 11.00

Al Kor

Stadion: Al Bajt

Sudija: Fernando Rapalini (Argentina)

Maroko (4-3-3): Bono - Hakimi, Dari, Sajs, Mazraui - Unahi, Amrabat, Amala - Zijeh, En Nesiri, Bufal.

Hrvatska (4-3-3): Livaković - Juranović, Lovren, Gvardiol, Sosa - Modrić, Brozović, Kovačić - Vlašić, Kramarić, Perišić.

------------

Budi u timu koji ne gubi - svakog dana Mundijala Mozzart deli 11 puta po 50.000 dinara

------------

SVETSKO PRVENSTVO - 1. KOLO

Grupa F

Sreda

11.00: (3,80) Maroko (3,15) Hrvatska (2,20)

20.00: (1,55) Belgija (4,30) Kanada (6,75)

*** kvote su podložne promenama


tagovi

Svetsko prvenstvo 2022Katar2022fudbalska reprezentacija hrvatskereprezentacija Hrvatskereprezentacija MarokaReprezentacija Maroka

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara