Andre Onana (©Reuters)
Andre Onana (©Reuters)

Otkriveno zašto je Onana izbačen: Sve puklo zbog načina ispucavanja lopte?!

Vreme čitanja: 3min | pon. 28.11.22. | 18:15

Song ne želi trećeg štopera na terenu, već konvencionalnog golmana, ovaj pak kritikovao odluke selektora...

Nikada nije dobro kada u danu odigravanja važne utakmice na Mundijalu osvane vest da je prvi golman i jedan od najboljih igrača izbačen zbog nediscipline. Slučaj Andrea Onane izazvao je veliku buru u javnosti pošto je kao grom iz vedra neba objavljeno da Rigobert Song više ne računa na "jedinicu" Kameruna, iako se protiv Srbije igralo za goli život.

Neukrotivi lavovi su preživeli, iako je Onanin zamenik Devis Epasi morao triput da vadi loptu iz mreže. Naravno, na konferenciji za medije posle utakmice jedna od glavnih tema bio je razlog odstranjivanja golmana Intera u tako važnom trenutku grupne faze. Selektor Kameruna nije se udubljivao u to zašto je doneo kontroverznu odluku, koliko da svi moraju da budu kao jedan. Jedino što je Song rekao zaista na ovu temu jeste da je Onana "hteo da iskorači", što takođe nije dalo jasan uvid u to šta se tačno dogodilo. No, nekoliko sati kasnije i to je razjašnjeno.

Izabrane vesti

Utorak, 16.00: (2,60) Ekvador (2,95) Senegal (3,00)

Kamerunski mediji pišu, a potvrđuje i ugledni Atletik, da je tokom vikenda došlo do verbalnog sukoba između Onane i Songa zbog - načina ispucavanja lopte! Pisali smo već da je prvi golman Intera još iz dana kada je branio u Ajaksu navikao da bude nešto poput dodatnog štopera, da ima loptu u nogama i da od njega kreću da se grade akcije. Ali ne klasičnim ispucavanjem, već da lopta ide od noge, do noge, odnosno da se njegova dodavanja izvode smisleno.

Atletik se čak bavio i tim koliko je lopta bila u Onaninom posedu, pa je tako on najduže sa istom bio 12 sekundi dok je išao napred, prema centru terena. Njegova ispucavanja nisu išla daleko, osim kada je za to postojala apsolutna potreba. Kao, na primer, u završnici utakmice kada nije imao kome da je preda kratkim dodavanjem, jer su svi njegovi saigrači otišli napred u pokušaju da opterete švajcarsku odbranu.

Posle te utakmice i poraza Song je od Onane tražio da odustane od svojih metoda i bude više konvencionalan, na šta se čuvar mreže usprotivio i počeo da kritikuje selektora. Ubrzo nakon toga on je odstranjen iz ekipe.

Kamerunski sajt Actu Cameroun piše da je od izvora iz reprezentacije čuo razmišljanje kako je “izbacivanje Onane zakomplikovalo život ekipi“, zbog čega se Song našao na meti kritika. Tačnije, smatra se da je golman morao da ostane u ekipi do kraja turnira zbog važnosti momenta i šansi da se Kamerun plasira u narednu fazu, te da je igrač trebalo da bude kažnjen po završetku turnira, ne tokom. Zbog toga se ne krije da je Onanin izostanak direktno uticao da se Kamerun nađe pred teškim porazom od Srbije, dobrim delom zato što Epasijev kvalitet daleko ispod onog prve "jedinice" ekipe.

Kamerun i dalje ima teoretsku šansu da ode dalje, ali to znači da moraju da pobede Brazil i imaju bolju gol-razliku od Švajcarske i Srbije.


tagovi

Katar2022reprezentacija KamerunaAndre OnanaRigober Song

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara