Ovo nije Nemačka, vraćaj Milera i Boatenga! Rafali po Levu, pominju se Flik i Klop, čak i Kunc, Rangnik

Vreme čitanja: 4min | sre. 18.11.20. | 11:00

Najteži momenat u 14 godina dugoj selektorskoj karijeri Joakima Leva

Otkako je 2006. godine preuzeo kormilo reprezentacije Nemačke, selektor Joakim Lev nikada nije bio ovakvim pritiskom i rafalom kritika kao sada. Veći deo javnosti u Nemačkoj želi da mu vidi leđa...

Rezultati Pancera već nekoliko godina nisu na nivou očekivanja. Od svetske titule u Brazilu 2014. godine, Elf pada sve više i više. Na EP u Francuskoj su ispali u polufinalu, na Mundijalu u Rusiji su takmičenje završili u grupi, u prvom izdanju Lige nacija su bili poslednji u grupi, a u drugom su opet izvisili pošto ih je u borbi za prvo mesto rasturila Španija sa 6:0.

Izabrane vesti

„Ovo je užasno! Ovo je šamarčina. Ono što me najviše nervira je što se nismo borili na terenu. Nismo izgledali kao tim. Nije bilo nikoga da podvikne, čuli smo samo glasove španskih igrača“, rekao je legendarni Bastijan Švajnštajger.

Možda vam zvuči neverovatno, ali ovaj podatak je frapantan i istinit: Nemačka je na poslednjih 13 mečeva u grupnim fazama zvaničnih takmičenja ostvarila tek tri pobede! Dve protiv Ukrajine i jednu protiv Švedske... Tu su porazi od Meksika, Južne Koreje, Holandije, Francuske, Španije, dva remija sa Švajcarskom, po jedan remi sa Francuzima, Holanđanima i Špancima.

Nemci imaju samo jednu jaku pobedu u taikmčarskim mečevima u poslednje dve i po godine. Protiv Holandije (3:2) u kvalifikacijama za EP prošle godine, s tim što su im Holanđani u revanšu naneli ubedljiviji poraz (2:4).

Levove pozicije za ovih 14 godina nikada nisu bile gore. U njega sumnjaju navijači, mediji, bivši igrači... Jedina podrška mu stiže iz FS Nemačke.

Raspali smo se kao Brazil protiv nas 2014. Nadam se da je ovo izolovan slučaj. Ali i dalje verujemo u Joakima Leva i njegov posao je siguran. Ova utakmica neće ništa promeniti“, rekao je sinoć direktor nemačke reprezentacije Oliver Birof.

Međutim, on je jedan od retkih koji je stao u zaštiti nemačkog selektora.

Mediji u Nemačkoj podsećaju da je Levov selektorski mandat oročen do EP narednog leta kada će napustiti kormilo Elfa. Tada mu ističe ugovor. Međutim, mnogi žele da mu vide leđa odmah. Brojni mediji pišu da bi bio moralni čin da Lev podnese ostavku posle bruke sinoć i nijednog upućenog udarca u okvir gola protivnika.

Već se licitira i imenima naslednika. Hansi Flik iz Bajerna se pominje kao prirodan naslednik s obzirom da je dugo bio Levov pomoćnik i poznaje sistem rada u reprezentaciji. Problem je što ima ugovor sa Bajernom do 2023. i što u Minhenu u njemu vide dugoročno rešenje. Bajern ga neće tako lako prepustiti Savezu. Druga želja je Jirgen Klop, ali je on još nerealnija opcija. Klop ima ugovor sa Liverpulom do 2024. godine, a na Enfildu će verovatno sve uraditi da ga zadrže na duži vremenski period.

Javnost u Nemačkoj jako puca po selektoru. Najmoćniji medijski čekić u Evropi, tabloid Bild, direktno je udario na Leva pitanjem o eventualnom otkazu, a jutros je nastavio priču i izneo stav da je poslednji momenat da se nešto uradi i da se preispitaju Levove pozicije. Bild pita FS Nemačke da je li Lev pravi čovek jer je do EP ostalo sedam-osam meseci i poslednji je trenutak da se nešto menja ako se misli menjati. A deluje da je to neophodno...

Bild čak piše da bi imalo smisla i neko kratkoročno rešenje poput Ralfa Rangnika ili selektora mlade reprezentacije Štefana Kunca dok Flik ili Klop ne budu dostupni. Uprkos Birofovoj javnoj podršci, najuticajniji tabloid na svetu saznaje da se u užem rukovodstvu FS Nemačke razgovaralo o nekim idejama i opcijama za Levovog naslednika i da se obruč oko selektora sve više steže.

Među prvim kritičarima se javio Mesut Ozil koji je odbačen iz reprezentacije i kluba pa ima dovoljno slobodnog vremena da se bavi društvenim mrežama i deljenjem stavova. Njegovo ime nema više neku težinu u javnosti ali je rekao istinu ovom prilikom.

On je sinoć odmah posle utakmice uputio poruku da je vreme za povratak Džeroma Boatenga u reprezentaciju. Podsetimo, Lev je odlučio da Boatenga,Tomasa Milera i Matsa Humelsa pošalje u reprezentativnu penziju posle debakla na Mundijalu u Rusiji. Ironija je da Miler i Boateng sada igraju kao u najboljim danima i da ih je Flik preporodio u Bajernu. Nemačka reprezentacija trenutno nema igrače poput njih dvojice i Ozil je samo javno rekao ono što većina Nemaca misli.

Boateng ima 32 godine, Miler 31, mogu da pruže još mnogo reprezentaciji koja ih se odrekla dok još nisu ni napunili 30 godina.

„Nikada nisam video ovaku havarisanu Nemačku. Ovo nije Nemačka! Moramo opet da pričamo o Mileru, Humelsu i Boatengu. Posle ovakvog poraza su nam potrebni lideri poput njih trojice. Neko glasan poput Milera nam je trenutno neophodan. Ali sumnjam da će Jogi pomeniti mišljenje...“, poručio je legendarni Lotar Mateus.


tagovi

Fudbalska reprezentacija NemačkeJoakim Lev

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara