Agviregabirija i Rodrigo iz Reala (© AFP)
Agviregabirija i Rodrigo iz Reala (© AFP)

Partizan podigao standarde: U objektivu i desni bek iz Primere, slobodan je, a Natho mu otvara mesto stranca

Vreme čitanja: 3min | čet. 19.05.22. | 11:01

Martin Agviregabirija iz Alavesa među opcijama crno-belih

Dovela je desnog beka iz Primere Crvena zvezda, možda će i Partizan. Među opcijama koje razmatraju odgovorni u kancelarijama kluba iz Humske 1 nalazi se i – Martin Agviregabirija.

Pre samo nekoliko godina delovalo je nemoguće da crno-beli dođu u poziciju da razmišljaju o angažovanju fudbalera iz „Liga petice“, međutim, u poslednje vreme su podigli standarde, poslovali sa Romom (Umar Sadik), Arsenalom (Takuma Asano), Čelsijem (Danilo Pantić), te deluje da ima potencijala za dovođenje i desnog beka Alavesa.

Izabrane vesti

Agviragabiriji ovog leta ističe ugovor sa Baskijcima, a kako su posle šest sezona provedenih u elitnom rangu ispali u Segundu, uveliko rade na „čišćenju“ kadra i s obzirom da 26-godišnjem fudbaleru ne nude nastavak saradnje, Martin će biti slobodan u izboru nove sredine. Praksa je pokazala da Partizan takve najviše voli, jer ne bi morao da plaća obeštećenje.

Njegova pozicija je desni bek, gde Partizan trenutno ima na raspolaganju Aleksandra Miljkovića (ističe mu ugovor posle finala Kupa Srbije, a još nije precizirano hoće li ostajati), Marka Živkovića, dok je u poslednje vreme trener Aleksandar Stanojević sve češće na tom mestu koristio Aleksandra Lutovca, iako je nekadašnji mladi reprezentativac Srbije više ofanzivni, nego odbrambeni fudbaler. Osveženje u tom delu ekipe uvek je dobrodošlo, međutim, na Topčiderskom brdu procenjuju ima li smisla trošiti mesto stranca baš za poziciju u defanzivi. Pogotovo što ima nagoveštaja da bi osim projektovanog novog napada na krilo Ferencvaroša Tokmaka Nguena, iz uvoza mogao da dođe još jedan fudbaler u najisturenijem delu tima.

Što se tiče kvote stranaca, prostor za dovođenje – možda i samog Martina Agviregabirije – otvorio bi Bibars Natho. S obzirom da je nedavno produžio ugovor, Izraelac će uskoro ući u četvrtu godinu neprekidnog boravka na teritoriji Srbije i time, uveravaju iz Humske, steći pravo da konkuriše za srpski pasoš. Samim tim bilo bi više opcija sa stručni štab, koji u ovom trenutku računa na Rikarda Gomeša, Kvinsija Meniga i Bibars Natho, te ako dođe Tokmak bilo bi prostora za još jednog.

Kako se može čuti, Agviregabirija je samo jedna od nekoliko opcija koje na stolu imaju skauti Partizana. Na njihovu adresu maltene svakodnevno stižu preporuke, a fudbaler Alavesa je sam po sebi privukao pažnju, jer je deo jake lige. A nije se baš u prošlosti dešavalo da crno-beli dovode igrače sa Pirineja. Pitanje je da li će i sad, jer je Martin u fazi skeniranja, procene da li bi i kako mogao da pomogne. To što je slobodan znaju i drugi klubovi, te se minulih dana po lokalnim medijima u Baskiji piše da ga razmatraju i čelnici pokrajinskog rivala Atletik Bilbaa, čak i Viljareala, kao i italijanskog Kaljarija, mada ako ekipa iz Sardinije sklizne u Seriju B... Navodno, Agviregabirija je u Alavesu zarađivao oko 20.000 evra, što ne bi bio problem Partizanu.

Agviregabirija je rođen u Vitoriji, ceo život je proveo na stadionu „Mendizoroza“, skupio je više od 100 utakmica u Primeri, međutim, u poslednjih nekoliko meseci status mu se drastično promenio. Najviše posle zimskog dolaska Hosea Luisa Mendilibara, pošto je tadašnji trener insistirao na novom rešenju, a uprava dovela Nauela Tenalju iz Taljeresa, da bi Argentinac igrao redovno i kod nekadašnjeg stratega Eibara i kod njegovog naslednika Hulija Velaskeza. U takvim okolnostima Martin Agviregabirija je bio samo rezerva i nekoliko puta je dobijao šansu u završnicama utakmica. Što jasno sugeriše da su se čelnici Alavesa još od zime pripremali za život bez produkta njihove akademije.


tagovi

FK PartizanAlavesMartin Agviregabirija

Obaveštavaj me

FK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara