Crvena zvezda u Kruševcu (©Starsport)
Crvena zvezda u Kruševcu (©Starsport)

Deli ih 50 bodova, a to nije Zvezdina najveća razlika

Vreme čitanja: 4min | čet. 16.05.24. | 09:41

Crvena zvezda i Napredak u Kruševcu igraju meč bez posebnog rezultatskog značaja (19.00, TV Arena Premium 1)

Crvena zvezda je šampion Srbije i sedmi put uzastopno, Napredak bez mogućnosti da se domogne evropske vize. Stoga, današnji duel na kruševačkom stadionu Mladost od 19 časova neće imati veliku takmičarsku draž, ali daleko od toga da crveno-beli stižu iz Beograda na izlet. Upozorava ih na to nedavni Napretkov remi sa Partizanom (3:3), kao i činjenica da su se u poslednje vreme mučili da se iz Kruševca vrate pevajući.

U okršaju iz prvog dela sezone, početkom decembra, Zvezda je slavila sa 1:0 pogotkom Pitera Olajinke u sedmom minutu. Odlično se snašao Nigerijac u gužvi pred golom Napretka nakon prekida i postigao, ispostavilo se jedini gol. Odigran je taj meč po lošem vremenu i na teškom terenu za igru, a crveno-beli su pod Bagdalu doputovali utučeni nakon eliminacije sa međunarodne scene. Nisu prikazali zavidnu partiju, čak im je u finišu prvog poluvremena nekoliko puta ozbiljno ugrožen gol, ali su uspeli da sačuvaju prednost i upišu tri boda.

Izabrane vesti

U četvrtfinalu nacionalnog Kupa prošle sezone crveno-beli su do prolaza u narednu rundu stigli tek posle penala, nakon što za 90 i kusur minuta igre nije bilo golova. I pored nepreciznog šuta Mirka Ivanića (odbranio Nikola Petrić), Zvezda je prošla zahvaljujući odbranama Milana Borjana na udarce dvojice štopera, Miloša Kerkeza i mladog Nemanje Đekovića.

Pre toga, u martu 2023, bilo je 1:1 nakon što su gosti poveli pogotkom Ivanića u 38. minutu, a Kruševljani izjednačili u 85. preko Bojana Matića.

Većina pomenutih aktera više nisu igrači ovih klubova, a u odnosu na poslednji duel posebno je Napretkov tim pretrpeo značajne promene. Kruševljani u plej-ofu igraju sa značajno podmlađenim sastavom i sa Ivanom Stefanovićem umesto Vladimira Gaćinovića na klupi. Nakon izbegnute borbe za opstanak Čarapani kao da su izgubili motiv da se dalje takmiče. U doigravanju su zaređali sa porazima od Mladosti (1:3), kragujevačkog Radničkog (1:4) i Čukaričkog (0:2), da bi potom šokirali sve remijem sa Partizanom (3:3). Imali su Napretkovi igrači dva gola prednosti sve do desetak minuta pre kraja, ali nisu uspeli u potpunosti da naprave senzaciju. Ipak, već u narednom meču ponovo su poraženi, i to najubedljivije ove sezone u Mozzart Bet Superligi. Vojvodina ih je u Novom Sadu savladala sa čak 5:0.

I pored toga, Vladan Milojević poziva na oprez.

"Uvek je lepo igrati u Kruševcu, to je fudbalski grad i publika tamo voli dobru igru. Očekujem veliki broj navijača na stadionu, a što se rezultata tiče, oni će sigurno biti rasterećeni. Imaju mladih igrača uz par iskusnih koji prave razliku, tako da sam siguran da će biti zanimljiva utakmica. Što se tiče njihovog poraza od Vojvodine, ne gledamo to tako, svaka utakmica je za sebe", rekao je trener crveno-belih u najavi utakmice.

Jasno je da Crvena zvezda u goste kod Napretka dolazi kao apsolutni favorit, ali je nepoznato u kom sastavu će nastupiti. Vladan Milojević je nakon i teoretski obezbeđene titule počeo nešto više da ukazuje šansu mladima, ali je pred gostovanje u Kruševcu rekao da ima određenih kadrovskih problema.

Lepa vest za navijače crveno-belih stigla je u sredu sa treninga, pošto je nakon višemesečne pauze zbog povrede kuka sa ekipom ponovo punim intenzitetom radio Kosta Nedeljković. Mladi bek po završetku sezone seli se u Birmingem, gde će se staviti na raspolaganje treneru Aston Vile Unaiju Emeriju, ali se Zvezdine pristalice nadaju da bi do odlaska mogao da upiše još koji minut u crveno-belom dresu. Moglo bi to da bude 25. juna na stadionu Rajko Mitić tokom proslave titule u meču protiv Čukaričkog, ako ne danas u Kruševcu.

Trenutna razlika na tabeli Mozzart Bet Superlige između vodeće Crvene zvezde i osmoplasiranog Napretka je okruglo 50 bodova razlike. Crveno-beli imaju 90, a Čarapani 40. To, međutim, nije najveća prednost Crvene zvezde u odnosu na poslednjeplasirani tim plej-ofa tokom sedmogodišnje dominacije kluba sa Marakane.

Sezonu 2021/2022 crveno-beli su završili sa čak +62 u odnosu na upravo Napredak, dok su na kraju prošle imali 55 bodova više od Radničkog iz Kragujevca.

PREDNOST ŠAMPIONSKOG TIMA CRVENE ZVEZDE U ODNOSU NA POSLEDNJEG U PLEJ-OFU:

2017/18: +32 (Vojvodina)

2018/19: +38 (Vojvodina)

2019/20: bez plej-ofa (+45 u odnosu na desetoplasirani Napredak)

2020/21: bez plej-ofa (+68 u odnosu na jedanaestoplasirani Napredak)

2021/22: +62 (Napredak)

2022/23: +55 (Radnički Kragujevac)

2023/24: ? (dva kola pre kraja +50 u odnosu na Napredak)

MOZZART BET SUPERLIGA - 36. KOLO (PETO KOLO PLEJ-OFA)

četvrtak

16.55: (2.60) Radnički 1923 (3.35) Vojvodina (2.70)

19.00: (10.5) Napredak (5.90) Crvena zvezda (1.27)

petak

18.30: (2.80) Čukarički (3.40) Partizan (2.50)

18.30: (6.00) Mladost (4,10) TSC (1.55)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

FK Crvena zvezdaNapredak KruševacMozzart Bet Superliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara