©Reuters
©Reuters

Pauza nikad nije bila duža, da li se sećate ko s kim igra u osmini finala Lige šampiona?

Vreme čitanja: 7min | uto. 14.02.23. | 10:49

Kreće nokaut faza elitnog takmičenja, posle više od tri meseca čekanja

Toliko toga se već dogodilo u ovoj fudbalskoj sezoni da mnogi imaju subjektivni osećaj da je već počela ona naredna, pogotovo što pauze u evropskim klupskim takmičenjima nikada nisu bile duže. Stoga verovatno i nije mali broj onih koji su bukvalno zaboravili pojedine parove Lige šampiona, čija osmina finala počinje večeras okršajima između Milana i Totenhema (21.00, Arena Premium 2), odnosno Pari Sen Žermena i Bajern Minhena (21.00, Arena Premium 1).

Proteklih godina grupna faza takmičenja elitnog takmičenja završavala se negde oko 10. decembra, dok je ova zbog Mundijala u Kataru okončana već 2. novembra. To znači da smo na nokaut fazu čekali gotovo tri i po meseca. Ali vredelo je! Pogotovo u tom smislu što gotovo da nema pravog ljubitelja fudbala koji se iskreno nije uželeo Lige šampiona, a ondmah na početku nokaut faze dva ozbiljno zanimljiva okršaja.

Izabrane vesti

Zapravo, najveća draž ove osmine finala je to što u nijednom dvomeču nema nekog preterano velikog favorita, za kojeg se može reći da sigurno ide u četvrtfinale. To svakako jeste Mančester Siti protiv Lajpciga, Benfika protiv Briža ili Napoli protiv Ajntrahta, ali daleko od toga da se njihovi protivnici smeju unapred otpisivati. Naravno, uživaćemo i u nekoliko istinskih derbija, od kojih su prva dva večeras. Sutra ćemo gledati Dortmund i Čelsi, 21. februara Liverpul i Real Madrid, a dan kasnije Inter i Porto. Dakle sve je spremno za spektakl, kojeg će nadamo se biti na svim mečevima.

KRIZA IGRE I REZULTATA, SAMO TRI TIMA LIDERI SVOJIH ŠAMPIONATA

Činjenično stanje glasi i da je veliki broj učesnika osmine finala Lige šampiona prošao ili još uvek prolazi kroz krizu ige i rezultata. Tako smo došli u situaciju da su samo tri tima od ukupno 16 lideri u svojim šampionatim To su Benfika, Napoli i Pari Sen Žermen, a mnogi od njih trenutno ni nisu u zoni Lige šampiona kada je u pitanju obezbeđivanje plasmana za narednu sezonu.

Tako Briž, koji je blistao u grupnoj fazi takmičenja, u belgijskom prvenstvu ima čak 20 bodova manje od vodećeg Genka, mada to u tamošnjem fudbalu ne predstavlja toliko veliku prednost, s obzirom da sve uglavnom može da se nadoknadi u plej-ofu. Ipak, Briž do sada nije bio u situaciji da proleće dočeka u osmini finala, te da igra protiv ekipe sa kojom na prvi pogled može da se nosi, pa mu misli u ovo doba godine nisu usresređene na domaće prvenstvo kao i dosad.

--------------------

LIONEL MESI POSTIŽE POGODAK BAJERNU - 3,00

SERŽ GNABRI DAJE GOL PSŽ-U - 3,50

HARI KEJN DAJE GOL MILANU - 3,00

OLIVIJE ŽIRU TRESE MREŽU TOTENHEMA - 3,50

Kompletna ponuda OVDE.

--------------------

Ipak, Benfiku svi vide kao potencijalno iznenađenje i u samoj završnici takmičenja. Ekipa Rodžera Šmita ove sezone nije umela samo sa Bragom, koja joj je nanela jedini poraz u prvenstvu i eliminisala je u Liga kupu, dok je ostalima držala fudbalske lekcije. I u samoj Ligi šampiona gigant iz Lisabona je blistao, pa se tako u grupi H našao ispred Pari Sen Žermena, Juventusa i Makabija iz Haife. Prvim mestom je obezbedio povlašćenu ulogu na žrebu za osminu finala i izvukao objektivno najlakšeg mogućeg protivnika.

Slična je situacija i sa Napolijem, koji je u Seriji A već stavio jednu ruku na "skudeto", a blistao je i u Ligi šampiona, gde je bio ispred Liverpula, Ajaksa i Rendžersa, pa je i njega zasluženo pogledala fortuna u osmini finala. Ipak, Ajntraht igra dosta dobro u ovoj sezoni, mada oscilira, što je i očekivano. Međutim, još uvek je kandidat za učešće u elitnom takmičenju i u narednoj sezoni.

21.00: (2,80) PSŽ (3,50) Bajern (2,65)

Sastav Lučana Spaletija igra fenomenalno, blistaju Hviča Kvarachelija i Viktoir Osimen, mada kompletna ekipa perfektno funkcioniše. Sigurna situacija u domaćem prvenstvu joj omogućava da potpuno rasterećena dočeka završnicu Lige šampiona, a apetit bi naglo mogao da joj poraste ukoliko eliminiše Ajntraht u osmini finala.

NIJE ISTO SA MBAPEOM I BEZ NJEGA

Bajern Minhen je ubedljivom pobedom nad Bohumom (3:0) produžio niz bez poraza na 19 mečeva u svim takmičenjima, ali ih sada očekuje pakleno iskušenje u prvoj utakmici osmine finala Lige šampiona, protiv izuzetno kvalitetnog protivnika. Ipak, Pari Sen Žermen je prošao kroz ozbiljnu krizu. U razmaku od samo tri dana eliminisan je u osmini finala Kupa Francuske od Marselja i doživeo poraz u prvenstvenom derbiju od Monaka (1:3).

Međutim, Kristof Galtje u Kneževini nije mogao da računa na Marka Veratija, Kilijana Mbapea i Lionela Mesija, što je predstavljalo nenadoknadiv hendikep za Svece.

"Juče je trenirao samostalno, a danas sa saigračima. Nismo još sigurni da li će biti u startnoj postavi ili ne, znaćemo posle sutrašnjeg razgovora sa doktorima. Ako i bude na klupi neće to biti samo da bismo uplašili rivala, već da bi igrao. Uradio je neverovatnu stvar što je uopšte počeo da trenira", istakao je trener Parižana Kristof Galtije.

MOZZART DAJE NAJVEĆE KVOTE NA SVETU ZA BAJERN I NORIČ

Prema poslednjim najavama iz francuskih medija, Verati i Mesi će izvesno biti starteri protiv Bajerna, dok će Kilijan Mbape najverovatnije biti na klupi, iako je još u nedelju trenirao sa ostatkom ekipe. To bi značajno moglo da utiče na odnos snaga na samom terenu. Bajern takođe ima svoje probleme. Julijan Nagelsman ne može da računa na Manuela Nojera, Lukasa Ernandeza i Sadija Manea, ali se na takve okolnosti već navikao, njegov tim je stabilizovao formu i rezultate, pa pun samopouzdanja stiže na Park prinčeva.

U ovakvim situacijama, pored situacije sa povredama, važnu ulogu igra i iskustvo u velikim utakmicama, koje je na strani nemačkog giganta. Bajern na tu kartu odigrao u lisabonskom finalu, kada je šestostruki prvak Evrope je slavio golom Kingslija Komana u 59. minutu. Ipak, godinu dana kasnije u četvrtfinalnom dvomeču Parižani su prošli dalje zahvaljujući većem broju golova u gostima. Na Alijanc areni je bilo 2:3, a u revanšu je Nagelsmanov tim slavio sa minimalnih 1:0, što nije bilo dovoljno za prolaz. Ipak, klub iz Grada svetlosti je potom dva puta savladan od Mančester Sitija u polufinalu.

PARI SEN ŽERMEN - BAJERN MINHEN (21.00, ARENA PREMIUM 1)

Stadion: Park prinčeva

Kapacitet: 48.583

Sudija: Majkl Oliver (Engleska)

PSŽ (3-4-3): Donaruma - Danilo, Markinjos, Ramos - Hakimi, Verati, Ruiz, Mendeš - Vitinja, Mesi, Nejmar.

BAJERN (4-2-3-1): Zomer - Kanselo, Upamekano, De Liht, Dejvis - Kimih, Gorecka - Sane, Musijala, Koman - Miler.

KONTE SE OGLUŠIO O SAVETE LEKARA, KO ĆE OŽIVETI SVOJU SEZONU - MILAN ILI TOTENHEM?

Milan i Totenhem su u sličnim problemima. I jedni i drugi pred večerašnji okršaj na San Situ imaju problema sa formom i plasmanom, pošto se nalaze tek na petim mestima svojih šampionata, tako da bi ovaj dvomeč mogao jednoj od ekipa da donese ključno samopouzdanje uoči same završnice sezone.

Dobra stvar za Stefana Piolija je to što se u tim vraća Fikajo Tomori, mada zbog povreda još uvek nema Majka Menjana, Alesandra Florencija i Ismaela Benasera, dok Seržinjo Dest i Zlatan Ibrahimović nisu među registrovanim igračima za nastavak elitnog takmičenja. Tomori će u poslednjoj liniji igrati sa Pjerom Kaluluom i Malikom Tijaom. Ovaj drugi bi trebalo da dobije prednost u odnosu na Simona Kjera, a isto važi i za Aleksisa Salemakersa, koji će zaigrati na desnom krilu.

21.00: (2,55) Milan (3,30) Totenhem (3,00)

Milan nije igrao u osmini finala još od 2014. godine, kada je tadašnji sastav Klarensa Sedorfa eliminisan od Atletiko Madrida.

Antonio Konte takođe ima velikih problema sa povređenim igračima, pa su van stroja Loris, Bentakur, Bisuma i Sesenjon, dok je Pjer Emil Hejbjerg suspendovan. U sastavu se očekuju Kristijan Romero, Ivan Perišić i Dejan Kuluševski.

Antonio Konte se oglušio o savete lekara da miruje nakon operacije žučne kese, ali mu "đavo" nije dao mira, pa se vratio obavezama samo 11 dana nakon operacije.

"Lekari su mi rekli da mirujem 15 dana, zamolili su mi da se ne vraćam obavezama, aki osećaj odgovornosti i dužnosti da budem uz tim naterali su me da malo pžurim. Dobro se nosim sa tim, ali definitivno ne mogu da učinim da se moj glas čuje na način na koji bi želeo da se čuje tokom utakmica. Emocije su divne, vraćam se kući, Italija je moj dom i uvek je lepo biti ovde. Takođe, vratio sam se na San Siro posle 21 meseca i dve fantastične sezone u Interu", rekao je Konte.

Nakon Konteovog "skudeta" usledio je onaj koji je neočekivano prigrabio sjajni Stefano Pioli, koji je na neverovatan način vodio svoju ekipu prošle sezone.

"Stefano je trener koji dugo radi i po moim mišljenju je zaslužio uspeh mnogo ranije u karijeri. Krunisao je svoj put u klubu sa slavnom istorijom. Pioli i direktori (Maldini i Masara, prim.aut) su zaslužni za Milanovo izvanredno dostignuće prošle sezone. Najmanje što mogu da uradim jeste da im čestitam na tome", dodao je Konte.

MILAN - TOTENHEM (21.00, ARENA PREMIUM 2)

Stadion: San Siro

Kapacitet: 78.817

Sudija: Sandro Šerer (Švajcarska)

MILAN (3-4-1-2): Tatarušanu - Kalulu, Tijao, Tomori - Salemakers, Krunić, Tonali, Ernandez - Dijaz - Leao, Žiru.

TOTENHEM (3-4-3): Foster - Romeri, Dajer, Lengle - Emerson Rojal, Skip, Sar, Perišić - Kuluševski, Kejn, Son.

-------------

Mozzart Bet Superliga se konačno vratila, a zajedno sa njom i Prognozzer! Takmičenje u pogađanju tačnih rezultata ponovo je na snazi posle tromesečne pauze u nešto drugačijem ruhu. Opširnije OVDE.

-------------

LIGA ŠAMPIONA, OSMINA FINALA - PRVI MEČEVI

Utorak (14. februar)

21.00: (2,55) Milan (3,30) Totenhem (3,00)

21.00: (2,80) PSŽ (3,50) Bajern (2,65)

Sreda (15. februar)

21.00: (4,50) Klub Briž (3,60) Benfika (1,90

21.00: (2,60) Dortmund (3,35) Čelsi (2,90)

Utorak (21. februar)

21.00: (3,05) Ajntraht Frankfurt (3,35) Napoli (2,35)

21.00: (2,25) Liverpul (3,40) Real Madrid (3,20)

Sreda (22. februar)

21.00: (1,85) Inter (3,50) Porto (4,40)

21.00: (4,60) RB Lajpcig (3,60) Mančester Siti (1,80)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Stefano PioliAntonio KonteKilijan EmbapeLiga šampionaPari Sen ŽermenBajern MinhenMilanTotenhem

Obaveštavaj me

PSŽ
Bajern
Milan
Totenhem

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara