Luk de Jong, Santijago Himenez i Džordan Henderson (©Reuters)
Luk de Jong, Santijago Himenez i Džordan Henderson (©Reuters)

PSV brani prednost i gleda derbi Roterdama, Ajaks napada Ligu šampiona

Vreme čitanja: 4min | ned. 11.02.24. | 12:11

Nedelja obiluje interesantnim susretima u okviru Eredivizije

PSV ima 10 bodova prednosti na vrhu tabele i braniće ih u Volendamu, a uveče će ga zanimati rezultat derbija Roterdama između Fajenorda i Sparte. Tim iz Ajndhovena i dalje ima jednu od svojih najboljih kampanja u poslednjih nekoliko godina i samouvereno korača ka šampionskoj tituli koju je poslednji put osvojio pre šest godina.

U dosadašnjih 20 mečeva Filipsovci su pobedili 18 puta i u samo dva navrata remizirali, čime su preuzeli kontrolu nad Eredivizijom uz dobit od 56 bodova i dvocifrenim suficitom u odnosu na prošlogodišnjeg vladara Fajenorda.

Izabrane vesti

Međutim, posle fantastičnog prvog dela ligaške sezone, naprotiv, dva puta je sastav Petera Boša ostao bez celog plena. Posle remija sa Utrehtom 1:1, pre nedelju dana PSV je isto igrao nerešeno sa starim rivalom Ajaksom, a uz to je neočekivano eliminisan u osmini finala Kupa Holandije od strane Fajenordom posle poraza od 0:1. Ali sada će Filipsovci imati ulogu velikog favorita u Volendamu, jer njegov nadolazeći protivnik ima sasvim druge brige i bori se za opstanak.

16.45: (18,0) Volendam (11,0) PSV (1,10)

Domaći Volendam je pobedio samo tri puta na 20 duela i nalazi se na pretposlednjem sedamnaestom mestu sa samo 12 bodova, a ispred poslednjeg Vitesea je tek zahvaljujući boljoj gol-razlici. Trenutno nije pobedio na četiri prvenstvena meča uzastopno, a posle poraza od 0:1 u važnom susretu sa Fortunom Sitard, prošli put nije uspeo da se snađe u raspucavanju u Utrehtu kada je rival slavio sa 4:2. Volendam ima i veoma negativan bilans sa PSV-om, jer je od 1995. izgubio u svih 15 sukoba.

Kormilar tima iz Ajndhovena Peter Boš na raspolaganju više nema napadača Jorbea Vertesena, koji je otišao u Union Berlin za skoro pet miliona evra, a na spisku izostanak je kvartet Šouten Gus Til Noa LangDest.

"Svesni smo da nas smatraju favoritima, ali Volendam neće imati šta da izgubi i svako potcenjivanje bi moglo da ima fatalne posledice", rekao je Boš.

20.00: (1,15) Fajenord (7,75) Sparta (19,0)

Sparta ne uspeva česti da se raduje u Derbiju Roterdama. Ruku na srce, Fajenord se kreće u potpuno drugačijim prostorima od svog daleko manjeg gradskog rivala. S vremena na vreme, međutim, tim iz Het Kastela usupe da se odupre, kao na primer na početku sezone, kada je remizirala pred svojim navijačima 2:2. Ali sada joj se ne daje mnogo šansi.

Fajenord je drugi na tabeli, a gosti su 20 bodova slabiji i na devetoj su poziciji. Poslednji put su pobedili gradskog rivala u martu 2017. Od tada su se dva tima srela 11 puta, uz osam trijumfa Fajenorda.

Tim sa De Kujpa je posle dve pobede u Kupu nad PSV-om i AZ Alkmarom uspeo da u ligaškom duelu savlada AZ u gostima, dok se domaći remi sa trećeplasiranim Tventeom ne može smatrati velikim neuspehom. Sve u svemu, sastav Arnea Slota uspela je da izbori tri pobede i jedan remi u četiri neprijatna okršaja, a da ni jednom nije primila gol.

Pored toga, sledeće nedelje roterdamskog velikana čeka start prolećne faze Lige Evrope protiv Rome. Pobeda u gradskom derbiju bi svakako bila najbolje rešenje.

"U avgustu smo uspeli da se spasemo i izvučemo 2:2 na terenu Sparte. Tim je pristojno organizovan, samo ponekad nije zabeležio rezultat koji je zaslužio. I pokazuje solidne performanse u gostima", upozorio je Arne Slot, trener Fajenorda.

14.30: (4,20) Herenven (3,80) Ajaks (1,72)

Ajaks je u "očekivanu" formu došao posle apsolutno očajnog starta ove godine, i iako definitivno nema suvereni učinak iz prethodnih sezona, postepeno se penje na tabeli zahvaljujući stabilnim igrama. Trenutno je gigant iz Amsterdama na petom mestu sa 35 bodova, iza četvrtoplasiranog AZ Alkmara je samo zbog lošije gol-razlike i šest poena zaostaje za trećeplasiranim Tventeom. Od plasmana u Ligu šampiona nije odustao.

Tim sa Johan Krojf arene je poslednji poraz u Erediviziji pretrpeo krajem oktobra prošle godine, kada ga je deklasirao vodeći PSV sa 5:2. Od tada je 12 puta zaredom postigao gol i devet puta pobedio. Velikog rivala iz Ajndhovena dočekao je prošlog vikenda na domaćem terenu i posle opreznijeg meča zaslužio remi 1:1.

Za igrače trenera Džona van et Šipa duel ove nedelje biće proba za plej-of osmine finala Lige konferencije sa norveškim Bode Glimtom, koji ih očekuje sledećeg četvrtka.

"Ostvarili smo dobar učinak protiv PSV-a i mislim da smo bili blizu pobede, iako je remi bio zaslužen s obzirom na to kako su se stvari odvijale. Herenven može da uznemiri svakoga pred svojim navijačima i moramo da se pripremimo za izuzetno tešku utakmicu", rekao je Van et Šip.

AFC u susret u Friziji ulazi bez kapitena Stivena Bergvajna, koji je povredio butni mišić na nedavnom treningu i zbog toga će propustiti nekoliko sedmica, a Van Aksel Dongen, Renš, Pasver, Gods i Avila sigurno se neće pojaviti na terenu.

EREDIVIZIJA - 21. KOLO

Petak

RKC – NEC 2:0 (2:0)

/Min 7, 22/

Subota

Ekscelzior - Tvente 0:3 (0:3)

/Rots 2, Van Volsfinkel 5, 13/

Almere Siti - AZ Alkmar 0:0

Herakles - Vitese 3:2 (1:2)

/Brujn 30, Hornkamp 57, 71 - Kozlovski 24, Mulenstajn 27/

Nedelja

12.15: (1,70) Go Ahed (3,90) Zvole (4,90)

14.30: (1,75) Utreht (3,60) Fortuna Sitard (4,90)

14.30: (4,20) Herenven (3,80) Ajaks (1,72)

16.45: (18,0) Volendam (11,0) PSV (1,10)

20.00: (1,15) Fajenord (7,75) Sparta (19,0)

***kvote su podložne promenama



tagovi

EredivizijaPSV AjndhovenFajenordAjaks

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara