Zrno veselja u zemlji gladi

Vreme čitanja: 2min | ned. 22.03.20. | 10:31

Priča o Saidu Berahinu i fudbalu u Burundiju

Burundi. Istočna Afrika. Zemlja potpunog očaja. Prema dostupnim podacima država oslonjena na jezero Tanganjika najsiromašnija je zemlja na svetu. U njoj čak osam od deset stanovnika živi u uslovima nedostojnog čoveka i u totalnoj nemaštini, s manje od dva evra dnevno. Hrana je luksuz, a fudbaleri jedni od retkih koji vraćaju osmeh na lice. Kako reprezentativci, tako i lokalci koji "teraju loptu" u okviru Lige A.

Može da zamislite kakvo je oduševljenje vladalo u Burundiju kada se odbegli sin Saido Berahino vratio korenima i zaigrao za nacionalni tim. Ne tako davno Berahino je smatran jednim od najtalentovanijih navalnih igrača engleske Premijer lige, mnogi timovi želeli su ga u svojim redovima, a i mi u MOZZART Sportu ga pamtimo kao jednog od najčešće pominjanih igrača u rubrici TRANSFERI UŽIVO.

Izabrane vesti

Nekadašnja nada Vest Bromviča i napadač Stouka, a sada uzdanica belgijskog Varegema, prošla je sve mlađe reprezentativni selekcije Engleske, ali poziv u A tim Gordog albiona nije dočekala. Berahino je rođen u Budžumburi, doskoro glavnom gradu Burundija, u jeku krvavog građanskog rata, usled kojeg je sa četiri godine ostao bez oca.

Fudbal je obožavao, a počeo je da ga igra tako što je loptu pravio od gomile plastičnih kesa uvezanih pertlama. Sa 10 godina Saido je stigao u Englesku, gde je njegova porodica dobila azil, da bi 16 leta kasnije obukao uniformu zemlje u kojoj je rođen i odveo je prošle godine na prvi Kup afričkih nacija u njenoj istoriji.

Nešto manje uzbuđenja izaziva nacionalni šampionat, ali ono se budi u samom finišu. Takav je slučaj danas u okviru 26. kola, kada na megdan izlaze Musongati i Le Mesažer. Radi se o ekipama koje će u naredne četiri runde da odluče ko će poneti titulu najboljeg u zemlji. Le Mesažer je trenutno u prednosti četiri koraka, ali ima meč više u odnosu na najbližeg pratioca, pa danas ne sme da izgubi. S druge strane, Musongati ima imperativ rezultata, jer ga samo pobeda ostavlja u realnoj trci za šampionski pehar.

BURUNDI 1 - 26. KOLO

Nedelja
12.30: (2,30) Inter Star (3,05) Flambe (3,15)
14.00: (2,40) Musongati (3,00) Le Mesažer (3,05)
15.00: (2,40) Bumamuru (3,15) Egle Noar (2,90)
15.00: (3,75) Atletiko Olimpik (3,40) Vital (1,90)

*** kvote su podložne promenama

Foto: Reuters / Shutterstock


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara