Mirko Ivanić i Aleksandar Katai opet u centru pažnje (©Starsport)
Mirko Ivanić i Aleksandar Katai opet u centru pažnje (©Starsport)

Resetovanje starog tandema i koliko je zapravo Filip Đuričić bio u pravu

Vreme čitanja: 4min | pon. 03.10.22. | 13:17

Koliko god da investira u tim deluje da će Crvena zvezda u doglednoj budućnosti biti zavisna od Aleksandra Kataija i Mirka Ivanića

Došao je Osman Bukari kao potreba za balansom na desnom boku i uspeo da natera Marakanu da mu u prvoj velikoj utakmici protiv Pjunika skandira prezime. Stigao je iz ruskog Arsenala Kings Kangva, u talasu na početku leta kao svojevrsni poklon bivšeg trenera Miodraga Božovića. Potpisan je i Stefan Mitrović kao brza opcija, s obzirom da Crvena zvezda nije želela da propusti šansu da po bagatelnoj ceni dovede potencijalnog reprezentativca Srbije, koji je daleko od pika potencijala i karijere.

Ali koliko god Crvena zvezda investirala u ofanzivni deo tima, i pokušavala da pronađe drugačije modele i načine igre, jasno je da u doglednoj budućnosti mora da bude „zavisna“ od Aleksandra Kataija i Mirka Ivanića. Pobeda protiv slabe Mladosti iz Novog Sada (4:0) ništa suštinski nije donela srpskom šampionu osim potrebnog mira pred Ferencvaroš i resetovanja starog i proverenog tandema. Kao ključni igrači ofanzivne linije Dejana Stankovića u prošloj sezoni, dvojica Vojvođana su kombinovano imali 55 golova i 24 direktne asistencije. Na evropskom nivou samo je Liverpul, tokom saradnje Manea i Salaha imao toliko upadljive pojedince koji nose tim.

Izabrane vesti

Kada je u jednom od nedavnih intervjua govorio o bivšem klubu sadašnji prvotimac Sampdorije Filip Đuričić, bio je u pravo od prvog slova do tačke.

Crvena zvezda dominira u Srbiji, napravila je izvanredne rezultate u Evropi. Ozbiljan iskorak je sve to, posebno kada imamo u vidu u kakvom je stanju bio klub kada sam, primera radi, ja bio omladinac. Međutim, bojim se šta će biti jednog dana kada ne bude Kataija i Ivanića. Realna vrednosti takvih igrača je mnogo veća od tržišne. Pitanje je da li Crvena zvezda uzimajući u obzir budžet može da nađe igrače koji će ih dostojno zameniti“, rekao je Filip Đuričić.

Da može da vrati vreme Dejan Stanković bi verovatno i danas bio trener Crvene zvezde, i predstavljao srpsku struku u Ligi šampiona. Pre svega bi drugačije koncepirao pripreme za Aleksandra Kataija, koji je na na okupljanje za ovu takmičarsku godinu došao “spržen“ posle deset dana pauze i 51. takmičarske utakmice vredne duple krune.Sigurno bi rasteretio i Mirka Ivanića u duelima lakšeg intenziteta i izbegao svaku mogućnost da prvi meč u Haifi odigra rovit. Imali su oni ulogu u kvalifikacijama za Ligu šampiona, posebno Ivanić… Ali delovalo je da su daleko od maksimuma, kojim su odbrani Rendžersa napravili probleme.

 Upravo zbog toga Miloš Milojević pokušava na sve načine da optimizuje minutažu Ivanića i Kataija. Zvezdin Magiko je meč u Novom Sadu počeo na klupi i zatim više nego pristojno odigrao 45 minuta. Sa njim u timu nivo je podigao i Mirko Ivanić, dočekavši da posle dužeg vremena igra fudbal sa osmehom. Govori o tome situacija pre trećeg pogotka kada je Katai, na centaršut Kange, namerno promašio loptu, i telom izbacio dvojicu igrača, osetivši da je njegov saborac u boljoj poziciji. Imao je Katai još dve prilike, postigao je i gol i sigurno nablidovao Instat indeks, prema kojem je i dalje neprikosnoven na terenima Mozzart Bet Superlige. Možda to govori i o kvalitetu naše elitne divizije kada je Katai sa krmeljima na očima i u stanju fizičke inferiornosti sposoban da iskriera najviše šansi saigračima i podeli najviše ključnih dodavanja.

Znao je Dejan Stanović da na fudbalskom terenu kopira trikove Dejana Radonjića i u fazi defanzive krije Aleksandra Kataija, kao što je crnogorski stručnjak u Evroligi to radio sa najboljim Amerikancem u istoriji kluba sa Malog Kalemegdana Markusom Vilijamsom. I takva taktika imala je prođu do jedne tačke. Odnosno do Makabija iz Haife.

Na Milošu Milojeviću je da nastavi taj proces, odnosno dodatno ga uprosti. Zvezdin Magiko je ušao u 32. godinu i moraće drugačije da mu se pristupa. Jer, sigurni smo, da nije o glavu da počinje svaki meč u Mozzart Bet Superligi.

Sa druge strane Ivanić je ostavio povredu iza sebe. Nikome nije toliko prijala reprezentativna pauza kao vlasniku Zvezdine četorke. Ostao je dužan na nekim mečevima, ali je Ivanić već stigao do brojke od devet asistencija. Dva dodavanja mu je u Novom Sadu „upropastio“ Aleksandar Pešić, ali za Zvezdu je najbitnije da je Ivanić počeo lagano da se kreće i osvaja prostor. Vodeći pogodak je njegov specijal i nešto što smo već videlu u dva navrata od momka iz Bačkog Jarka. Protiv Ludogoreca novembra prošle godine, kao i Voždovca na Marakani pre dva leta.

Deluje da će posle dve utakmice u Evropi i dva poraza, Ivanić i Katai ponovo igrati zajedno u tandemu protiv Ferencvaroša. Možda pomenuti meč donese odgovor da li je Miloš Milojević uspeo da ih resetuje.



tagovi

Aleksandar KataiMirko IvanićMozzart Bet SuperligaFK Crvena zvezda

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara