RESTART

Vreme čitanja: 4min | sre. 23.08.23. | 16:13

Tačno godinu dana od čuvenog revanša sa Makabijem iz Haife Crvena zvezda u potpunosti promenila tim

Postoje ti događaji čija najava traje danima unazad, predstavljaju se kao epski mečevi, a rasplet stane u nekoliko trenutaka. Kao u Salcburgu, kada je Crvena zvezda za 77 sekundi, vrednih holivudskog filma, poništila kompletnu fudbalsku logiku i preko golova El Fardu Bena i Miloša Degeneka prošla Red Bul i plasirala se u Ligu šampiona.

Na drugom kraju prevrtljive fudbalske sreće stoji dvomeč protiv Makabija iz Haife, odigran na današnji dan pre tačno 12 meseci. Sve je bilo idealno na Marakani te večeri, crveno-beli kolorit na tribinama, sjajno otvaranje utakmice, stizanje do potrebnog rezultata preko Aleksandra Pešića i Mirka Ivanića. Niko u tom beogradskom grotlu nije mogao da zamisli da će majmun sa okrenutom zadnjicom samo nekoliko minuta kasnije pokucati na vrata Zvezdinog tima. Posebno, što je Zvezda tog leta marširala Mozzart Bet Superligom kao danas.

Izabrane vesti

Na 47:23 prvog poluvremena (iako je pokazana nadoknada od dva minuta) dosuđen je VAR penal za ekipu Makabija iz Haife.

DVADESET TRI KOBNE SEKUNDE I KRAJ JEDNE GENERACIJE

Na 48:52 Dolev Haziza je postavio loptu na belu tačku i uhvatio zalet.

Na 49:00 Milan Borjan je pročitao reprezentativca Izraela i bacio Marakanu u trans, zaboravljajući u istom trenutku da nije odsviran kraj prvog poluvremena.

Na 49:05 crveno-beli su vratili posed defanzivnom reakcijom Strahinje Erakovića. Lopta je odmah prosleđena Geloru Kangi.

Do 49:09 cela zapadna tribina dovikuje reprezentativcu Gabona da podeli pas levo ka Osmanu Bukariju, koji je imao otvoren put ka golu ekipe Baraka Bahara. Slično pokazuje Dejan Stanković i iz svog glasa viče “Buka, Buka”.

Na 49:10 Gelor Kanga gubi posed u opasnoj zoni. Lopta dolazi do Danijela Sungrena.

Na 49:15 Makabijev bek je opalio po lopti, koja je po sredini gola, završila u mreži.

Bio je kasnije i autogol Milana Pavkova – kao neki vid sportske pravde – jer je u drugom poluvremenu tim Baraka Bahara izgledao mnogo svežije od srpskog šampiona i posebno u veznom redu pojeo Crvenu zvezdu. Ali uvek će se postavljati pitanje šta bi se desilo, kakva bi se to alternativna istorija pisala, da je Gelor Kanga bio malo prisebniji.

Nesumnjivo je da su te 23 sekunde promenile i razmišljanje odgovornih sa Marakane, koje je dobilo potvrdu kroz čemerna gostovanja u nadolazećoj Ligi Evrope. Pritisnuti emocijama i zaostavštinom svega onoga što je uradio jedan od najboljih timova u novijoj istoriji Crvene zvezde, čiji maksimum su predstavljali dvomeči protiv Milana i Rednžersa, morali su Zvezdini čelnici da krenu sa otvorenom operacijom srca. A takvi zahtevi nose vrlo neizvesne ishode. Složen proces u stvaranju novog tima najavio je i tehnički direktor Crvene zvezde Marko Marin u intervju za Mozzart Sport, još u oktobru prošle godine.

Godinu dana od dvomeča sa Makabijem, neko će reći i utakmica koje su od Baraka Bahara, napravile deviznog milionera, Crvena zvezda je u potpunosti promenila tim.

PROSEK U TRABZONU 30,9, SADA 26 GODINA! MINUTAŽU MOGU DA OČEKUJU JOŠ KATAI, RODIĆ I KANGA

Za revanš meč sa Makabijem Dejan Stanković se odlučio za sledeći tim: Borjan – Eraković, Milunović, Dragović, Rodić – Srnić, Kanga – Ivanić, Katai, Bukari – Pešić.

Gledajući trenutni roster, čak sedmorica igrača sa u sada na platnom spisku. Međutim, u trenutnoj projekciji Baraka Bahara samo kapiten Dragović, Mirko Ivanić i Osman Bukari imaju važnu ulogu i mogu da računaju na sigurno mesto startera. Verovatno će do minuta, kada se oporavi od povrede, doći i Aleksandar Katai, u rotaciji će biti Gelor Kanga i Milan Rodić, dok je Nemanja Milunović često van protokola.

Koliko se Crvena zvezda izmenila u prethodnih 12 meseci najbolje ilustruje izgled klupe srpskog šampiona sa tog meča protiv Makabija. U klubu više nisu Milan Pavkov, Ibrahim Mustafa, Seku Sanogo, El Fardu Ben, Nikola Stanković, Ohi, i Veljko Nikolić. Ozbiljan adut Baraka Bahara postao je Stefan Mitrović, status je zadržao drugi golman Zoran Popović, Marku Gobeljiću se traži klub.

JOŠ NIJE KRAJ REKONSTRUKCIJE – ČEKAJU SE JOŠ TROJICA

Crvena zvezda je na teži način, počev od Makabija pa sve do Monaka, na teži način shvatila da joj je potrebna modernizacija i drugačija konfiguracija tima. Alarm se upalio posle gostovanja Trabzonu, kada je srednji red srpskog šampiona delovao jako sporo i iz neposredne blizine gledao nadmoć Mareka Hamšika. Crvena zvezda je na tom meču izvela startnu postavu čiji prosek je bio 30,9. Najveći u Ligi Evrope.

Godinu dana kasnije crveno-beli imaju tim prosečne starosti od 26 godina (protiv Fjorentine bio 26,6), i nekoliko momaka sa ozbiljnom tržišnom vrednošću. Proces podmlađivanja počeo je u januaru, kada je pored Aleksa Viga i Spajića, Crvena zvezda obezbedila potpise Pitera Olajinke i Marka Stamenića. Intenzivno se pregovaralo sa Žan-Filipom Krasom, dok je Edmundu Adu obezbeđen mostu subotičkom Spartaku.

Izraelac je promenio i golmana, pošto je Milan Borjan prepustio mesto Omriju Glazeru, vraćen je Miloš Degenek, stiglo je i pojačanje iz novosadske Vojvodine plaćeno 800.000 evra. Međutim, u finišu prelaznog roka Zvezdin tim bi trebalo da doživi nove promene. Špic je, kako se priča u krugovima bliskim Zvezdi, jako blizu, očekuju se potpisi Vanje Drkušića i još jednog zadnjeg veznog.

Za sada sve lepo deluje, računajući prijateljske utakmice Barak Bahar ima 11 pobeda u nizu. Ali Liga šampiona će biti merilo.


tagovi

Barak BaharZvezdan TerzićDejan Stanković

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara