Tijago Silva (©Reuters)
Tijago Silva (©Reuters)

Sada je preostalo da navijamo za Brazilce...

Vreme čitanja: 4min | pon. 28.11.22. | 13:29

Selesao bez najveće zvezde Nejmara traži pobedu protiv Švajcarske (17.00) koja bi mu donela plasman u osminu finala Svetskog prvenstva, a Srbiji sudbinu vratila u ruke

Ništa još nije izgubljeno, ali više ne zavisi sve od reprezentacije Srbije. Sada će pogledi biti usmereni ka stadionu 974 u Dohi, gde će se od 17 časova sastati Brazil i Švajcarska u okviru drugog meča G grupe Mundijala u Kataru.

Posle remija Srbije i Kameruna (3:3) situacija u kojoj se nalaze Orlovi je veoma teška. Sada je Draganu Stojkoviću Piksiju i njegovim izabranicima preostalo samo da svim srcem navijaju za Brazil na preostale dve utakmice. Počev od večerašnjeg susreta sa Sajdžijama.

Izabrane vesti

Oba rivala imaju priliku da pobedom obezbede plasman u četvrtfinale. To im je omogućio rezultat u Al Vakri. Našem nacionalnom timu svakako bi bilo bolje da to uradi Brazil, jer onda bi se barem pitali Orlovi u poslednjem kolu kroz četiri dana za prestizanje Švajcarske.

Remi bi takođe donekle odgovarao Sajdžijama, pošto u tom slučaju bi ostali ispred Srbije na tabeli čak i uz minimalan poraz u poslednjem kolu. Jer, u slučaju istog broja bodova, odlučuje gol-razlika. Nećemo zato očekivati od izabranika Murata Jakina da krenu previše ofanzivno ka golu rivala, verovatno će se osloniti na čvrstu defanzivu, kao što su to i činili tokom kvalifikacija u kojima su primili samo dva gola.

17.00: (1,50) Brazil (4,30) Švajcarska (7,75)

Reprezentacija Brazila je potpuno nadigrala Srbiju, uputila je 24 šuta, od čega 10 u okvir gola Vanje Milinkovića Savića. Postigla je samo dva pogotka, mogla je mnogo više da je bila pribranija. Oba puta u strelce se upisao Rišarlison, koji će ponovo da predvodi napad Selesaa.

Protiv Švajcaraca neće imati podršku Nejmara. Ofanzivac Pari Sen Žermena je čak devet puta fauliran od strane Orlova, a posle jednog duela je izašao sa povredom skočnog zgloba. Još nije poznato koliko će tačno najveća zvezda Brazila da pauzira, ali protiv Sajdžija ga po svoj prilici nećemo gledati. Prethodnih dana je selektor Selesaa Tite uigravao na treningu taktiku sa Fredom umesto Nejmara.

Reprezentativci Švajcarske (©Reuters)Reprezentativci Švajcarske (©Reuters)

Nejmarovoj povredi su se obradovali mnogi navijači, pošto Brazilac često ume da nervira gledaoce svojim teatralnim padovima, prevrtanjima i glumom. Pojavili su se prethodnih dana brojni negativni komentari, koji su razljutili legendarnog brazilskog napadača Ronalda Nazarija.

Uvek postoje ljudi koji navijaju protiv vas, ali tužno je videti da je ovo društvo na putu trivijalizacije intolerencije i normalizovanja govora mržnje. Kada pišem ovo, želim to budeprotiv verbalnog nasilja koje ima destriltovmi snagu: Nejmare, vrati se jači! Pametniji! Gladniji golova“, poručio je Ronaldo.

Nejmar, Markinjos i Tijago Silva (©Reuters)Nejmar, Markinjos i Tijago Silva (©Reuters)

Jedan od sigurnih u postavi Brazila je defanzivac Markinjos, Nejmarov saigrač iz Pariza. Odbrana Selesaa nije mogla nijednom bez Markinjosa na poslednjih osam utakmica u svim takmičenjima, a svaku od njih je dobila u svoju korist. U tom periodu je primila samo dva pogotka, na prijateljskim mečevima od Južne Koreje i Tunisa, ali je obe ekipe počastila sa po pet golova u mreži.

Sada imam mnogo više iskustva, opušteniji sam na utakmicama reprezentacije. Sve to je deo procesa odrastanja, napredovanja. Na mojoj poziciji je iskustvo posebno važna stvar. Sada mi je sve jasnije, sada sam više na raspolaganju nacionalnom timu. Uvek sam se trudio da budem tu, sada živim svoj san. Cilj je jasno u fokusu, želim da stičem još iskustva i pomognem naciji da se ostvari dugo čekan san“, kazao je Markinjos, kojem će ovo da bude 72. meč u dresu Brazila.

Brazil i Švajcarska će se sastati treći put na svetskim šampionatima, a prethodna dva su završena remijima. Na prethodnom Mundijalu u Rusiji Švajcarci su golom Stivena Cubera početkom drugog poluvremena izvukli 1:1. Pre toga, 1950. godine oni su odigrali 2:2.

U ovom veku su Selesao i Sajdžije odigrale i dva prijateljska meča. Brazilci su slavili 2006. sa 2:1, posle toga Švajcarci 2013. sa 1:0.

Kako bilo, nama u Srbiji je preostalo da se nadamo da će Brazil nastaviti niz od 16 utakmica bez poraza u svim takmičenjima. Slavio je u tom periodu 13 puta, sa Argentinom i Kolumbijom u kvalifikacijama je odigrao 0:0, a sa Ekvadorom 1:1.

------------

Budi u timu koji ne gubi - svakog dana Mundijala Mozzart deli 11 puta po 50.000 dinara

------------

SVETSKO PRVENSTVO (GRUPA G) – 2. KOLO

Ponedeljak

Kamerun – Srbija 3:3 (1:2)

/Kasteljeto 29, Abubakar 63, Šupo Moting 66 – Pavlović 45+1, S. Milinković-Savić 45+3, A. Mitrović 53/

17.00: (1,50) Brazil (4,30) Švajcarska (7,75)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Svetsko prvenstvoSvetsko prvenstvo 2022fudbalska reprezentacija SrbijeFudbalska reprezentacija BrazilaReprezentacija Brazilareprezentacija Švajcarske

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara