Treći gol Kameruna (©Reuters)
Treći gol Kameruna (©Reuters)

Afrički mentalitet Srbije, osvojen bod, izgubljena dva, Švajcarska mora da se dobije (VIDEO)

Vreme čitanja: 5min | pon. 28.11.22. | 12:59

Orlovi gubili pa vodili 3:1 i na kraju remizirali sa Kamerunom

Možda je neutralnim gledaocima bio spektakl i jedna od najboljih i najzanimljivijih utakmica Mundijala, ali nama nije bilo ni zanimljivo, ni smešno. Već vrlo rizično i tera na strah pred „finale“ sa Švajcarcima za prolazak u nokaut fazu. Srbiji igra samo pobeda u poslednjem kolu ako hoće prvi put u ovom veku da prođe grupu na Mundijalu. I to je čak pitanje kakva pobeda i sa koliko golova razlike u zavisnosti od meča Švajcaraca protiv Brazila. Prvo polažemo sve nade u Selesao, a onda u sebe u petak.

Srbija je prokockala pobedu protiv Kameruna posle preokreta i data tri gola za manje do 10 minuta igre – 3:3. Osvojila je bod, ali je izgubila dva. Na 3:1 je primila dva gola iz kontranapada što je zaista neobjašnjivo za ozbiljne ekipe, pokazala je u nekim delovima utakmice „piksijevski“ egzibicionizam, ali je nažalost više pokazala "afrički" pristup fudbalu.

Izabrane vesti

Častila je Srbija danas navijače dobrim potezima, ali i Kamerunce primljenim golovima. Rizičan fudbal i slaba koncentracija u defanzivi su nas skupo koštali, a mogli bi još skuplje ako ne pobedimo Švajcarsku u petak. Imali smo crne rupe i pomračenja u igri, imali smo i momente prelepe igre, stvorenih šansi i nažalost promašaja. Pokazalo se da ova Piksijeva Srbija mnogo više računa vodi o ofanzivnom delu igre po kojem je prepoznatljiva, a manje o defanzivnom. Lako je zaključiti koliko se ozbiljno pristupilo odbrambenoj fazi kada se pogledaju tri primljena gola. Na velikim takmičenjima to ne prolazi...

Dragan Stojković je iznenadio sa Nemanjom Maksimovićem umesto Gudelja u vezi, dok se sveže oporavljeni Filip Kostić vratio na levi bok da umesto Mladenovića plaši protivnike iako je očigedno da nije u maksimalnoj formi.

Opet je Aleksandar Mitrović počeo sam u špicu i obeležio prvih petnaestak minuta meča. Kada je u prvom minutu zakukao posle nezgodnog doskoka, a onda i kada je promašio dve odlične šanse. Iz jedne je pogodio stativu posle duplog pasa sa Tadićem i sjajnog lažnjaka protivniku. Drugu je propustio kada je Tadić spasao mrtvu loptu i kada mu je kritična kamerunska odbrana posle rikošeta namestila zicer volej na penal. Tukao je pored gola... 

Bio je to obećavajući početak. Baš dobro je izgledala Srbija u prvih petnaestak minuta. Agilna, brza, ofanzivna sa Andrijom Živkovićem koji je vukao kao lokomotiva, Strahinjom Pavlovićem koji je bio sjajan u oba pravca, Lukićem koji je dobro davao tempo i sve pratio....

A onda je častila prvu šansu Kamerunce i unela neki nemir u svoje redove. Maksimović je izgubio loptu na rizičnom delu terena i poslao Kundea na Vanju Milinković Savića, ali je ovaj gađao pored. Ni iz čega su Kamerunci dobili prvu šansu. A potom i drugu koju su iskoristili. Živković i Veljković se nisu razumeli i lopta je otišla u korner posle kojeg se Kasteleto sam kao duh poklonio na drugoj stativi za vođstvo.

Potom je i Lukić izgubio loptu gde se ne gubi i opet je Kunde propustio sjajnu šansu za Lavove. Tačnije, Vanja je odbranio. Srbija je tada igrala u strahu, bez ideje, bez šanse i spas je stigao odozgo.

Strahinja Pavlović je u prvom minutu nadoknade bio sjajan u skoku posle prekida Tadića i vratio Kameruncima istom merom. Srbija se trgnula, a samo dva minuta kasnije bacila u nokdaun Kamerun kada se SMS namestio na šut i naciljao slabije prokiveni deo kamerunskog gola kojem je stajao nesigurni Epasi. Do tada Sergeja nije bilo mnogo u igri, ali je pogodio iz prve prave prilike i u nastavku se opustio i razigrao…

Kraj prvog poluvremena kao iz snova. Grmelo je tada i nekoliko hiljada srpskih navijača na Al Džanubu. A početak drugog poluvremena još lepši. Sergej i Živković su majstorskom akcijom servirali Mitroviću gol za 3:1 i delovalo je da Kamerun više ništa ne može da spasi i da je nokautiran. Bilo je vremena i za egzibicije, pasove bez gledanja, štikle i pokušaje lobova kada je Sergej malo preterao… Ali bilo je 3:1 pa je delovalo bezbolno. Niko nije mogao da prepostavi šta nas čeka i koliko brzo možemo sve da bacimo u vodu.

Nažalost, usledile su dve izmene koje su sve okrenule. Kamerunci su uveli svog “MitrogolaVensana Abubakara koji je toliko puta u istoriji spasao Lavove i bio čovek odluke. Srbija je ostala bez povređenog Strahinje Pavlovića. Snage na terenu su se promenile.

Dva puta je pukla leva strana naše odbrane, dva puta je Milenković zakasnio da napravi ofsajd zamku, dva puta je Abubakar kaznio Srbiju. Prvo prelepim lobom preko istrčalog Vanje, a onda i asistencijom na tacnu za Čupa Motinga. Raspala se odbrana i igra Srbije u tim trenucima. Igrači su nemoćno širili ruke jedni prema drugima, objašnjavali se, nadali se VAR pomoći i nisu znali šta ih je snašlo…

Nije ni Dragan Stojković na klupi. Očigledan pad u moralu i igri nije hteo da spasava nekom izmenom sve do 15 minuta pre kraja kada je uveo Babića, Grujića i Radonjića što nisu bila baš očekivane izmene osim ove poslednje. Izašli su Veljković, Živković i Sergej koji je pre toga imao šansu u kojoj mu Mitrović po drugi put na meču nije dodao loptu u dobroj situaciji.

Ništa izmene nisu promenile, čak je bilo bolje čuvati svoj gol i sa bodom ostati živ pred meč sa Švajcarcima koji se mora dobiti. Pokazalo se da je Srbija reprezentacija krhkog mentaliteta sa ogromnim oslcilacijama u igri, fokusu i koncentraciji. I nažalost bez iskustva igranja velikih takmičenja i uspeha na njima. Gde će nas taj mentalitet odvesti protiv zategnute i disciplinovane Švajcarske, videćemo u petak. Njih baš ništa ne smemo da častimo...

KAMERUN - SRBIJA 3:3 (1:2)

/Kasteleto 29, Abubakar 64, Čupo Moting 66 - Pavlović 45+1, S. Milinković Savić 45+3, Mitrović 53/

Stadion: Al Džanub

Gledalaca: 39.789

Sudija: Mohamed Abdula (UAE)

KAMERUN (4-3-3): Epasi - Faj, Kasteleto, Enkulu, Tolo - Angijsa (od 81. Guet), Kunde (od 68. Ondua), Hongla (od 53. Abubakar) - Embuemo (od 81. Enkodu), Čupo Moting, Ekambi (od 68. Basong)

SRBIJA (3-4-2-1): V. Milinković Savić - Milenković, Veljković (od 78. Babić), Pavlović (od 56. S. Mitrović) - Živković (od 78. Radonjić), Lukić, Maksimović, Kostić (od 92. Đuričić) - Tadić, S. Milinković Savić (od 79. Grujić) - A. Mitrović.


tagovi

Katar2022

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara