Barsino slavlje u Parizu (©Reuters)
Barsino slavlje u Parizu (©Reuters)

Sedmogodišnji ciklus od Barse do Barse i definitivan krah pariskih Galaktikosa

Vreme čitanja: 4min | uto. 16.04.24. | 11:59

Ili Embape ipak ima još nekog keca u rukavu i oproštajni poklon za njegov Pariz?

Ima već punih 13 godina. Toliko je prošlo otkako su katarski milijarderi, predvođeni Naserom Al Kelaifijem, ušetali na Park prinčeva šepureći se sa koferima petrodolara u rukama. Navikli su oni da dobiju sve što žele i mislili su da će tako moći i u fudbalskom biznisu. “Ne može” ne postoji u njihovom rečniku. Ili bar nije postojalo dok im tu rečenicu u lice nije sasula Barselona.

Katalonski gigant poslednjih godina proživljava neke od najtežih trenutaka u istoriji. Đozep Marija Bartomeu je vodio klub na beskrupulozan način i na kraju mu se sve vratilo. Ali i takva Barsa, osramoćena kao retko kad, uspevala je da pariskim Svecima očita lekcije, toliko bolne da su Arapi sa Bliskog istoka čupali kosu i radikalno menjali mišljenja.

Izabrane vesti

Kad ih je 2017. godine Barsa ponizila s onih 6:1, vlasnici Pari Sen Žermena su pregoreli kao licna, izgubili i poslednje zrno strpljenja i istresli 400.000.000 evra za Nejmara i Kilijana Embapea. Toliko ih je zaboleo taj debakl na stadionu Kamp Nou da su rešili da astronomskim ulaganjima u pojačanja inflaciju u svetu fudbala povise za nekoliko procenata. Proganjala ih je ta noć u snovima. “Nikad više”, grmeli su. Hteli su sve i odmah.

Sedam godina kasnije svima je jasno da je projekat propao. PSŽ jeste superioran u Francuskoj, ali nisu šeici iz Katara zbog toga došli. Plan je bio da budu najveći među najvećima. Problem je bio u tome što najveće zvezde nisu znali da upotrebe na najbolji način. Još manje da ih učine srećnim.

Nejmar je otišao u Saudijsku Arabiju, posle svega čini se da mu je novac uvek bio najbitniji. Lionel Mesi je stigao i brzo se pokajao. Embape je shvatio da PSŽ ipak nikada neće biti Kraljevski klub kakav je Real Madrid i na leto će i on da ode. I Katarci su shvatili da su preskočili nekoliko stepenika i već najavili zaokret u politici. Poslednji transferi to i podvlače. Ne jure se više najveći. Jure se najtalentovaniji ili oni za koje se procene da njihovo najbolje upravo nadolazi. Plus poneki veteran da ih podigne.

Ovih poslednjih par Embapeovih meseci predstavlja poslednji pokušaj Svetaca da sa pariskom verzijom Realovih “Galaktikosa” dođu do evropske krune. Mada je malo čega ostalo od tog projekta. Kada ode i Embape, biće to definitivan krah čini se neuspelog poslovnog poduhvata. I kako to život ume da udesi, baš bi Barsa mogla da označi kraj ciklusa koji je sama i započela.

Barsa se ove godine davila u problemima. Ćavi je već objavio da na kraju sezone odlazi, ali kada je došao na red Pari Sen Žermen, u katalonskom titanu je proradio inat. Mora ipak da se zna ko je stara fudbalska aristokratija. Umesto Nejmara proradio je Rafinja, ni izbliza tako veliki igrač, pa opet je i on uspeo da unakazi PSŽ i sa dva gola povede Barsu do pobede od 3:2 nasred Parka prinčeva. Ako Barsa danas odbrani tu prednost na Monžuiku, PSŽ će morati da prizna: još mora da uči. Pa i od ove i ovakve Blaugrane.

Dobra stvar za Luisa Enrike je što mu se u tim vraća nekoliko igrača. Ašrafu Hakimiju je istekla suspenzija, Bredli Barkola se oporavio i mogao bi da pošalje Marka Asensija na klupu. Li Kang-inu to će verovatno uraditi Voren Zair-Emeri, dok bi van tima mogao i Lukas Ernandes, umesto koga bi trebalo da uskoči Danilo Pereira.

U Barseloni nema toliko neizvesnosti. Maltene se sve zna. Serđi Roberto i Andreas Kristensen su suspendovani, ali u tim se vraća Pedri. Uz njega Frenki de Jong i nedodirljivi Ilkaj Gundogan naravno. U vezi još i Rafinja, na suprotnoj strani Lamin Jamal, sasvim ispred Robert Levandovski. Pozadi ustaljena četvorka: Kunde, Arauho, Kubarsi, Kanselo.

Rafinja i Žil Kunde (©Reuters)Rafinja i Žil Kunde (©Reuters)

Barsa ima sve na svojoj strani, rezultat i prednost domaćeg terena. I svesna je toga. Predsednik Đoan Laporta juče je dočekao ekipu na treningu da je ohrabri pred revanš četvrtfinala Lige šampiona. Konačno je ambijent u klubu nešto mirniji.

Samo što sve može da padne u vodu ako se Parižani vrate u život. Opet bi katalonski mediji pisali o brojnim aferama, dugovima, slavnoj istoriji, pričali bi da ovi igrači nisu na nivou renomea kluba… Za sada, svi su u kampanji podrške. I provokacije protivnika. Priča se da će, u slučaju poraza, Embape odmah posle meča objaviti da ide u Real, da je Osman Dembele zaslužio negostoljubiv doček, jer je "izdao" Ćavija kad mu je bio najpotrebniji, dalje da Barsa za Rafinju ima ponudu od 60.000.000 evra iz Premijer lige, ali da neće da ide ispod 80.000.000. Ako se pobedi, nastaviće se sa hvalospevima. Zaboraviće se i izgubljena titula i svi drugi problemi.

Ako se pobedi, Barsa će da zavrti novi ciklus i u Parizu. I debelim flomasterom podvući prvo i osnovno načelo u svetu fudbala: ništa se ne može preko noći. Kamoli da se postane prvak Evrope u tako žestokoj konkurenciji.

Ili je Embape ipak spremio neki oproštajni poklon za svoj Pariz?

BARSELONA – PARI SEN ŽERMEN

/TV Arena Premium 1, 21.00/

Stadion: Monžuik

Sudija: Ištvan Kovač

Barselona (4-3-3): Ter Štegen – Kunde, Arauho, Kubarsi, Kanselo – Gundogan, De Jong, Pedri – Jamal, Levandovski, Rafinja.

PSŽ (4-3-3): Donaruma – Mendeš, Pereira, Markinjos, Hakimi – Fabijan Ruiz, Vitinja, Zair-Emeri – Dembele, Embape, Barkola.

LIGA ŠAMPIONA, četvrtfinale

Utorak

21.00: (2,30) Barselona (3,70) Pari Sen Žermen (3,15)

21.00: (2,35) Bousija Dortmund (3,60) Atletiko Madrid (3,10)

Sreda

21.00: (2,40) Bajern (3,60) Arsenal (3,05)

21.00: (1,67) Mančester Siti (3,80) Real Madrid (5,30)


tagovi

Kilijan EmbapePari Sen ŽermenBarselona

Obaveštavaj me

Barselona
PSŽ

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara