Arsenal (©Reuters)
Arsenal (©Reuters)

Sreća u nesreći: Arsenal i pored debakla prvi iz Premijer lige osigurao mesto u Ligi šampiona

Vreme čitanja: 2min | čet. 27.04.23. | 01:24

Poraz Brajtona od Notingem Foresta i teoretski vratio Tobdžije među elitu evropskog fudbala posle šest sezona pauze

Crvena zvezda kao prva, potom Barselona i Napoli, a od večeras je definitivno da će se naredne sezone u grupnoj fazi Lige šampiona takmičiti i Arsenal. Uprkos ubedljivom porazu od Mančester Sitija (1:4), koji će ih vrlo moguće koštati titule u prvenstvu Engleske, Tobdžije su zahvaljujući porazu Brajtona od Notingem Foresta (1:3) i teoretski obezbedile povratak u takmičenje najboljih klubova Evrope.

Prethodni put kada je Arsenal igrao u grupi Lige šampiona bila je sezona 2016/2017. Rivali su mu bili Pari Sen Žermen, Ludogorec i Bazel, a zauzeo je prvo mesto i to bez poraza (četiri pobede, dva remija). Ipak, u osmini finala je usledio debakl u dvomeču sa Bajern Minhenom. Bavarci su slavili ubedljivih 10:2 ukupno, pošto su u obe utakmice pobedili 5:1.

Izabrane vesti

Usledile su potom godine u Ligi Evrope, u kojoj je dvaput igrano polufinale, a 2019. i finale protiv gradskog rivala Čelsija. Plavci su bili surovi u azerbejdžanskom Bakuu i pobedom 4:1 prigrabili trofej.

U tekućoj sezoni tim Mikela Artete stigao je do osmine finala drugog po važnosti UEFA klupskog takmičenja, pošto je u susretima sa PSV Ajndhovenom, Bode Glimtom i Cirihom osvojio 15 od mogućih 18 bodova. U osmini finala Tobdžije je boljim izvođenjem penala zaustavio Sporting iz Lisabona.

Ove sezone odlični Brajton, iako se nalazi na tek osmom mestu Premijer lige, teoretski je bio poslednji tim koji je mogao da pretekne Arsenal, ali pošto je izgubio od Notignema, ta računica više nije važeća. Ekipa Roberta De Zerbija ostala je na 26 bodova zaostatka, pa iako ima čak tri meča manje, makar i pobedili sve do kraja sezone, neće uspeti da nadmaše Tobdžije. Uz Mančester Siti, ispred londonskog kluba do kraja sezone mogu da se nađu još samo Njukasl i Mančester Junajted (mada bi to bila retko viđena senzacija s obzirom na 16 bodova razlike), tako da je mesto među četiri najbolja tima Premijer lige zacementirano.

Veruju na Emirejtsu i dalje da će kao prvi kroz cilj, što bi im donelo mesto u prvom šeširu na žrebu, ali nakon slabog izdanja na Etihadu sada je sve u rukama Pepa Gvardiole i njegovih izabranika. Trenutno su na dva boda manje, s tim da imaju i dva meča manje od Arsenala.

Arsenal će do kraja sezone igrati protiv Čelsija, Brajtona i Vulverhemptona kod kuće, a Njukasla i Notingem Foresta u gostima. Građane čekaju dueli sa Vest Hemom, Lidsom i Čelsijem na svom terenu, a Fulamom, Evertonom, Brajtonom i Brentfordom na strani.

U sezoni 2005/2006. Tobdžije su postale prvi klub iz Londona koji je stigao do finala Lige šampiona/Kupa šampiona, ali ih je na putu ka evropskom tronu zaustavila Barselona (2:1). Dosad jedine međunarodne trofeje Arsenal je osvojio 1994. (Kup pobednika kupova) i 1970. (Kup sajamskih gradova).


tagovi

ArsenalPremijer ligaLiga šampiona

Obaveštavaj me

Arsenal

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara