©FK Crvena zvezda
©FK Crvena zvezda

Sudbina Zvezdine igre ponovo u rukama Gelora Kange

Vreme čitanja: 4min | ned. 18.02.24. | 10:42

Gabonac uživa u ulozi koju mu je poverio Vladan Milojević

Ubrzo nakon dolaska Baraka Bahara prošlog leta na stadion Rajko Mitić naslućivao se drugi odlazak Gelora Kange iz Crvene zvezde. Gabonac nije bio u prvobitnim planovima bivšeg trenera Makabija iz Haife, praktično je bio skrajnut u drugi plan, ali, kako je vreme odmicalo, a problemi u organizaciji igre srpskog šampiona postajali sve veći, Kanga je počeo da dobija sve važniju ulogu. Na kraju se došlo do toga da je u finišu jeseni bio jedan od igrača sa najvećom minutažom kod temperamentnog Izraelca.

Nije bilo potrebno mnogo vremena da postane jasno da je Baharovim odlaskom, a povratkom na klupu Vladana Milojevića, ponovo svanulo sunce iznad Topčiderskog brda za Zvezdinog Gabonca. To je praktično postalo izvesno već nakon prvog treninga na početku zimskih priprema, nakon prve pripremne utakmice na Kipru, a potom i nakon prolećne premijere protiv Voždovca. Gabonac nije blistao protiv Zmajeva, ali je bio nadahnut, željan igre i glavne uloge na terenu. U toj želji je bilo i dobrih i loših poteza, ali je Milojević pohvalio njegovu želju, shvativši da šest godina kasnije vidi igrača sa mnogo boljom radnom etikom i zalaganjem na treninzima i terenu, nego što je to bio slučaj u njegovom prvom mandatu u sezoni 2017/2018.

Izabrane vesti

"Kanga je veoma bitan igrač za nas. Nekad donosi veoma dobre, a u pojedinim trenucima i loše odluke. To je Kanga, igrač koji je stalno na lopti. Mnogo se podigao u odnosu na prvi put kad sam bio, što se tiče treninga, odnosa... On jako voli Crvenu zvezdu, jako voli ovaj klub, tako da nekad odradi neke stvari misleći da može da uradi sve sam", rekao je Milojević posle Voždovca.

Ta izjava kao da je potpuno skinula opterećenje sa iskusnog veziste, koji je protiv Novog Pazara bio ubedljivo najbolji pojedinac meča. Ponovo je konstantno bio na lopti, ali je ovoga puta njena distribucija po terenu bila gotov perfektna. Preuzimao je odgovornost za organizaciju praktično svakog napada srpskog šampiona, hiruški preciznim centaršutom pogodio je Aleksandra Dragovića u trepavicu kod gola u devetom minutu, a potom preuzeo odgovornost i kod izvođenja jedanaesterca u finišu prvog dela igre. Bila je to utakmica u kojoj je Gelor uživao u ulozi komandanta Zvezdine igre.

Zanimljivo, Kanga i Milojević su u Crvenoj zvezdi do sada sarađivali samo šest meseci u pomenutoj sezoni 2017/2018, pošto je u 31. januara 2018. godine Gabonac otišao u Spartu iz Praga, ali je i tada pedantni stručnjak vrlo dobro znao kako da ispolji najbolje segmente njegove igre. Uostalom, bilo je sasvim dovoljno ono što je Gelor Kanga uradio u mečevima sa Spartom (efektan gol i asistencija) i Krasnodarom (evrogol za prolaz) na stadionu Rajko Mitić, kada je bio apsolutni heroj Zvezdine publike i jedan od najzaslužnijih što se Crvena zvezda posle deset godina vratila u grupnu fazu evropskih takmičenja.

©FK Crvena zvezda©FK Crvena zvezda

Kangin kvalitet nikada nije bio sporan, s obzirom da kroz srpski fudbal proteklih godina nije prošao veliki broj plejmejkera njegovog kalibra. Ono što je daleko važnije jeste uloga trenera, koji dobro mora da bude upoznat sa njegovim karakterom i mentalitetom, odnosno da ume na pravilan način da usmerava njegovu ogromnu energiju, kako na terenu, tako i van njega. Ako šef struke uspe u tome, kao što je to dosad vrlo dobro polazilo za rukom Vladanu Milojeviću, onda na terenu dobija savršenog dirigenta. Igrača koji će razigrati čitavu ekipu i biti spreman da razornim udarcem iz drugog plana matira protivnika.

Ono što su pokazala dosadašnja iskustva sa Gelorom Kangom jeste činjenica da najbolje funkcioniše onda kada ima ogroman motiv, želju za dokazivanjem i ostvarenjem nekog rezultata. Trener konstantno mora da radi na njegovom razbuđivanju, jer onda kada uđe u rutinu i neku vrstu zasićenja, može da postane kontraproduktivan za svoju ekipu. Mnogo puta dosad je pokazao da je u stanju da se uspava kada je defanziva u pitanju. Stoga mu i najviše odgovara kada pored sebe ima defanzivnog veznog igrača, poput Srđana Mijailovića, koji će biti spreman da ispravi njegovu grešku. Uostalom, taktičke opcije u kojima Kanga igra sam u srcu manevra već su se pokazale kao ozbiljna nagazna mina za srpskog šampiona, ali pre svega u evropskim mečevima.

U aktuelnim okolnostima, kada Crvena zvezda izrazito igra napadački fudbal, juri pobede i prednost Partizana na vrhu Mozzart Bet Superlige, od Kange se očekuje da na terenu vrši pravilnu selekciju pravovremenih dodavanja, što njemu najviše odgovara, kao i uloga koju mu je poverio Vladan Milojević. Kanga je u ovom trenutku ključni igrač na terenu i neko ko vodi glavnu reč u organizaciji gotovo svih napada Crvene zvezde, pa se već sada ne može zamisliti igra crveno-belih bez njega u timu. Milojević je u Novom Pazaru promenio formaciju u odnosu na onu sa Voždovcem, s obzirom na to da je naleteo na drugačije organizovanog protivnika, ali je Zvezdina igra ponovo vrtela oko Gelora Kange kao igrača koji je uvek spreman da preuzme ključnu ulogu na terenu.



tagovi

Gelor KangaVladan Milojević

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara