Ilustracija (©AFP)
Ilustracija (©AFP)

Sukob najrazvijenijih kolumbijskih regija kroz El Clásico del FPC

Vreme čitanja: 5min | sub. 11.03.23. | 22:45

Atletiko Nasional dočekuje Miljonarios

Bez ikakve sumnje, derbi 8. kola kolumbijske Aperture, biće odigran noćas (00.10) na čuvenom stadionu Atanasio Žirardot u Medeljinu, gradu večitog proleća, gde će domaći Atletiko Nasional da ugosti prestoničke Milionere. Za mnoge ljubitelje fudbala u ovoj južnoameričkoj državi, sudar ovih klubova predstavlja jedan od najstarijih i najvažnijih Klasika u istoriji kolumbijskog fudbala. KONMEBOL ge je zvanično priznao kao nacionalni klasik, a međunarodna štampa smatra ga jednim od najboljih fudbalskih klasika na Zelenom kontinentu. Rivalstvo Miljonariosa i Atletiko Nasionala ima i konotacije soccijalnog, kulturnog i regionalnog karaktera, jer izaziva istorijski sukob između dve najrazvijenije regije u Kolumbiji.

Opseg ovog animoziteta proširio se van granica države i na internacionalna takmičenja, sve do te mere da je ovo postala utakmica koja se najviše puta u istoriji nekih kolumbijskih klubova odigrala. Međutim, okidač rivalstva, povučen je na četvrtfinalnoj utakmici Kopa Libertadores 1989. godine, kada su Zeleni eliminisali prestoničke Ambasadore, minimalnom pobedom u Medeljinu i remijem na El Kampinu od 1:1, uz veoma kontraverzno suđenje čileanskog sudije Ernana Silve, i optužbi da su međunarodne sudije pogurale Atletiko sve do finala, u kojem je na posletku i po prvi put osvojio ovo takmičenje. Tih godine razne, u najmanju ruku, sumnjive radnje i glasine širile su se oko ova dva kluba. Bilo je to doba kada je najveći kokainski baron Pablo Eskobar finansirao Zeleni tim, dok je sa druge strane jedan od njegovih najboljih saradnika Geča Rodrigez potpomagao Ambasadore. Oba kluba te 1989. godine podigla su pehare, ipak nemerljive u težini, Nasionalu je pripao onaj najveći, Oslobodioca Amerike, dok je Miljonarios podigao pehar namenjen nacionalnom prvaku, pritom ni ne sluteći da će na naredni trofej morati da pričekaju gotovo 23 godine.

Izabrane vesti

Danas, Nasional je daleko najtrofejniji kolumbijski klub u pogledu internacionalnih trofeja, koji u svom posedu ima dva pehara najeminentnijeg kontinentalnog takmičenja. Ali što se tiče nacionalnih trofeja, tu je situacija malo tesnija. Sa 17 naslova prvaka države Verdolagosi jesu vodeći u ovom segmentu, ali za dva pehara više od Miljonariosa, a od sezone 2020 tu je i Amerika iz Kalija, koja se izjednačila po broju odlikovanja sa Plavim timom iz Bogote.

Od ukupno odigranih 284 međusobnih duela, zanimljivo, vaga je nagnuta na stranu Miljonariosa i to je jedini tim među velikih sedam (Grande 7) protiv koga Nasional ima negativan skor. Ambasadori su 108 puta izašli kao uspešniji tim, naspram Zelenih koji su u svoju korist rešili 83 sukoba, dok je 93 puta susret ostao bez pobednika. Međutim, posmatrajući sukobe od 2000. godine pa na ovamo, situacija se drastično promenila u korist medeljinskog kluba, koji je u 48 susreta, koliko je odigrano u poslednje dve decenije, ostvario 21 pobedu, naspram Miljonariosa koji je uspeo tek 10 puta da prevagne meč u svoju korist, a 17 puta rezultat je ostao ujednačen.

00.10: (1,73) Atletiko Nasional (3,40) Miljonarios (4,70)

Što se tiče prve utakmice između ovih klubova, ona je odigrana još na samom osnivanju profesionalne kolumbijske lige 3. oktobra 1948. godine. Duel se završio rezultatom 4:3 u korist Nasionala. Ovaj animozitet u kolumbijskom fudbalu godinama kasnije dobio je status najbitnijeg klasika u profesionalnom fudbalu, pa je s razlogom poneo naziv El Clásico del FPC (Fútbol Profesional Colombiano)

Usresređeni na jednu od najvažnijih utakmica u sezoni, obe ekipe žele da upišu nova tri boda, kako bi počeli da obezbeđuju plasman među najboljih osam i finalnu fazu prvenstva. Trenutno, Miljonarios se nalazi na sedmoj poziciji sa devet osvojenih bodova i čak tri utakmice zaostatka u odnosu na ostatak elitnog karavana, dok je Nasional zauzima drugo mesto sa 12 bodova i jednim manje u odnosu na Ameriku iz Kalija kao trenutnog lidera Aperture. Za Miljonarios ova utakmica dolazi u veoma nezgodnom trenutku. Sa jedne strane sladi im Klasik koji ima samo jedno jedino pravilo,a koje glasi nema poraza, dok ih sa druge strane već sredinom sledeće nedelje očekuje izuzetno težak revanš susret u Brazilu sa ekipom Atletiko Mineira u poslednjoj fazi kvalifikacija za grupnu fazu Kopa Libertadores.

Činjenica da igra kod kuće daje timu Alviverdea malu prednost u odnosu na protivnika, pored toga što je maksimalno fokusiran na nacionalno takmičenje i teoretski dolazi odmorniji na ovaj duel. Štaviše, ekipa Atletika je puna samopouzdanja posle dve uzastupne pobede protiv Atletiko Uile i Pasta. U poslednjih pet zvanično odigranih utakmica zabeležene su tri pobede i dva remija, bez poraza.

Sa druge strane, ekipa Miljonariosa nastoji da iznenadi u gostima, ali im je prioritet treća i poslednja faza kvalifikacija za grupnu fazu Kopa Libertadores. U kolumbijskoj Aperturi, Miljonarios je u prošlom kolu uspeo da savlada Deportivo Kali rezultatom 2:0 na svom terenu, što je bilo dovoljno za ulazak u klasifikacionu zonu, gde se još uvek bori da se konstantnost. U prethodnih pet duela zabeležene su dve pobede, dva remija i jedan poraz, pobedivši Deportivo Kali i Universidad Katoliku, pored toga što su remizirali sa Atletiko Mineirom i takođe sa Universidad Katolikom, izgubivši od Onse Kaldasa. Igrajući u gostima, tim Miljonariosa ima nedavni učinak od tri pobede, tri remija i četiri poraza u poslednjih 10 odigranih utakmica.

U prethodnih pet mečeva, Atletiko Nasional teško je uspevao da pronađe put do pobede, pošto je Miljonarios dva puta pobedio i isto toliko puta izvukao remi. Sa druge strane, Zeleni su poslednji put kod kuće protiv ovog rivala uzeli sva tri boda još 2017. godine. Od tada odigrano je šest susreta, četiri puta viđen je remi, a dva puta su gosti iz Bogote pokupilio čitav plen, računajući i poslednji susret između ovih timova odigran 17. jula prošle godine.

-----------------

Novo kolo, nova sreća i nova šansa za vredne nagrade. Pred vama je deset pitanja, a glavna nagrada je 200.000 dinara. Opširnije OVDE.

----------------

KOLUMBIJA 1 - 8. KOLO

Subota

Jaguares - Atletiko Uila 1:2 (1:2)

/Duarte 1 - Eskorsija 16, Markus Vinisijus 39/

Deportivo Kali - Bukaramanga U TOKU

Nedelja

00.10: (1,73) Atletiko Nasional (3,40) Miljonarios (4,70)

02.20: (1,73) Bojaka Čiko (3,35) Independijente Medeljin (4,80)

22.00: (1,85) Agilas (3,35) Pereira (4,00)

Ponedeljak

00.10: (1,53) Junior (3,50) Envigado (6,75)

02.20: (2,10) Alijansa Petrolera (3,05) Union Magdalena (3,50)

Utorak

02.10: (2,20) Onse Kaldas (3,05) Pasto (3,30)

23.55: (1,85) Tolima (3,30) La Ekidad (4,10)

Sreda

02.10: (2,35) Santa Fe (3,05) Amerika Kali (3,00)

***kvote su podložne promenama

Piše: Đorđe RADONJIĆ


tagovi

Kolumbija 1Atletiko NasionalMiljonarios

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara