Novi aduti Zvezde i Partizana. Mijailović, Belić i Mitrović, ©Starsport
Novi aduti Zvezde i Partizana. Mijailović, Belić i Mitrović, ©Starsport

Sve ređa pojava na Topčiderskom brdu - pojačanja večitih iz Srbije

Vreme čitanja: 4min | sre. 21.09.22. | 11:33

Igrači sa domaće scene u drugom planu sportskih sektora Crvene zvezde i Partizana

Utakmica Crvene zvezde i Napretka predstavljala je povratnički debi Srđana Mijailovića, poslednjeg novajlije crveno-belih u letnjem prelaznom roku i jednog od dvojice igrača koji je iz redova superligaša pojačao šampiona Srbije. Osim doskorašnjeg igrača Čukaričkog, od fudbalera sa domaće pozornice dres kluba iz Ljutice Bogdana u prethodnim nedeljama zadužio je i Stefan Mitrović, talentovani krilni fudbaler koji je pažnju skrenuo igrama u Radničkom iz Niša, te je pomenuti dvojac očuvao čast superligaša među dominantnim akvizicijama iz inostranstva.

Pojava da se večiti rivali upuste u potragu za pojačanjem na domaćoj pozornici postala je sve ređa, dok je paralelno, tokom prethodnih pet sezona trend angažmana fudbalera iz inostranstva upadljivo preuzeo dominaciju kako u Ljutice Bogdana tako i u Humskoj.

Izabrane vesti

Porast apetita i budžeta dva naša najveća kluba bio je povod da prilikom skautinga pogled usmere van granica Srbije te je u poslednjih pola decenije nepisano pravilo postalo da veliku većinu novajlija na obe strane Topčiderskog brda čine igrači iz inostranstva (stranci ili povratnici).

Ipak, pored sve većeg broja fudbalera iz inostranstva, još se nije dogodila sezona tokom koje crveno ili crno-beli nisu doveli nijednog igrača iz domaćeg takmičenja, te je leto iza nas kojim je nastavljen niz, bio povod za osvrt na učinak fudbalera angažovanih iz srpskih klubova u prethodnom periodu (odnosno od sezone 2016/17. od koje je uočljiva promena u primatu i zaokret u transfer filozofiji dva kluba).

Srđan Mijailović i Stefan Mitrović će pred sobom imati zadatak da osvetlaju obraz domaćih pojačanja u Crvenoj zvezdi nakon prethodne sezone tokom koje su u Ljutice Bogdana iz srpskih klubova stigli samo Petar Stanić i Milan Ilić. Iako je Stanić, za razliku od Ilića, imao kakvu-takvu ulogu u ekipi Dejana Stankovića, činjenica da nije uspeo da se nametne nadovezala se na godinu ranije kada među osam novajlija nije bio nijedan igrač sa naše scene.

Iz ove perspektive, poslednji igrači koji su uspeli da osvetlaju obraz superligaša i ostave trag među crveno-belima bile su akvizicije iz takmičarske godine 2019/20. Njegoš Petrović i Radovan Pankov. Vezni fudbaler iz Radove škole uspeo je šampionu Srbije da donese i profit transferom u Granadu nakon dve i po sezone u Ljutice Bogdana, dok je štoper koji je stigao iz Niša deo rotacije u kojoj je značajnu ulogu imao prethodne sezone.

Godinu dana pre Petrovića i Pankova konkurenciju u igračkom kadru Zvezda je zaoštrila angažmanom Alekse Vukanovića i Miloša Vulića iz Napretka, Veljka Simića iz Zemuna i Dušana Jovančića iz Vojvodine, kvarteta igrača sa superligaške scene, pre kojih su stazu do Ljutice Bogdana dodatno utabali Stefan Hajdin, tada igrač Spartaka, Marko Gobeljić koji je stigao iz Napretka i Filip Bainović bivši fudbaler Rada.

Paralelno sa večitim rivalom i Partizan je značajno smanjio frekventnost angažmana fudbalera sa domaćeg tržišta te je Kristijan Belić prelaskom iz Čukaričkog nastavio niz koji je prošle sezone održao Siniša Saničanin dolaskom iz Vojvodine, dok su u sezoni 2020/21. u Humsku iz redova rivala u prvenstvu stigli Marko Živković (Voždovac) i Nikola Terzić (Čukarički).

Pomenute akvizicije crno-belih u Humskoj su uspele da pronađu svoje uloge, te su danas deo Petrićeve rotacije čime može da se pohvali i Aleksandar Lutovac, angažovan iz Rada tokom sezone 2019/20 u kojoj su crno-beli dres zadužili i Petar Gigić i Bojan Matić, međutim do tada igrači Mačve i Vojvodine kraće su se zadržali u Partizanu od krilnog fudbalera.

Prethodnik trojici fudbalera bio je Nemanja Nikolić koji je prešavši iz Spartaka u sezoni 2018/19 bio jedini igrač iz domaćih klubova koji je stigao u Partizan tokom pomenute takmičarske godine, a nagoveštaj da u potrazi crno-belih za pojačanjima primat gube igrači sa superligaške scene predstavljale su akvizicije u poslednjoj šampionskoj godini Partizana. Tada su crno-beli dres zadužili Đorđe Ivanović iz Spartaka, Ognjen Ožegović iz Čukaričkog i Slobodan Urošević iz Napretka.

U prilog ostalih srpskih klubova međutim govore brojni transferi igrača u inostranstvo, te su preskočivši korak u vidu dokazivanja u jednom od dva naša najveća kluba tokom prethodnih godina pažnju van granica Srbije privukli brojni fudbaleri. Među članovima Mozzart Bet Superlige po inostranim transferima značajno prednjači Čukarički, ali se ovog leta na mapu Evrope vratila i Vojvodina koja je zaradila preko 2.000.000 evra. Radnik je transferom Uroša Milovanovića u Hihon za 500.000 evra ispisao istoriju, dok je biser Mladosti iz Lučana Đorđe Gordić uspeo da privuče pažnju Mančester Sitija.

ZVEZDINA POJAČANJA IZ DOMAĆIH KLUBOVA U POSLEDNJIH PET SEZONA

Sezona 2021/22

Petar Stanić (Železničar)

Milan Ilić (Loznica)

Sezona 2020/21

/

Sezona 2019/20

Njegoš Petrović (Rad)

Radovan Pankov (Radnički Niš)

Sezona 2018/19

Aleksa Vukanović (Napredak)

Miloš Vulić (Napredak)

Veljko Simić (Zemun)

Dušan Jovančić (Vojvodina)

Sezona 2017/18

Stefan Hajdin (Spartak)

Marko Gobeljić (Napredak)

Filip Bainović (Rad)

PARTIZANOVA POJAČANJA IZ DOMAĆIH KLUBOVA U POSLEDNJIH PET SEZONA

Sezona 2021/22

Siniša Saničanin (Vojvodina)

Sezona 2020/21

Marko Živković (Voždovac)

Nikola Terzić (Čukarički)

Sezona 2019/20

Petar Gigić (Mačva)

Bojan Matić (Vojvodina)

Aleksandar Lutovac (Rad)

Sezona 2018/19

Nemanja Nikolić (Spartak)

Sezona 17/18

Đorđe Ivaović (Spartak)

Ognjen Ožegović (Čukarički)

Slobodan Urošević (Napredak)


tagovi

Srđan MijailovićKristijan BelićStefan Mitrović

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda
FK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara