Taktičko savršenstvo Fernanda Santoša i novo napadačko čudo: Portugalija bez Ronalda razmontirala srpske dželate

Vreme čitanja: 3min | uto. 06.12.22. | 21:53

Možda i najbolja partija jednog tima na turniru u Kataru, Švajcarci stradali – 6:1

Dve teze koje kolaju po fudbalskom svetu, večeras su na Lusailu dobile potvrdu. Možda to zvuči nepopularno, ali ova generacija Portugalije igra bolje bez Kristijana Ronalda. Pokazale su to i kvalifikacije za turnir u Kataru kada je jedan od najboljih igrača u istoriji fudbala bio teg oko vrata sistemu Fernanda Santoša. To je, između ostalog, iskoristila Srbija i direktno otišla u Katar.

I još nešto tako bolno za Srbiju viđeno je tokom poslednjeg duela osmine finala. Švajcarska je, bez ikakvog preterivanja, prosečna reprezentacija, koja je dobila vetar u leđa lošom taktičkom pripremom stručnog štaba Dragana Stojkovića Piksija. Ako je pripreme uopšte i bilo. Portugalija je uništila srpske dželate (6:1), bez da se praktično oznojila.

Izabrane vesti

Mnogo je prethodnih godina Fernando Santoš bio kritikovan. I to s pravom. Od selekcije Portugalije, ofanzivno vrlo potente, napravio je tim ružan za gledanje. Dekadentan, defanzivan, rezervisan, bez samopouzdanja u ključnim trenucima. Ali ovo večeras protiv Švajcarske je bila taktička perfekcija. Nije imao Fernando Santoš, grešnika Ronalda u prvom poluvremenu, ali je imao tim. Sa mnogo tečnijim i razvorsnijim ofanzivnim akcijama. Da ne govorimo o tome da je selekcija sa Iberijskog poluostrva imala ozbiljan balans. Retko kada je u poslednje dve godine Portugalija odigrala ovako. Bila je to čista fudbalska sinfonija, jedan od najupešatljivijih prikaza na Mundijalu u Kataru.

Švajcarci su se batrgali kao somovi na suvom. Nisu imali ni milimetar prostora da pokažu šta znaju, osim naravno sjajnog napadača Emboloa.

Sećate se kako je samo protiv nas delovao levi bek Rodrigez. E, levi bek Švajcarske kao da večeras nije bio na terenu. Nisu imali prostor Švajcarci da trče ka golu Portugalije licem okrenuti ka Kosti.

Portugalija je bila poređena u formaciju 4-3-3. Nije briljirala na početku, ali je potez mladog napadača Benfike Ramosa pokazao još jednom da je Fernando Santoš pogodio pravo u centar mete. Bila je to prva šansa, ali je Ramos odreagovao sjajno i iz okreta, na asistenciju Feliksa, pogodio gornji bliži ugao. U prvom trenutku se činilo da je Jan Zomer mogao bolje da interveniše. Na ponovljnom snimku se videlo i da nije.

Portugalija je školovala Švajcarsku, kao što su Sajdžije školovale nas. Imao je Frojler jedinu pravu šansu, dok je na drugoj strani grmelo pred Janom Zomerom. Ništa nije mogao golman Švajcarske prilikom Pepeovog skoka, ali je osujetio Gonzala Ramosa da zatvori meč u prvom poluvremenu.

Sigurni smo da će Benfika zaraditi ogroman novac kada bude rešila da proda Gonzala Ramosa, verovatno veći nego što je dobila za Darvina Njunjeza. Čak i oni koji povremeno prate fudbal večeras su čuli za Ramosa. Bio je momak rođen 2001. godine ona verzija Kristijana Ronalda iz najboljih dana. Kretao se savršeno. Završavao akcije još bolje. Kao u 51. minutu kada je na prvoj stativi sačekao centaršut Dalota.

Švajcarskoj se smešio jedan od najtežih poraza u istoriji. I mogu da budu zahvalni Portugalcima što su posle najlepše akcije na meču i pogotka Gereira spustili tempo, bar na 20 minuta Samo što govor celog tima nije slušao Gonzalo Ramos, kao da je pred očima celog sveta želeo da pokaže kakvog bisera ima Benfika. I da opravda reči sportskog direktora tog kluba Ruia Košte da je Ramos bolji od Darvina Nunjeza. Stigao je mladi napadač do het-trika, Portugalci do petog gola. Čisto da se Srbi malo naslađuju.

Na kraju je Fernando Santoš pružio šansu Kristijanu Ronaldu, na oduševljenje katarske publike. Portugalci su videli da mogu bez njega. Konačan rezultat postavio je Rafeal Leao divnom kiflom u zaostavnom vremenu.

PORTUGALIJA – ŠVAJCARSKA 6:1 (2:0)

/Ramos 17, 51, 67, Pepe 33, Gereiro 56, Leao 90 - Akandži 58/

Stadion: Lusail u Dohi

Kapacitet: 82.000

Sudija: Cezar Ramos (Meksiko)

Žuti kartoni: Šer, Džemert (Švajcarska)

PORTUGALIJA (4-3-3): Kosta – Dalot, Pepe, Dijas, Gereiro – Karvaljo, Otavio (od 73. Vitinja), Bernardo Silva – Feliks (od 73. Ronaldo), Fernandes (od 86. Leao), Ramos (od 73. Orta).

ŠVAJCARSKA (4-2-3-1): Zomer – Fernandes, Akandži, Šer (od 46. Džemert), Rodrigez – Frojler (od 54. Zakarija), Džaka – Vargas (od 66. Vargas), Sou (od 54. Seferović), Šaćiri – Embolo.


tagovi

Fernando SantosKristijano RonaldoPepeDžerdan Šaćiri

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara