Virdžil Van Dajk (Reuters)
Virdžil Van Dajk (Reuters)

Toliko je loše da je i Van Dajk izgubio na Enfildu

Vreme čitanja: 5min | ned. 30.10.22. | 12:11

Liverpul u nedelju dana poražen od dva tima iz zone ispadanja, Klopova ekipa puna rupa i bleda senka siledžije koji je poslednjih godina maltretirao rivale

Došao je na Ostrvo januara 2018. i za dve i po godine postao jedan od simbola novog, velikog Liverpula, Liverpula sposobnog da vlada i Evropom i Engleskom. Godinu, dve pre Virdžila Van Dajka na Enfild su stizali Roberto Firmino, Sadio Mane, Mohamed Salah, Andi Robertson, Đini Vajnaldum... pola godine posle Holanđanina potpisali i Fabinjo odnsno Alison. Uz nekolicinu starosedelaca, Jirgen Klop je oformio tim koji je postao personifikacija za moć.

Ali nekako se uvek o Van Dajku, nakon što je postao jedan od najboljih štopera na planeti, pričalo kao o faktoru bez kojeg bi Liverpul i dalje čekao na prvu titulu šampiona Engleske od 1990. godine, bez kojeg ne bi bio konkurentan u Ligi šampiona. Uz odlaske prvo Vajnalduma, a zatim i Manea minulog leta, šampionsko društvo je i dalje na okupu. Tu su i Alison i Van Dajk, Fabinjo, Robertson. Trent, Salah i Firmino, ali Redsi teško da su konkurentni za trojefe koji ih zanimaju.

Izabrane vesti

Klop je odavno priznao da Liverpul nije kandidat za titulu iako nije bila odigrana ni trećina utakmica u Premijer ligi. Možda je posle velikog skalpa Mančester Sitija zaličilo da bi puleni nemačkog stručnjaka mogli da se vrate u vrh, ali sve što je Liverpul zaradio protiv Gvardioline kaznene ekspedicije i zatim pobedom protiv Vest Hema, prosuo je sa dva vezana poraza - ni manje ni više nego od fenjeraša i osamnaestoplasiranog tima na tabeli.

Taman kada su svi pomislili da tim koji ima Van Dajka, jednog od retkih štopera sposobnih da zaustavi Erlinga Halanda i odigra briljantnu partiju protiv Sitija, ipak može da se nadmeće za titulu, Liverpul je pao na testovima koji se uglavnom rutinski prolaze. Prvo protiv Notingem Foresta, a onda i sinoć protiv Lidsa. Nema konstantnosti u igri Liverpula, nema garancije da protivnici neće probiti visoki presing, da odbrana neće ostati na vetrometini... Toliko je loše da je i Van Dajk izgubio na Enfildu prvi put otkad mu je čuveni stadion postao dom. A serija je trajala celih 70 utakmica (59 pobeda i 11 remija)! To je na neki način, godinama unazad bila jedna od aura Liverpulove moći.

Jeste Liverpul u grupnoj fazi Lige šampiona osvojili 12 bodova, možda će je završiti i sa 15, ali je napuljski masakr koji su preživeli u prvom kolu pokazao da je Klopova ekipa puna rupa, da Liverpul nije više homogena celina u kojoj svi dišu kao jedan. Besprekoran Gegenpresing engleskog velikana je godinama unazad maskirao defanzivne bolje Aleksander-Arnolda, čoveka za kojeg se verovalo da je možda i najbolji desni bek na svetu. Ali otišao je Mane, a sa njim je i Liverpulom presing izgubio na oštrini i efikasnosti. dok vezni fudbaleri nemaju intenzitet koji ih je krasio prethodnih godina. Setite se samo koliko je jedan Vajnaldum mogao da trči i radi od svog do protivničkog šesnaesterac - gotovo neprekidno.

"A ako pogledate Liverpulov vezni red... Tijago ima 31 godinu, Henderson takođe, Fabinjo 29... Tu su još Keita i Okslejd-Čemberlen, Kurtis Džons koji ima 21 i Harvi Eliot koji ima 19. Da se vratimo na početak sezone, Klop je trebalo da pogleda svoj vezni red, da se zamisli i da kaže 'ovde smo ranjivi'... Mislim da Liverpul više nema vezni red koji će ih vratiti na stazu osvajanja trofeja", smatra legendarni vezista Redsa Grem Sunes, dok je bivši štoper Liverpula Džejmi Karager takođe svestan ozbiljnosti problema: "Оvo što se dešava Liverpulu nije slučajnost, već ozbiljan problem. Ne može se osporiti da je golman Lidsa skinuo dosta toga u poslednjih petnaestak minuta, ali ne može se reći da Lids nije zaslužio ono što je dobio. Bili su fantastični", rekao je Karager.

Enfild je pao posle 29 uzastopnih pokušaja izazivača da ga sruše. Liverpul je posle 12 odigranih utakmica devetoplasirani, ali je bodovno bliži zoni ispadanja nego Ligi šampiona. Za objašnjenje koliko je daleko od titule dovoljno je pogledati brojke posle 11 utakmica u šampionskoj 2019/20. Tada je imao 11 pobeda i remi i samo 10 primljenih golova posle 12 utakmica, a sada četiri pobede i isto toliko poraza i remija uz pet primljenih golova više i pet postignutih golova manje (23).

"Liverpul je ranije bio siledžija koji maltretira protivnike, njegovi vezisti su bili nemilosrdni. A sada su oni ti koji trpe maltretiranje. To ih čini ranjivim u zadnjoj liniji, a samim ti i ne stavraju isti broj šansi pre protivničkim golom. Liverpul je senka tima koji je nekad bio", nastavlja Sunes sa kritikama.

Udario je Klop nakon poraza od Lidsa sa potpisom Krajsensija Samervila u 89. minutu na svoje defanzivce rečima da je nedopustivo da se Liverpul brani na način na koji je to činio kod drugog gola Jorkširaca. Međutim, nedopustivo je i da Liverpul dozvoli timu iz zone ispadanja da ga ozbiljno nadmaši u trčanju, budući da se upravo na tom segmentu zasniva dobar deo Klopove fudbalske filozofije.

"Liverpul je i dalje imao dovoljno šansi da dobije utakmicu, ali to nije tim koji smo gledali poslednjih pet godina. Ne igraju sa istim intenzitetom... Jednostavno nemaju više onu hitrinu u nogama. Ako ne grešim, fudbaleri Lidsa su pretrčali 11 kilometara više od Liverpula, to je maltene kilometar više po igraču i to pravi ogromnu razliku", zaključio je Sunes.

Redsi kaskaju 13 bodova za prvim mestom, a liderska pozicija bežaće im 15 bodova ukoliko Arsenal danas savlada Notingem Forest. Premijerligaška bitka je izgubljena i pre nego što je zaista počela. Ako izuzmemo engleske kupove koji su uvek u drugom planu, Liverpul ima pravo da veruje u popravljanje sezone kroz Ligu šampiona. Koliko je to realno, najbolje znaju fudbaleri Napolija.

U svakom slučaju, vezni red vrišti za rekonstrukcijom. Artur Melo koji je u smiraj prelaznog roka potpuno neočekivano stigao na Enfild potvrdio je bojazan da je Liverpul napravio paničan potez. Brazilac nije odigrao ni minuta u Premijer ligi. I zato nije čudno što se već šuška da je Liverpul nanjušio Milanovog Sandra Tonalija. Problem je što je talentovani Italijan projektovan kao novi kapiten Rosonera. Ali suština je ista - Tonali ili neko drugi, tek Liverpul mora da osveži tim, za početak bar sredinu terena.


tagovi

LiverpulVirdžil van Dajk

Obaveštavaj me

Liverpul

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara