Foto: AFP
Foto: AFP

U Njujorku će svi da mrze Embida, može li Dok Rivers prestati da bude tvrdoglav?

Vreme čitanja: 5min | uto. 30.04.24. | 17:54

NBA plej-of Istočne konferencije: Prve meč lopte za prolazak u dalju rundu imaju Niksi i Pejsersi, dok je u obračunu Klivlenda i Orlanda sve otvoreno

Tri su se serije NBA plejofa završile, sve tri u Zapadnoj konferenciji, a večeras bi još dva tima mogli da počnu planirati godišnje odmore na Maldivima ili gde god idu na letovanje najveće planetarne zvezde. Broj utakmica u sledećim danima će početi da se smanjuje, ali večeras se još uvek igraju tri meča koja najavljujemo:

NJUJORK NIKSI - FILADELFIJA SEVENTISIKSERS (01.00)

Izabrane vesti

Uoči početka ove serije očekivali smo da ona ode u 'blato', da bude tvrda i čvrsta, a to smo i dobili. Njujork ima vođstvo od 3-1, ali u svakoj utakmici je do pobede mogao da dođe tim koji ju je izgubio. Samim time očekujemo da večeras bude pakleno u Medison Skver Gardenu.

Pakleno će sigurno da bude na predstavljanju Džoela Embida koji je u Njujorku postao neprijatelj broj jedan zbog nekoliko situacija iz ove serije koje mu navijači Niksa ne opraštaju. Pomalo se i neobjektivno piše o nekoj nameri povređivanja igrača Niksa od strane centra Filadelfije, ali bilo kako bilo jasno je da će Embid da bude izviždan od strane celog Medisona. Doduše, moglo bi da se dogodi da navijači Siksersa pokušaju da uzvrate protivničkim koji su napravili ono šta se ne događa u Americi - da gostujući navijači dođu navijati za svoj tim. U prošlom meču u Filadelfiji bilo je puno navijača Niksa i to je pogodilo igrače Siksersa.

Pogodilo ih je sigurno i više šta su izgubili još jedan meč pa večeras igraju za opstanak u plejofu. Jasno je da u tom planu treba da imaju šta je bolje partije Embida i Tajrisa Meksija, ali je ova serija pokazala da njima dvojici treba pomoć. Odakle da dođe? Najvažnije je da trener Nik Nurs treba da bude svestan da to neće biti od Tobajasa Herisa koji igra previše - 34,8 minuta po meču za prosek od 8,8 poena uz 25% za trojku. Ne kažemo da Heris treba izaći iz petorke, iako ni to nije loša ideja, nego da bi više minuta mogli da dobije Nikolas Batum zbog odbrane. Bez obzira na to što Badi Hild nije u dobroj formi, ipak nas čudi šta mu je Nurs potpuno oduzeo minutažu jer on ipak može da poveže nekoliko trojki u par minuta.

Nurs nas je malo razočarao i činjenicom da nismo videli nekih prevelikih promena u rotacijama ili odbrambenim postavkama. On je jedan od najinventivnijih trenera u NBA ligi, to je pokazivao u Torontu pa i u Filadelfiji dok je Embid bio povređen, a sada se uglavnom drži jednog plana. Kao da je zarobljenik snažnog Kamerunca koji nije u najboljem stanju, ali i dalje je najbolji igrač ove serije.

Na ovu prethodnu rečenicu ima šta da kaže Džejlen Branson koji igra fantastično i opet će na njemu biti glavni teret. Ako uspe da ga iznese, ako opet bude nezaustavljiv, onda bi Njujork mogao da slavi ulazak u drugi krug. Bit će teško, posebno jer je nakon povrede Bojana Bogdanovića ostao na sedam igrača. Ne brinite se, Tom Tibodo neće nekom novom igraču dati minute koje je Hrvat imao, samo će da ih raspodeli na ovih sedam koji će da igraju dok mogu da dišu. Pa i nakon toga, ako bude trebalo.

KLIVLEND KAVALIRS - ORLANDO MEDŽIK (02.00)

Ova serija za sada ide prema taj-brejku, odnosno sedmoj utakmici jer su i jedan i drugi tim pobedili kod kuće. Dok smo nakon prva dva susreta pisali o problemima koje ima Orlando, sada se treba baviti onima koje ima Klivlend.

Medžik je, naime, svoje probleme za sada rešio. Pre svega, važan je povratak Vendela Kartera u startnu petorku jer samim time Klivlend ima jednog igrača manje kojeg mogu da ostavljaju samog na trojki. Uz to je Franc Vagner postao puno agresivniji, a pride je celom timu proradio šut za tri. Nakon osam i devte iz prva dva meča, u trećem i četvrtom su ih postigli 13 i 12 i to s boljim procentima.

Trenutno je Klivlend taj tim koji mora da se brine o popravljanju šuta za tri poena. U ove četiri utakmice su na 26,7% što je najmanji procenat uz onaj kojeg su imali Pelikansi. U regularnoj sezoni Kavalirsi su trojke šutirali sa 36,7%, znači za 10% više. Jednostavnom računicom njihov je najveći problem kako da dođu do boljih šuteva za sa polukružne linije, a najviše se to odnosi na Donovana Mičela koji je trenutno na 25%. U regularnom delu sezone je bio na 36,8% šta je jako dobar procenat s obzirom na to da je po utakmici šutirao do devet trojki.

Mičela sjajno čuva Džejlen Sags i Klivlend treba da bude u postavljanju blokova za njega da bi on dolazio do šta boljih pozicija za šut. Mičel sjajno igra u plejofu tokom cele karijere, ali to mora da pokaže i danas. Uz taj problem, Kavalirsi moraju da budu koncentrisani u trećoj četvrtini. U poslednje dve utakmice Orlando je tih 12 minuta dobio s 35:16 i 37:10 te tada rešio pitanje pobednika. Uz domaću publiku valjda će Klivlendu da bude lakše da ne posustane u tim periodima igre.

MILVOKI BAKS - INDIJANA PEJSERS (03.30)

Hoće li Janis Antedokumpo i Dejmian Lilard igrati ovu utakmicu? Odgovor na to pitanje je najvažnija stvar pre pete utakmice ove serije jer je sasvim jasno da bez njih dvojice Milvoki nema puno šanse za pobede, posebno ne dok Dok Rivers ne želi da odustane od svojeg tvrdoglavog načina vođenja mečeva i neshvaćanju toga da ne možda da igra isto bez svoja dva najbolja igrača kao i s njima.

Milvoki je uspeo da izbori produžetak u trećoj utakmici i izgledao pristojno u četvrtoj samo zato jer je Kris Midlton u svom povredama izmučenom telu uspeo da pronađe snage da odigra dobro pa je u ovoj seriji na odličnom proseku od 26,3 poena, 8,8 skokova i 5 asistencija uz 50,6% šuta. To je za aplauz, ali Rivers se nije pobrinuo da mu pomogne. I dalje insistira da u petorci budu i Bobi Portis i Bruk Lopez što je poziv za igrače Pejsersa da svojom brzinom uništavaju Milvoki u obruču. Valjda je svima osim njega jasno da bi Andre Džekson trebao da ima veću minutažu, a u poslednjoj utakmici je Ej-Džej Grin pokazao da može da bude koristan. Problem je samo šta Rivers kroz regularni deo sezone nije pripremao dva mlada igrača za ovakve mečeve pa oni na trenutke izgledaju izbunjeni.

Zato ne izgledaju izgubljeno mladi igrači Indijane. Endrju Nembhard igra fenomenalno na obe strane parketa, dobre role ima i Ben Šepard i jasno se vidi da je Rik Karlajl spreman da im da odgovornost. Oni to koriste i savršeno se uklapaju u brzu igru Pejsersa u kojoj posebno do pravih prilika dolazi Paskal Sijakam koji ima veliku prednost pod košem nad svojim čuvarima.

Milvoki igra kod kuće za spas sezone. Ne verujemo da će Janis da istrči na parket, Lilard možda i hoće, ali pitanje je može li to da bude dovoljno. Izgleda da bi Indijana mogla da napravi iznenađenje i prođe u drugi krug.

Piše: Emir FULURIJA


tagovi

NBA ligaNjujork NiksFiladelfija SeventisiksersKlivlend KavalirsOrlando Medžik

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara