Rabio protiv Poljaka (© Reuters)
Rabio protiv Poljaka (© Reuters)

Transformacija egoističnog Vojvode u Princa sredine terena

Vreme čitanja: 4min | uto. 06.12.22. | 11:39

Francuzima ide voda na usta zbog učinka Adrijena Rabioa

Kad ceo tim igra dobro onda i, na prvi pogled, bezuticajni fudbaleri izgledaju pristojno. U slučaju Francuske – izvanredno. Iako se veći deo javnosti, više navijačke, a manje stručne, neće saglasiti, Adrijen Rabio je porastao u očima pristalica aktuelnog prvaka sveta i na turniru u Kataru demonstrirao odlike jednog od važnjih šrafova selekcije Galskih petlova.

Nije efikasan kao Olivije Žiru, atraktivan poput Kilijana Mbapea ili sveprisutan nalik Antoanu Grizmanu, koristan jeste. U sve tri bitne utakmice od početka turnira (Australija i Danska u grupi, te Poljska u osmini finala) proveo je na terenu po 90 minuta. Jedino nije bio starter protiv Tunisa kad su Francuzi već imali osiguran plasman, ali je i tad igrao završnih skoro pola sata.

Izabrane vesti

Teško je odgonetnuti u čemu je tajna prebražaja momka koji je nervirao fudbal megalomanskim zahtevima za novi ugovor dok je bio u Pari Sen Žermenu ili živcirao publiku u Torinu tokom Juventusovog sunovrata. Može biti da Rabio igra kvalitetno kad oko sebe ima fudbalere svetske klase, a može biti i da se sam izborio da bude starter, pošto se napokon ustalio na klupskom nivou i na Mundijal stigao tako što je uhvatio zalet u Seriji A.

Zato sad leti terenima u Dohi.

Adrijen je pre početka Mundijala akumulirao dosta minuta u dresu Juventusa i to mu je koristilo. On je kao turbo dizel, potrebni su mu mečevi da bi bio siguran“, uverava Loren Bonadei, nekadšanji trener Rabioa u mlađim kategorijama PSŽ-a.

Četvrtfinale Mundijala, subota, 20.00: (3,15) Engleska (3,20) Francuska (2,50)

Način na koji pokriva teren u Kataru daje za pravo prethodnoj konstataciji. Rabio ne staje. Na tri meča koja je počeo trčao je ogromne distance (12,1, onda 11,6 i 11 kilometara), a struku oduševio brojem sprinetva po utakmicama (53, 64, 57), daleko više od saigrača, iako bismo na prvu loptu rekli da je Mbape taj koji je najčešće u sprintu.

Nije. Štavše, protiv Poljske je u jednom trenutku Rabio razvio brzinu od 34,2 kilometra na sat, zbog čega L'Ekip konstatuje da je postao totalni vezista.

Može da dejstvuje kao šestica, osmica ili desetka. Razvio je ogroman panel kvalitetnih rešenja“ dopunio je Bonadei. „Protiv Poljaka je najpre igrao leđima okrenut golu, potom organizovao akcije protiv niskog bloka, naposletku bio aktivan u tranziciji“.

U zrelim je fudbalskim godinama (27). Dovoljno da prevaziđe nestašluke iz mladosti i posveti se timu.

U fizičkom smislu Rabio je čudovište! Još samo Dajo Upamekano može s njim da se nosi u smislu duela, bilo na travi ili u vazduhu“, ističe Alan Kazanova, koji ga je trenirao u Tuluzu pre skoro deset godina.

 Gol Australijancima (© Reuters) Gol Australijancima (© Reuters)

L'Ekip uverava da se ne primećuje odsustvo povređenih Pola Pogbe i Engola Kantea, što je bila jedna od većih briga Francuza pred takmičenje u Dohi. Govorilo se da je vezni red bez njih dvojice, uticajnih na dešavanja u Rusiji pre četiri godine, slaba tačka, a onda se pojavio Grizman kao čovek koji spaja odbranu o napad, pa Rabio u ulozi osigurača, korisnog iz drugog plana, što se videlo na premijeri sa Australijom, kad je čak bio i strelac.

Može Rabio da postigne više golova od tog jednog. Dok sam ga trenirao u Pari Sen Žermenu, govorio sam mu da po sezoni može da bude strelac deset puta. Gledao me je i samo što mi nije rekao: „Ma, ovaj je malo lud“. A ja sam siguran da je Adrijen u stanju da to učini, jer je visok, sjajno igra glavom, ima i dobar šut sa distance. Onda mi je kazao da bi za tako nešto morao da igra malo ofanzivnije. U redu, znam da je zadnji vezni, međutim, to ga ne sprečava da puca iz daljine ili da bude opasan prilikom prekida“, ističe Loran Blan, sadašnji trener Liona.

Činjenica da mu Didije Dešan veruje pokazuje da je Rabio napredovao. Redovan je starter, bez obzira da li su tu Pogba ili Kante, potreban za ravnotežu u ekipi i zato L'Ekip konstatuje da je Vojvoda, kako mu je nadimak, postao Princ sredine terena.

„Adri ima izraženi ego, ali će se kretati tamo gde mu treneri sugerišu. Biće u službi kolektiva, tračaće tamo gde je za tim najkorisnije“, dodaje Loren Bonadei.

Selektor Dešan uživa:

„Rabio poseduje inteligenciju koja mu omogućava da bude tačno tamo gde nam je potreban“.

Pre nekoliko godina, kad je ulazio u konflikt sa trenerima oko uloge u timu, a majka Veronik dobijala medijski prostor, Adrijen Rabio je navukao na sebe odijum javnosti. Sad mu ista ta tapše za učinak na terenu. Sve dok je posvećen fudbalu i ne zalazi u stvari koje ga se ne tiču biće dobro i njemu i Francuskoj.

Uostalom, Dešan je izašao na kraj sa egom Mbapea i Grizmana, što ne bi i Rabioa?


tagovi

Fudbalska reprezentacija FrancuskeKatar2022Svetsko prvenstvo 2022MundijalAdrijen RabioRabio

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara