Mbape i Žiru (Reuters)
Mbape i Žiru (Reuters)

Olivije, uživaj u rekordu dok traje: Bože, čuvaj našeg kralja

Vreme čitanja: 4min | pon. 05.12.22. | 10:08

Kilijan Mbape je uspeo da baci vanserijsko fudbalsko dostignuće Žirua da luta negde između njegove dve majstorije, onih uraganskih naleta po levom boku i svih hvalospeva koji su potom usledili na naslovnicama francuske, evropske i svetske sportske štampe

Kada lopta pomiluje mrežu, a on uvuče ruke pod obe miške, zaurla, a zatim se hladno namršti u kameru prosečan fudbalski fanatik verovatno dobije ospice od količine arogancije koje to 23-godišnje francusko čudo od fudbalera momentalno počne da emituje. Ali dok mu spočitava neupitnu nadobudnost, istovremeno mu se otvoreno divi jer, zadovoljstvo koje je Kilijan Mbape sposoban da proizvede, čisto fudbalski, malo fudbalera može da vam ponudi.

Uspela je zvezda Pari Sen Žermena u danu kada je Olivije Žiru postao najbolji strelac u istoriji reprezentacije Francuske, doduše, bez ikakve zle namere, da baci vanserijsko fudbalsko dostignuće veterana da luta negde između njegove dve majstorije, onih uraganskih naleta po levom boku i svih hvalospeva koji su potom usledili na naslovnicama francuske, evropske i svetske sportske štampe.

Izabrane vesti

Žiru je rekorder, ali Mbape je kralj - tako kaže L'Ekip, a nije mali broj onih koji će se saglasiti.

"Bоže, sačuvaj našeg kralja", stoji na naslovnici uglednog francuskog lista kao omaž Mbapeu, ali i poruka Engleskoj, naredni rival kojeg će Sin vetra pokušati da oduva u četvrtfinalu Svetskog prvenstva.

Naslovnica L'Ekipa (Printscreen)Naslovnica L'Ekipa (Printscreen)

Žiruu Mbapeova arogancija ni najmanje ne smeta. Oduvek je bio onaj što prvo misli o dobrobiti ekipe. Prvenstveno timski igrač, pa tek onda egoista i to u promilima koje svaki fudbaler na velikoj sceni mora da poseduje da bi zaradio mesto u fudbalskoj eliti.

“Bio sam malo frustriran kada nisam uspeo da unovčim dva njegova centaršuta na startu utakmice. Žarko sam želeo taj gol, a on me je ponovo sjajno pronašao. Igrati sa njim je čista sreća i zadovoljstvo", kaže 36-godišnji špic.

I dok priča o odnosu sa Mbapeom, nesumnjivo mu se nasmeši brk na pomisao da je on prestigao jednog Tjerija Anrija, da je on taj najubojitiji strelac u istoriji giganta kakva je defakto Francuka. Mada jasno je i Žiruu da rekord od čijeg obaranja nije prošlo ni 24 sata i te kako ima rok trajanja. Ogolio je tu činjenicu Mbape sa jučerašnja dva topovska đuleta u kontra uglove sa identične pozicije.

Prvim od jučerašnja dva gola preskočio je Zinedina Zidana (31), narednim je došao do brojke od 33 u dresu reprezentacije. Narednim neodbranjivim udarcem sustići će Davida Trezegea, pa će uz još tri pogotka izjednačiti državno golgetersko dostignuće Karima Benzeme. Ako Francuzi ponovo budu igrali finale, vrlo je realno da se to i dogodi. I zato dok se juče grlio sa Žiruom i proslavljao golove, kao da mu je rekao: "Olivije, uživaj u rekordu dok još traje".

Retko ko trenutno sumnja da će petostruki strelac u Kataru biti zlatna kopačka Mundijala, tek drugog koji igra. Četiri pogotka doneta iz Rusije sa debitantskog mu Svetskog prvenstva već sada ima identičan broj golova na svetskim smotrama kao Lionel Mesi i Kristijano Ronaldo. Kvaka je u tome što je odigrao tri Mundijala manje. Pa tako čovek ne može da se ne zapita da li, već kada će Mbape napasti Kloseovih 16 pogodaka, najviše u istoriji svetskih prvenstava. Realno, već 2026. u Sjedinjenim Američkim Državama, Meksiku i Kanadi.

Selektor Francuske Didije Dešan je ipak imao mogućnost da vrati oporavljenog Karima Benzemu među Trikolore, ali je odlučio da to ne uradi. Mbape se iskristalisao u apsolutnog lidera i deluje da Dešan nije želeo da rizikuje i vraćanjem Zlatne lopte u tim, eventualno dobije sudar dva moćna ega. A Mbapeov u ovom trenutku verovatano nema granicu.

"Naravno da mi je Svetsko prvenstvo opsesija. To je takmičenje mojih snova. Fizičku i mentalnu pripremu ove sezone sam podredio baš njemu. Želeo sam da dođem spreman. Još smo daleko od cilja koji smo postavili pred dolazak i koji sam uostalom i sam sebi postavio - da ponovo budemo prvaci", rekao je Mbape.

Kad je sportski direktor Pari Sen Žermena Luis Kampos pre koji mesec, bez obzira na silne golove rekao Mbapeu da igra na oko 50 posto mogućnosti, verovatno je mislio na drugu fudbalsku dimenziju koju je Mbape otvorio u Kataru. Očigledno je oko sebe sagradio auru perfektnog fokusa koju zasad ništa ne može da uruši.

"Ljudi me pitaju zašto se ne pojavljujem pred medijima. Ne postoje lični razlozi, jednostavno želim da budem fokusiran na turnir i na fudbal. Čuo sam da ako se ne budem pojavljivao, da će fudbalski savez moje zemlje biti novčano kažnjen. Ako se to dogodi, ja ću izmiriti kaznu", rekao je Mbape.

U Savezu sigurno nemaju ništa protiv i verovatno bi svaki Francuz kojem je iole stalo do fudbala pristao da plaća deo kazne za nedavanje izjava samo da ih Mbape povede do odbrane trona.


tagovi

Katar2022Fudbalska reprezentacija FrancuskeKilijan EmbapeOlivije Žiru

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara