Olivije Žiru nakon rekordnog 52. gola za reprezentaciju Francuske (Reuters)
Olivije Žiru nakon rekordnog 52. gola za reprezentaciju Francuske (Reuters)

Ol(d)tajmer!

Vreme čitanja: 2min | ned. 04.12.22. | 17:10

Olivije Žiru načeo Poljake i 52. golom preskočio Tjerija Anrija i postao najbolji strelac u istoriji reprezentacije Francuske

Osvojio je pre četiri godine Svetsko prvenstvo kao prvi špic Francuske, spočitavalo mu se da u sedam utakmica nije imao nijedan udarac u okvir gola. Zbog nemogućnosti mnogih da vide doprinos koji reprezenaciji i klubovima daje i kada ne trese mreže, godinama, ma deceniju unazad Olivije Žiru nije slovio za napadački fudbalski krem.

Odlučio je francuski ol(d)tajmer da to promeni! Na terenu izgleda kao oni stari, dobro očuvani automobili, proizvedeni tokom osamdesetih godina. Skinete ciradu, a ispod mašina čija se karoserija cakli, felne sijaju, a kada okrenete ključ i mašina zabruji, naježi se svaka dlaka na telu. Gazi 37. godinu života, a gazi i rekorde! U jeku protivničke ofanzive, Žiru je načeo Poljsku i 52. golom u reprezentativnom dresu postao najbolji strelac Francuske svih vremena!

Izabrane vesti

Tjeri Anri ide u istoriju, a piše je golgeter Milana. Počeo je prvenstvo sa 49. pogodaka, već na otvaranju protiv Australije postigao dva i stigao legendarnog napadača Arsenala u svom 117. nastupu za Trikolore. Sa 36 godina, dva meseca i četiri dana, Žiru je postao četvrti najstariji strelac u istoriji mundijalske nokaut faze i najstariji čovek koji je pogađao u završnicama svetskih prvenstava od 1990. godine i legendarnog Rožea Mile.

Današnjim golom ne samo da je postao besmrtan, već je i istakao kandidaturu za najboljeg strelca svetskog prvenstva.... Naravno, pod uslovom da Francuska eliminiše Poljsku i nastavi takmičenje. Trenutno nijedan fudbaler nema više od tri pogotka u Kataru, a vrh liste strelaca Žiru deli sa timskim kolegom Kilijanom Mbapeom, Lionelom Mesijem, Markusom Rašfordom, Kodijem Gakpom, Alvarom Moratom - pričamo isključivo o fudbalerima čije su reprezentacije još na prvenstvu.

Da podvig bude još veći, da dobije na težini, prisetimo se da je Žiru do A reprezentacije Galskih petlova došao, a da prethodno nije upisao nijedan nastup za mlađe selekcije. Štaviše, sa 24. godine nije igrao u ligama petice, već za Tur u drugom rangu francuskog fudbala. Posle večerašnjeg gola (možda ne i jedinog), možemo samo da konstatujemo - fudbalska veličina Olivije Žiru!


tagovi

Olivije ŽiruKatar2022

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara