Kurtoa brani penal Juranoviću (Reuters)
Kurtoa brani penal Juranoviću (Reuters)

U kralja se ne sumnja: Real petardom overio prvo mesto, Lajpcig pokazao Šahtjoru da nije za top 16 (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | sre. 02.11.22. | 20:34

Šahtjor ni blizu pobede koja mu je garantovala osminu finala, tri penala svirana u prvih 35 minuta na Bernabeuu

Grupa F Lige šampiona sa Real Madridom, Red Bul Lajpcigom, Šahtjorom i Seltikom bila je jedna od dve grupe Lige šampiona sa neraščišćenim računima po pitanju plasmana u nokaut fazu. Pred Kraljevskim klubom bio je jedan jedini zadatak, da pobedom na Santjago Bernabeuu protiv škotskog autsajdera overi prvo mesto u grupi i to je uradio onako kako se i očekivalo od branioca titule prvaka Evrope, sa pet golova u mreži Seltika - 5:1. Istovremeno, Šahtjor i Lajpcig su u Poljskoj vodili direktnu bitku za osminu finala, ali je bundesligaš, pregazio ukrajinskog velikana pokazavši mu da mu nije mesto među najboljih 16 klubova Starog kontinenta - 0:4. Tako su Bikovi popunili pretposlednje mesto u nokaut fazi Lige šampiona, a poslednje će nakon još jednog direktnog duela, ovoga puta na San Siru, pripasti Milanu ili Salcburgu.

Najveća zabluda, u koju verovatno niko i nije verovao bila je da je Seltik, bez šansi da uopšte može i u Ligu Evrope, sposoban da ostane neporažen u Madridu. Nisu se Blankoci naosvajali tolikih pehara Lige šampiona tako što su izašli na teren kada je bilo bitno i razočarali. Razoružali su puleni Karla Ančelotija ekipu iz Glazgova već do sredine prvog poluvremena u kojem je francuskinja Stefani Frapar svirala čak tri penala za 29. minuta. Prva dva za Real Madrid zbog igranja rukom gostujućih fudbalera, a u golove su ih pretvarali Luka Modrić i Rodrigo.

Izabrane vesti

Teško da bi eventualni gol Josipa Juranovića kojem je Tibo Kurtoa skinuo penal u 35. minutu bilo šta promenio. Blankosi su i u drugom delu nastavili da melju, a Seltikovi defanzivci su konstantno bili u nebranom grožđu i nisu imali ideju kako da se odbrane. Pucali su Realovi topovi sa svih strana i od 51. do 61. minuta nove dve lopte našle su se u mreži Seltika. Prvo je pogodio Marko Asensio, a potom i Vinisijus Žunior na asistenciju sjajnog Fedea Vlaverdea. Sjajnog, jer Kraljevski klub, sudeći prema formi ove sezone nema boljeg fudbalera od Urugvajca.

Dvadesetak minuta pre kraja, Fede je, kako je već navikao navijače Reala, otvorio stopalo i ispalio strelu sa ivice šesnaesterca koja se zabola u malu mrežu. Bio je to njegov već peti dalekometni hitac (van šesnaesterca) od starta sezone u svim takmičenjima.

Mogao je Ančelotijev tim da postigne još koji pogodak do kraja, odnosno mogao je rezervista Karim Benzema koji je dobio oko 25 minuta na terenu posle tri meča pauze zbog povrede, da se vrati golom. Zicer mu je skinuo Džo Hart u 89. minutu, pet minuta nakon što je Žota posle prelepo izvedenog slobodnjaka doneo Seltiku počasni pogodak.

Kada je reč o duelu u Varšavi, razočaravajuće su izabranici Igora Jovićevića pristupili utakmici. Kao da su još prošle nedelje ostali bez šansi za prolaz ili pak nisu verovali u trijumf nad timom koji su pre nepuna dva meseca razbili u Nemačkoj. Kako bilo, fudbaleri Šahtjora prepustili su od starta inicijativu rivalu i prizivali ga da mu zapečati sudbinu što su gosti spremno dočekali.

Bikovi su naoštrili rogove i surovo ubadali, revanširavši se Rudarima za težak poraz u prvom kolu. Agoniju ukrajinskog tima u Varšavi najavio je Kristofer Nkunku, od večeras najbolji strelac u istoriji Lajpciga u elitnom evropskom takmičenju (11). Nakon što je Timo Verner u osmom minutu prokockao izglednu šansu, Francuz je dva minuta kasnije uposlio saigrača iz napada i ispratio završnicu akcije, da bi pokupio odbitak posle novog promašaja nemačkog špica i smestio ga u mrežu. Bio je ovo njegov 14. gol u svim takmičenjima, a treći u Ligi šampiona.

Toliko ih, nakon što je i sam udario recku večeras, ima i Andre Silva. Imao je Portugalac i dosta sreće na startu drugog dela da lopta uopšte dođe do njega posle poteza Mohameda Simakana, ali ju je spremno dočekao i ćušnuo između prve stative i Anatolija Trubina. Na isteku sat vremena igre sve je definitivno bilo rešeno. Lukas Tejlor je izgubio loptu na sredini od Nkunkua koji je povukao kontru i uposlio Dominika Soboslaja, a ovaj obišao ukrajinskog čuvara mreže za prvi gol u elitnom evropskom takmičenju ove sezone.

Kad je već takva situacija i prilika se ukazala, iskoristio ju je i Dani Olmo da se upiše u ovogodišnjoj Ligi šampiona. Kako se tek nedavno oporavio od povrede, Španac je priliku baš kao protiv Reala u prošlom kolu dobio u završnoj četvrtini utakmice i nije mu mnogo trebalo za konkretan učinak. Lako je izbacio čuvara na ivici šesnaesterca, “zavio kiflu“ i uz malu pomoć Bondara postavio konačan rezultat.

Tim iz Šahtjora nemoćan da se odbrani, podjednako nemoćan i u pokušaju da ugrozi gol rivala. Prvi i jedini udarac u okvir “domaćin“ je uputio tek u 82. minutu, što je donekle i razumljivo imajući u vidu da su fudbaleri Lajpciga u potpunosti neutralisali Mihajla Mudrika, jedno od otkrića grupne faze.

Stoga posle svega prikazanog večeras Šahtjor nema za čime da žali, osim što grupu nije učinio zanimljivijom i neizvesnijom do samog kraja. Ovako, pognute glave ide u nokaut fazu Lige Evrope, dok će Lajpcig treći put u poslednje četiri godine biti među 16 najboljih timova na Starom kontinentu.

GRUPA F

Real Madrid - Seltik 5:1 (2:0)

/Modrić 6pen, Rodrigo 21, Asensio 51, Vinisijus 61pen, Valverde 71 - Žota 84/

Šahtjor - Lajpcig 0:4 (0:1)

/Nkunku 10, Silva 50. Soboslaj 62, Bondar 68ag/



tagovi

Real MadridSeltikŠahtjor DonjeckRB LajpcigRed Bul Lajpcig

Obaveštavaj me

Real Madrid

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara