Represeztativci Argentine (Reuters)
Represeztativci Argentine (Reuters)

Urugvajci i Argentinci bi da roštiljaju, Špancima pršuta ostala "na tavanu", Brazilci ne mogu bez kafe

Vreme čitanja: 2min | pet. 18.11.22. | 13:51

Učesncii Svetskog kupa trude se da bar u trpezarijama katarskih hotela osete ukus doma

U Kataru, 158. po veličini od ukupno 199 država na svetu (ne računajući zavisne teritorije), od nedelje će se okuputi 32 reprezentacije sa svih pet kontinenata. A svaka ima neke osobenosti, pre svega u ishrani, zbog čega su pojedini nacionalni timovi, bez obzira na svu raskoš i ponude hotela u zalivskoj zemljim, poveli sa sobom vrhunske kuvare. Ali, i određene namirnice. Tako su Argentinci i Urugvajci u avione spakovali po skoro tonu mesa, kako bi fudbaleri i ostali članovi njihovih ekspedicija mogli da osete ukus doma tokom Mundijala.

Koliko su Urugvajci vodili računa o ovom "detalju", svedoči podatak da je Nacionalni institut za meso (INAC) potpisao ugovor sa tamošnjim fudblaskim savezom (AUF) o snabdevanju.

Izabrane vesti

"Reprezentaciju prati najbolja ishrana. AUF je istorijski ambasador naše zemlje i vodi sa sobom još jednog ambasadora, a to je urugvajsko meso, najbolje na svetu", pohvalio se predsednik AUF-a Inasio Alonso.

Meso će biti korišćeno za asadu, vrstu roštilja, svojstvenu za Argentinu i Urugvaj koje su ovaj specijalitet pripremale i na prethodnim svetskim šampionatima.

"Mate (topli napitak od istoimene biljke), asado i fudbal idu zajedno u Urugvaju i deo su naše kulture. Želimo da prromovišemo kvalitet proizvoda, prirodan i održiv, a Svetski kup je optimalan za to", kaže za ESPN Konrado Ferber, predsednik INAC-a čije meso su već probali gosti luksuznog hotela Hajat u Abu Dabiju, gde je odsela selekcija Urugvaja.

O značaju asada pričao je za i argentinski selektor Lionel Skaloni.

"Asado, moje omiljeno jelo je više od toga. Stvara atmosferu jedinstva i kolektivne hemije. To je deo naše kulture, argentinskog temperamenta, ličnosti. Za vreme asada možemo da razgovaramo, smejemo se, opustimo i povežemo... Ne radi se nužno o mesu, iako ga volimo. Asado pravi konekciju među nama", objasnio je selektor Argentine koja je zbog zabrane krišćenja svinjetine u arapskim zemljama morala da vodi računa koje će meso izabrati.

I dok se Argentinci i Urugvajci budu hvalili asadom u Kataru, Španci neće imati priliku da uživaju u omiljenom specijalitetu - pršuti.

Kako piše El Pais zabrana uvoza svinjskog mesa sprečila je nacionalni tim da u prtljag za Mundijal od čak tri tone spakuje tradicionalnu "hamon Iberiko" koju kuvari reprezentacije pažljivo biraju za svaki turnir i glavni im je favorit na prijemima tokom silnih gostovanja.

Mesnih proizvoda se odrekla i nacionalna selekcija Brazila, najvećeg izvoznika mesa na planeti. Na put u prvi dom kafe (Etiopija i Arapsko polustrvo) Selesao ipak nije krenuo bez najboljih zrna iz svojih plantaža za ovaj topli napitak. A poneo je i tridesetak kilograma brašna od manioke koje je glavni sastojak nacionalnog jela farofa...


tagovi

Argentinareprezentacija UrugvajaBrazilKatar2022Mundijal

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara