Maurisio Barbijeri, trener Vaska (©AFP)
Maurisio Barbijeri, trener Vaska (©AFP)

Vasko da Gama traži prvu pobedu u 2023. godini

Vreme čitanja: 4min | čet. 19.01.23. | 23:05

Rival crno-belih u 2. kolu državnog šampionata Brazila, Karioka, biće Audaks iz Rio de Žaneira. Meč je na programu u noći između četvrtka i petka, od 01.10 časova po srednjoevropskom vremenu

Iako je i dalje bez najboljeg tima na raspolaganju, Vasko da Gama se vraća na teren u potrazi za prvom pobedom u šampionatu Karioka. Moreplovci noćas (01:10) gostuju Audaksu na stadionu Luso Brasileiro u Riju.

S druge strane, Audaks u ovaj okršaj ulazi pun samopouzdanja pošto je u prethodnom kolu minimalnim rezultatom savladao Botafoga, na Nilton Santosu. Čak iako Alvinegrosi koriste svoj B tim, sastav sa Sao Žanuarija pokazao je da može da iznenadi, dok Audaks planira da iskoristi činjenicu da Vasko nema svoje glavne igrače za osvajanje bodova na strani.

Izabrane vesti

Iako su Laranjasi u ovom meču zvanični domaćini, tim neće igrati na svom terenu. Utakmica će se održati na stadionu Luso Brazileiro, na Ilja do Governadoru u Rio de Žaneiru. Biće to treća uzastopna utakmica za Audaksa protiv nekog od gradskih velikana, kao rezultat okolnosti koje su ga primorale da svoje učešće na turniru otvori duelom za peto kolo.

U četvrtak igrao je prvu utakmicu Karioke protiv Flamenga, na Marakani. Utakmica je pomerena da bi se zadovoljili interesi Fogaa, koji je morao da napravi mesta u svom rasporedu za takmičenje u Superkupu Brazila i Svetskom klupskom prvenstvu. Kao korist, Audaks se suočio sa Flamengovim timom do 20 godina, pošto je glavni tim još uvek bio na predsezonskim pripremama. Međutim, nije uspeo da to iskoristi, iako je više od 50 odsto vremena imao loptu u svom posedu i razvio veći broj šansi za šut. Flamengo je lako poveo i pobedio sa 1:0 zahvaljujući golu Mateusa Franse u 56. minutu.

01.10: (3,60) Audaks (3,05) Vasko da Gama (2,10)

U prethodnom kolu, Audaks se suočio sa Botafogom u meču koji je trebalo da bude njihov debi na turniru. I u ovom meču se suočio sa sličnom situacijom kao i protiv Flamingosa. Alvinegro je takođe odlučio da ne koristi svoje glavne igrače, koji su dobili više vremena za pripremu i trening. Ovoga puta su iskoristili prednost i pobedili rezultatom 1:0. Poentirao je Higoru Leiteu u 17. minutu prvog poluvremena, a stečenu prednost tim je održao prednost do kraja.

U svom prvom prelaznom roku otkako je severnoamerički investicioni fond pod nazivom “777 Partners” kupio klub, Vasko je otvorio svoju kasu kako bi promovisao temeljnu reviziju tima. Skoro 2.000.000 eura potrošeno je na potpise kako bi se okupilo 90% tima za novu sezonu. Stavljeni su pod komandu trenera Maurisija Barbijerija, koji je dobio dodatno vreme za pripreme pre nego što je tim izveo na teren.

Glavni Vaskovi starteri, kao i trener, nalaze se u Sjedinjenim Američkim Državama na prijateljskom turniru. Moreplovci su u utorak je poraženi od River Plejta rezultatom 3:0, a sledeće subote igrau protiv Intera iz Majamija. Sportisti iz mlađih selekcija dobili su priliku da brane boje kluba u šampionatu Karioka koji je pod stručnimom upravom Emilija Faroa, pomoćnik stalne tehničke komisije kluba. Kao rezultat toga, remizirali su u meču bez golova sa Madureirom u svom debiju.

Uprkos tome što je nastavio sa alternativnim timom, Faro koji vodi tim na početku šampionata, ima nova imena na raspolaganju. Golmani Kadu i Pablo, defanzivci Viktao i Rožer, vezni igrači Baros i Rai, kao i napadač Rajan, koji su igrali za Vasko u juniorskom fudbalskom kupu Sao Paula, sada su integrisani u tim. Trend je da su svi u najmanju ruku povezani, jer su u debiju pozivani čak i sportisti do 17 godina. Još jedna novina može biti debi defanzivca Robsona, koji je došao na pozajmicu iz Nice. On nije otputovao u Sjedinjene Države ostavši u Riju da poboljša svoju kondiciju. Rikelme, Gabrijel Dijas i De Luka su i dalje na medicinskom oporavku. Čak i sa nekoliko osnovnih igrača, Emilio garantuje da će nastaviti sa stilom igre koji je priželjkivao Barbijeri.

Pokazujući da imaju tim mladih koji je sposoban da sakupi bodove koji su im potrebni dok prvi tim ne stupi u akciju, Vasko ima imperativ pobede protiv Audaksa. Na strani Naranjasa, trener Žunior Lopes nema nedostataka, jer nijedan igrač nije isključen, uprkos opomenu Leandra, Klismana, Žaksona Kaukaija i Mitikova. Uz važnu pobedu protiv Botafoga, Audaks će pokušati još jednom da doda bodove protiv velikana iz Rija, uprkos tome što se u prva tri kola suočavaju sa velikima, tim je imao sreće, jer niko od njih nije nastupio sa prvim sastavom.

(Piše: Đorđe RADONJIĆ)

ŠAMPIONAT KARIOKA – 2. KOLO

Sreda

Fluminense – Nova Iguaku 1:0 (1:0)

Bangu – Resende 1:0 (0:0)

Madureira – Flamengo 0:0

Četvrtak

Portugesa – Boavista 1:0 (0:0)

23.30: (4,70) Volta Redonda (3,35) Botafogo (1,75)

Petak

01.10: (3,60) Audaks (3,05) Vasko (2,10)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Vasko da Gama

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara