Kevin De Brujne (Reuters)
Kevin De Brujne (Reuters)

Vratio se čovek bez kojeg Mančester Siti ne može

Vreme čitanja: 3min | pon. 18.12.23. | 18:02

Kevin De Brujne ponovo trenira sa ekipom nakon što je još u avgustu, u prvom kolu Premijer lige doživeo rupturu mišića

Doputovao je Mančester Siti u Džedu gde ga sutra očekuje polufinale Svetskog klupskog prvenstva protiv japanske Urave, a u ekspediciji koja je sletela u Saudijsku Arabiju našlo se jedno poznato lice, ono bez kojeg šampion Engleske, pokazuju to i rezultati i tabela, ne može - Kevin De Brujne.

Četiri meseca otkako je još u prvom kolu Premijer lige protiv Barnlija doživeo ozbiljnu rupturu mišića, belgijski fudbalski mag ponovo trenira sa loptom u grupnoj atmosferi. A otkako mu se 12. avgusta dogodio peh, 32-godišnjak je već propustio 29 utakmica u svim takmičenjima. Objektivno, Građanima je najviše nedostajao u premijerligaškim derbijima.

Izabrane vesti

Malo je onih što Sitijev rezultatski sunovrat u poslednjih mesec dana i kusur ne povezuju sa odsustvom najkreativnijeg igrača, ne samo šampiona Engleske već - može da se diskutuje - i čitave fudbalske planete. S lakoćom je najmoćniji ostrvski tim čistio slabiju konkurenciju u domaćem prvenstvu, ali su, mahom derbiji sa članovima velike šestorke, ogolili činjenicu da je Siti bez Belgijanca tim koji neuporedivo neučinkovitije sakriva loptu od rivala i zatvara utakmice. Od pet takvih utakmica u prvom delu sezone, Gvardiolina četa dobila je samo jedan, Mančester Junajted na Old Trafordu (3:0). Prethodno je izgubila od Arsenala odigravši neprepoznatljivo drugo poluvreme (1:0), kasnije u tri uzastopne utakmice nije pobedila ni Čelsi, ni Liverpul, a ni Totenhem. Podsetimo, protiv Plavaca je vodila do sudijske nadoknade, Liverpul je imala u šaci do 80, a Totenhem do 90 minuta.

I sa povređenim De Brujenom, Siti na papiru ima najmoćniji igrački kadar Premijer lige, svakako najkvalitetnijeg trenera, ali mu je to nakon 17. kola bilo dovoljno samo za četvrtu poziciju i pet bodova manje u odnosu na prvoplasirani Arsenal. Poređenja radi, u istom momentu prošle sezone Gvardiolini puleni su nakon 17 duela kaskali dva boda za Arsenalom. Tada su za razliku od trenutnih 34 imali 41 bod. Tada su imali gol razliku 50:18, a trenutni gol količnik im je 40:20.

Malo je reći da je Siti samo jednom pobedom iz prethodnih šest ligaških utakmica sebi ozbiljno zakomplikovao put ka četvrtoj uzastopnoj tituli prvaka Engleske. I lani je na toj stazi bilo sijaset prepreka koje su mu otežavale život, ali kada je proletos, početkom aprila, uoči poslednjih deset kola, jurnjava za Arsenalom postala ozbiljna ko je stavio Siti pod svoje skute i nosio ga do trofeja. Kevin De Brujne, razume se.

Uoči 29. kola, uz utakmicu više, imao osam bodova više od Građana (uz utakmicu više) i od tada je nanizao sve pobede do pretposlednjeg kola! Ali ključne su bile prve četiri iz te serije, a De Brujne je svaku začinio direktnim učinkom. Gol i asistencija protiv Liverpula na Etihadu (4:1), dva nameštena gola protiv Sautemptona, jedan protiv Lestera i onda partija sezone protiv Arsenala u Mančeteru - dva majstorska gola, a između njih i teledirigovana lopta za Stounsa za gašenje Arsenalovih snova o tituli.

I zato povratak De Brujneovog osmeha, znači i povratak osmeha na lica navijača Mančester Sitija. Pokušajte da ubedite nekog od njih da kada se arhitekta vrati, neće momentalno isplanirati i početi da skicira povratak ka vrhu.



tagovi

Mančester SitiKevin de Brujne

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara