Žarko Lazetić (©Reuters)
Žarko Lazetić (©Reuters)

Žarko Lazetić sumira istorijsku jesen TSC-a: Pričalo se da nismo dovoljno pojačali, da smo slabiji...

Vreme čitanja: 6min | čet. 28.12.23. | 17:37

„Evropa bila kao putovanje iz snova“, kaže trener Topolčana

Novembar 2022. godine uoči Mundijala u Kataru: o TSC-u se pričalo kao o najprijatnijem iznenađenju Mozzart Bet Superlige. Tada je tim Žarka Lazetića posle 19 odigranih kola zauzimao poziciju broj tri na tabeli i bio samo četiri boda iza drugoplasiranog Partizana i četiri ispred Čukaričkog.

Decembar 2023. godine, uoči zimske pauze: TSC je ponovo u vrhu, nakon 19 odigranih kola zauzima poziciju broj tri na tabeli, devet bodova je iza drugoplasirane Crvene zvezde, osam ispred Čukaričkog, nema poraz na gostovanjima (jedini u prvenstvu), ima najbolju odbranu lige...

Izabrane vesti

Kada se doda da je tim odigrao više takmičarskih mečeva zbog učešća u Ligi Evrope, ne preostaje ništa strategu ekipe Žarku Lazetiću nego da bude zadovoljan.

„Pozicija kao pozicija je ok, ključ je u kontinuitetu koji imamo godinu i po dana, držimo izuzetan standard. To je fenomenalno, za ovu kalendarsku godinu smo izgubili samo pet utakmica u prvenstvu. Može da se gleda dvostrano: dosta utakmica smo odigrali nerešeno, gde je nam je ostao žal da smo zaslužili više. Postavili smo visoke standarde sa tih šest vezanih pobeda na početku sezone kada niko nije očekivao i to je uticalo da stalno imamo osećaj da nam nešto fali. Uvek kažem, kada se završi sezona – tu ste gde ste“, kaže u razgovoru za Mozzart Sport šef struke Topolčana Žarko Lazetić.

Pomalo je i Lazetić iznenađen plasmanom svoje ekipe i ističe da su svi u taboru vicešampiona Srbije možda očekivali slabiju poziciju pre svega zbog zgusnutog rasporeda. Smatra da će od proleća doći i bolji rezultati, jer će njegov tim ređe igrati mečeve na svakih nekoliko dana, kao što je bio slučaj ove jeseni.

„Nama je ovaj decembarski presek iznad očekivanja, jer su svi, pa i mi u klubu, očekivali da imamo manje bodova i da nam neko čak pobegne koji bod na trećoj ili četvrtoj poziciji, pa da ga jurimo u sledećoj polusezoni. To se nije desilo, naprotiv. Sve je to veliki benefit i daje nam za pravo da verujemo da ćemo biti još bolji i da ćemo uspeti u svom cilju, da izborimo Evropu sa što bolje pozicije. Imaćemo priliku da se spremamo za utakmice u normalnim mikro ciklusima, a ne po dan-dva“.

Topolčani su jedini tim u Mozzart Bet Superligi bez poraza na strani, a imaju i najbolju odbranu u ligi. Skreće pažnju pored svega navedenog Žarko Lazetić i na to da je njegova ekipa ostala bez nekih ključnih igrača, a da se za novajlije smatralo da nisu adekvatne zamene.

„Velika stvar za nas, samo tri primljena gola na gostovanjima i to sva tri posle prekida. Najbolja odbrana u ligi takođe, što govori o timskom duhu. Dosta se pričalo pre početka sezone da se nismo dovoljno pojačali, da smo slabiji... Ja sam siguran da je ekipa pokazala nešto drugo: ovi momci koji su došli su dobili grejs period od šest meseci, da se naviknu na očekivanja, saigrače i zahteve. Tek će biti bolji, a već su pokazali da su prava pojačanja o čemu govore i rezultati u ovoj polusezoni“.

Tim iz malenog mesta na severu Srbije stigao je i da se nadmeće sa velikanima evropskog fudbala. Posle portugalske Brage u kvalifikacijama za Ligu šampiona, usledila je grupna faza Lige Evrope. Vicešampion Srbije je okončao svoju evropsku odiseju sa jednim bodom, ali je stekao ogromno iskustvo. Nije mala stvar igrati u Londonu ili dočekati Vest Hem u Bačkoj Topoli, niti odmeravati snage sa Frajburgom ili Olimpijakosom.

„Sjajno iskustvo za koje smo živeli i borili se godinu dana za njega. Liga Evrope nam je bila kao putovanje iz snova. Šest takmičarskih utakmica, na svakoj smo pokušavali da budemo onakvi kao u našoj ligi, ali ovde je to mnogo teže. Naravno da je Liga Evropa za nas preveliki zalogaj, ali toga smo bili svesni na početku sezone. Mislim da smo uspeli da ostanemo svoji, može da se raspravlja da li je moglo bolje ili lošije, rezultati su vrlo jasni. Ono što ja gledam je to kako se moja ekipa trudi da radi ono što mi treniramo, to smo sve vreme radili, izvukli pouke koje ćemo videti da iskoristimo u sledećim utakmicama i sezonama koje su pred nama“.

U periodu kada je TSC dugo tražio pobedu, primao golove u nadoknadi zbog kojih je ostajao zbog pobede, ili promašivao penale za pobedu u završnici, te gubio ubedljivo u Evropi, izrodila su se dva velika rezultata: bod protiv Crvene zvezde na stadionu „Rajko Mitić“ (1:1) i ubedljiva, istorijska pobeda protiv Partizana u Humskoj ulici (4:0). Ti uspesi došli su kao plod nadigravanja sa ekipama u Ligi Evrope, jer se sličan ritam ponavlja i kada se odmeravaju snage sa večitima.

„Zvezda i Partizan su najpribližniji evropskim ekipama po kvalitetu, to je značilo igračima da budu opušteniji, da realizuju neke stvari protiv njih koje smo prikazali i prošle godine, kada smo bili jako dobri, ali nismo uspeli da to materijalizujemo nekom pobedom već samo nerešenim rezultatima. Sada smo bili više nego konkurentni i to nam mnogo znači, a tek će nam značiti za našu ligu i za evropske utakmice sledeće sezone. Dosta igrača je igralo prvi put Evropu i ovo im je velika škola, pre svega zbog brzine donošenja odluka, tehnike kojom barataju. Na tome ćemo mnogo raditi u nastavku sezone, da se što bolje pripremimo za sledeću godinu ukoliko uspemo da se plasiramo u Evropu“.

Zbog značajno većeg broja mečeva, TSC je ove sezone proširio roster. Za razliku od prethodne, kada se sve vrtelo oko 15 igrača, sada su sve pozicije dobro pokrivene.

„Zadovoljstvo je imati duži roster, maksimalno smo iskoristili to što smo uspeli da napravimo da na svakoj poziciji imamo dva igrača za istu poziciju. U timu od 22 igrača nemamo nijednog igrača koji je odigrao manje od šest ili sedam utakmica, neki i preko 23 od 28 mogućih. To nam je i bio cilj, uspeli smo da prođemo bez velikih povreda, sem Đorđevića, koji je imao peh sa ramenom. Velika kapa dole mom stručnom štabu, kondicionim trenerima, medicinskoj službi, jer nam je ovo mnogo vremena uzelo, bilo je naporno svima nama, ali smo uspeli da izguramo bez velikih povreda i da svi igrači budu iskorišćeni. Jeste glavobolja, ali to su slatke muke, i mnogo su bolje te glavobolje nego kada nemate koga da stavite“.

Posle remija protiv Napretka u poslednjoj utakmici pred zimsku pauzu, Žarko Lazetić je naveo da je rezultat navedene utakmice odredio ocenu polusezone, koja se do tada lomila između devet i devet minus.

„Za desetku je falilo da pobedimo sve utakmice, budemo prvi na tabeli i prođemo dalje u Evropi. Ipak, mojim igračima dajem čistu desetku, za ono što je meni najvažnije: kreiranje ambijenta, način treninga, pokušavanje sprovođenja onoga što radimo, ponašanje. Na to možemo svi da budemo ponosni i tu od mene i stručnog štaba imaju čistu desetku i veliku zahvalnost što je to tako bilo, jer je to preduslov za bilo kakav uspeh i često se to podrazumeva, ali na kraju godine treba ipak da se naglasi. Ja ih i ne ocenjujem po rezultatima, ali ako tako sve ukupno gledamo kada uzmemo i rezultate, bilo je to drugo mesto, sada na polusezoni treće i samo pet poraza (u Mozzart Bet Superligi) u ovoj kalendarskoj godini“, naveo je Lazetić

NOVOGODIŠNJI DŽEKPOT U MOZZARTU: Na svakih 15 minuta 30.000 dinara na klađenju uživo. Kladi se uživo!


tagovi

Žarko LazetićTSC Bačka TopolaMozzart Bet Superliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara