Fudbaleri Zrinjskog (©Reuters)
Fudbaleri Zrinjskog (©Reuters)

Zrinjski ruši Želju, Sloga i dalje senzacija

Vreme čitanja: 6min | sub. 16.03.24. | 11:03

Zanimljivi mečevi 23. kola Premijer lige Bosne i Hercegovine na programu su ove subote

(Od dopisnika Mozzart Sporta iz Sarajeva)

Premijer liga Bosne i Hercegovine ulazi u završnu trećinu prvenstva. Raspored je formiran po pozicijama na tabeli, tako da od sada kreće prava borba za ambicije i ciljeve. Sve manje vremena je za popravne, pa možemo očekivati zanimljive duele. Treći deo prvenstva danas kreće iz Modriče, Mostara i Sarajeva.

Izabrane vesti

Zrinjski će izvesno sezonu završiti na drugom mestu, jer zaostatak za Borcem iznosi 12 bodova. Iako se u taboru Mostaraca nisu predali i pokušaće stići Banjalučane sve dok bude teoretskih šansi za to, teško je očekivati da sve dobro što je uradio, Borac prospe u ovom periodu. Ako ne uspeju u Ligi, Plemići šanse za titulu imaju u Kupu, gde su se plasirali u polufinale i tu će vrebati svoju šansu.


16.00: (1,30) Zrinjski (4,50) Željezničar (11,0)


Trebaće vremena crnogorskom stručnjaku Željku Petroviću da posloži ekipu po svom ukusu, ali će nastojati da bar sačuvaju drugu poziciju i izbore Evropu, jer bi bilo pravo čudo, a i šteta, da posle grupne faze prošle sezone, Zrinjski ostane bez Evrope. Ovog proleća Mostarci su odigrali šest utakmica u oba takmičenja. Upisali su tri pobede, dva remija i jedan poraz. Izgubili su od Borca u poslednjem kolu na svom terenu, ali može ih radovati igra na ostalim domaćim utakmicama. Iz tog razloga imaju ulogu velikog favorita i realno gledajući trebali bi je opravdati, bez obzira što je protivnik ekipa koja ima veliko ime u BiH fudbalu.

"Igramo protiv jednog ozbiljnog protivnika. Ne želim ulaziti u njihove kvalitete, ali nije mi jasno kako je Željezničar u zoni ispadanja. To je odlična ekipa, ali mi igramo kući, imamo navijače, teren i sve. Pozivam navijače da dođu, treba nam još više njihove podrške. Malo se uvukao strah u ekipu jer smo morali pobediti svaku utakmicu da bi imali šanse za titulu. Trebamo se boriti do kraja, drugi smo, u polufinalu Kupa", rekao je Željko Petrović.

Zrinjski je Željezničaru gostovao u prvom kolu nastavka sezone, sredinom februara. Tada je bilo 0:0, a plavi su bili nešto bolji rival na terenu.

"Ogromna je razlika za Želju. Njima je stadion stalno ispunjen i navijači im daju motivaciju da igraju. Oni imaju stil takav kakav jeste i to navijači vole. Mislim da ovde dolaze s drugačijom taktikom. To je dobra ekipa s iskusnim trenerom i moramo da budemo pravi", izjavio je Petrović, a potom se osvrnuo i na činjenicu da je njegova ekipa daleko od titule prvaka:

"Još nismo ono što bi trebalo da budemo. Nismo navikli da budemo drugi. Pričamo svaki dan i igrači mi samo kažu 'šefe nastavi ovako kako radimo, isplatiće se'. Veruju u ovo. Ja pokušavam da se pogledam u ogledalo i vidim da li sam ja za ovo kriv, ali mislim da će se ovaj rad isplatiti", rekao je šef struke Zrinjskog pred ovu utakmicu.

Dok Zrinjski ima šampionske ambicije, Željezničar pokušava izboriti opstanak u ligi. Čudno ali istinito. Velikan BiH fudbala proživljava najteže trenutke u svojoj istoriji i zaista deluje neverovatno za BiH javnost da se Željo doveo u takvu situaciju. Međutim, vremena za kukanje nema jer pozicija na tabeli nije obećavajuća. Svega jedna pozicija iznad opasne zone, ali sa istim brojem bodova kao pretposlednji Tuzla Siti. Zimus je ekipu preuzeo hrvatski stručnjak Bruno Akrapović, ali Željo igra po principu toplo - hladno. Kada je u prvom prolećnom kolu odigrao 0:0 sa Zrinjskim na Grbavici i bio bolji rival na terenu, delovalo je da će i rezultati krenuti na bolje. Međutim, usledio je poraz bez ispaljenog metka u Širokom Brijegu.

Onda je došla velika pobeda nad Sarajevom od 3:0 i opet se činilo da je loša forma prošlost, međutim usledio je poraz od fenjeraša Zvijezde koji je samo još više dolio ulje na vatru. Ni raspored nije saveznik Želje, pa će danas pred sobom imati težak zadatak protiv aktuelnog šampiona.

"Ekipa je imala mnogo, mnogo razgovora gde smo analizirali, pričali i tražili uzroke za zadnju utakmicu koju smo negativno završili. Mislim da su igrači shvatili o čemu se radi, mislim da taj efekat priče i razgovora i zdravog razuma će doneti svoje rezultate, da ćemo pokazati dobre rezultate protiv Zrinjskog, protiv ekipe koja isto nije napravila rezultate koji bi doličili njihovoj kvaliteti. Neosporno imaju kvalitet na svim pozicijama, na nama je da se suprostavimo tome, da pokažemo pravo lice koje smo videli u domaćim utakmicama i da zaboravimo negativne stvari. Gledamo samo pozitivno napred, to želim igračima usaditi u glavu, da je sve moguće, zašto ne i pobeda protiv Zrinjskog", kazao je Bruno Akrapović.

U poslednjih 10 utakmica Željezničar je slavio samo dva puta. Jednom je bilo nerešeno, dok se Zrinjski radovao sedam puta.


13.30: (2,05) Sloga Doboj (3,25) Tuzla Siti (3,50)


Dobojlije igraju svoju drugu sezonu u Premijer ligi Bosne i Hercegovine i već pišu istoriju. Najprijatnije su iznenađenje i polako ali sigurno koračaju ka izlasku u Evropu. Pride, plasirali su se u polufinale Kupa Bosne i Hercegovine i samopouzdanje je na visokom nivou. Pogotovo dobro igraju na domaćem terenu, a ne sprečava ih ni to što domaće utakmice igraju u Modriči jer je stadion u Doboju u fazi renoviranja. Tri boda sa gostovanja Slogi uspeo je odneti samo Borac dok su Zrinjski i Velež uspeli otkinuti po bod. Svi ostali su ostali kratkih rukava, tako da Sloga spada u jednog od najuspešnijih domaćina lige.

Isto se očekuje i danas, budući da u goste stiže Tuzla Siti. Ekipa koja kuburi sa formom i rezultatima i nalazi se tek na pretposlednjem mestu tabele. Nije pomogla Tuzlacima ni promena trenera, pa su ovog proleća osvojili samo četiri boda. Tri kod kuće i bod na gostovanju kod Veleža, a ako nešto može da im daje optimizam, to je upravo činjenica da su vezali za dva meča bez poraza. Međutim, teško je očekivati da mogu nešto uraditi ekipi koja ima priliku da po prvi put u svojoj skromnoj istoriji izbori plasman u Evropu, tako da prognoziramo pobedu domaćina.


20.45: (1,30) Sarajevo (4,80) GOŠK (9,50)


Jedno od najneprijatnijih iznenađenja ove sezone je i Sarajevo koje igra ispod svog renomea. Osim što su u onoj čudnoj utakmici ispali iz Kupa od Borca, pate se i u prvenstvu, a samo je pitanje koja ih kazna čeka zbog prevremenog napuštanja terena. Ukoliko bude bodovna, Sarajevo će ostati bez Evrope što će biti katastrofalno. Zbog toga, što pre moraju zaboraviti na pomenuto i pokušati danas doći do pobede. Ovog proleća nemaju niti jednu, a samo čudo drži slovenačkog stručnjaka Simona Rožmana na klupi.

Ako se situacija drastično ne promeni, dani su mu odbrojani, a utakmica sa GOŠK-om, mogla bi dati odgovore na ta pitanja. GOŠK se bori za opstanak i na Koševo dolaze sa ciljem da ostanu neporaženi. Imaju svega bod više od opasne zone i ukoliko uspeju u svojoj nameri, biće za njih to ravno pobedi, a s obzirom da je Sarajevo izuzetno poljuljano, novi kiks Bordo tima ne bi iznenadio.

BIH 1 – 23. KOLO

Subota

13.30: (2,05) Sloga Doboj (3,25) Tuzla Siti (3,50)

16.00: (1,30) Zrinjski (4,50) Željezničar (11,0)

20.45: (1,30) Sarajevo (4,80) GOŠK (9,50)

Nedelja

14.00: (1,65) Posušje (3,40) Široki Brijeg (5,50)

18.00: Borac Banjaluka – Zvijezda

20.00: Velež – Igman

***Kvote su podložne promenama



tagovi

BiH 1ZrinjskiFK Željezničar

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara