""
""

Bertans: Pomogli smo Srbiji? Sad je važna samo Letonija

Vreme čitanja: 3min | uto. 05.09.17. | 16:03

"Poređenja s Peđom? Znam koliko mogu da šutiram, ali nije važno koliko poena dajem, već samo da pobedimo", kaže Bertans

(Od specijalnog izveštača MOZZART Sporta iz Istanbula)

Izabrane vesti

Junački su se košarkaši Letonije borili protiv nekadašnjih zemljaka i napravili podvig kakvom su se obradovali i košarkaški zaljubljenici u Srbiji, ali i našoj reprezentaciji! Orlovi sada imaju drastično veće šanse da se nađu na vrhu Grupe D po završetku prve faze, ali sada će dosta toga zavisiti i od toga mogu li Letonci da pobede i Tursku. Računaći, naravno, da Srbija ostvari dve pobede protiv Velike Britanije i Belgije. 

Posle magičnog izdanja protiv Velike Britanije i čak sedam ubačenih trojki Davis Bertans imao je nešto slabiju šutersku partiju, ali to nije ukaljalo kompletan učinak u važnom trijumfu nad Rusijom. 
"Sada moramo dobro da odmorimo, da odemo negde u grad lepo da ručamo, a onda da se spremamo za meč protiv Turske, koji će mnogo toga da odluči", počinje Bertans, svestan da bi trijumf nad Turskom doneo Letoniji verovatno drugo mesto na tabeli.

Ipak, trebalo je prvo igrači Ajnarsa Bagackisa da se izbore sa agresivnom ruskom odbranom i minusom od deset poena na poluvremenu.
"Verovali smo jako! Razmišljali smo - ako možemo da pronađemo način da nakupljene emocije stavimo u službu tima, imamo veliku šansu da pobedimo. A bilo je dosta emocija. Odigrali smo odličnu odbranu na startu drugog dela, presekli ih sa dve-tri dobre reakcije, onda smo nastavili s dobrim izdanjima u napadu. Dobro smo delili dodavanja, pravili višak i pobedili".

Na kraju je Letonija bila čak strašno blizu da dođe i do magične brojke od 17 poena razlike u odnosu na Rusiju, što bi onda značilo da bi u potencijalnom krugu sa Srbijom i Rusijom upravo baltički šuteri imali prvo mesto u rukama. I baš je Davis Bertans bio na slobodnim bacanjima, na manje od dva sekunda pre kraja. Namerno je promašio, ali Letonci nisu stigli da upute još jedan šut...
"Istina, malo je falilo, ali nije to sad tako strašno. Iskreno, razmišljali smo samo kako da dobijemo ovu utakmicu, a tako ćemo da razmišljamo i za meč sa Turskom".

Pokušali smo iz Bertansa da izvučemo odgovor na pitanje - da li je razmišljao o tome da je ovim trijumfom pomogao i Srbiji da dođe u bolju poziciju za vrh tabele? On nam se samo nasmešio i odgovorio:
"A-ha-ha, razmišljamo samo o Letoniji i našim utakmicama. Sada samo razmišljamo da pobedimo Tursku".

Vratili smo se malo i na duel protiv Velike Britanije i sedam ubačenih trojki iz osam pokušaja, čime je ušao na listu igrača sa najviše pogođenih dalekometnih hitaca na prvenstvima Evrope od 1993. do danas. Isti broj hitaca, samo uz perfektan učinak, imao je pre ravno 16 godina Peđa Stojaković i to baš protiv Letonije.
"Uh, ne sećam se te utakmice, iskreno. Bio sam mnogo mlad, imao sam devet godina", rekao nam je Bertans, a n pitanje koliko mu prijaju šuterska poređenja sa legendom svetske košarke i srpskim asom, ostao je nedorečen:
"Nije važno koliko mogu da ubacim. Znam da mogu da šutiram, ali najvažnije je da mi pobedimo".

(FOTO: Fiba.basketball)


tagovi

Davis BertansKošarkaška reprezentacija Letonijekošarkaška reprezentacija Srbije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara