Budućnost - po pehar i slavu

Vreme čitanja: 4min | čet. 20.09.18. | 08:33

Nisu samo vladari Jadranske lige, niti lokalni heroji. Kompletna Budućnost je tokom leta doživela veliku rekonstrukciju. Od igračkog kadra, preko organizacionog dela, do hale Morača, sve u sklopu velike evolucije u klub evroligaškog ranga

(Od izveštača MOZZART Sporta iz Laktaša)

Gotovo i da se ne pamti kada se u jednu klupsku sezonu ulazilo u situaciji da nijedan srpski klub nije među dva glavna favorita za osvajanje titule. Crvena zvezda i Partizan sada imaju uloge glavnih izazivača, dok će prvi kandidati za tron regionalne košarke biti – Cedevita i Budućnost.

Izabrane vesti

Ista priča važi i u borbi za prvi trofej sezone – Superkup. Drugo izdanje svojevrsne predigre uoči početka Jadranske lige biće podeljeno u dve kolone – onih koji ciljaju trofej i onih koji spremaju iznenađenje.

Budućnost je u onoj prvoj grupi, zajedno sa Cedevitom, Crvenom zvezdom i Partizanom. Nije potcenjivački, to je realnost. Budućnost je posle silnih pokušaja da se domogne šampionske krune izrasla u klub od koji izaziva strahopoštovanje.

Nisu samo vladari Jadranske lige, niti lokalni heroji. Kompletna Budućnost je tokom leta doživela veliku rekonstrukciju. Od igračkog kadra, preko organizacionog dela, do hale Morača, sve u sklopu velike evolucije u klub evroligaškog ranga.

Dom Budućnosti zablistao je u novom ruhu, a trener Aleksandar Džikić i njegovi saradnici potrudili su se da sastave roster dovoljno respektabilan za takmičenje u Evroligi, a opet dovoljno jak i raznovrstan za uspešnu odbranu trona. Klub se zahvalio na saradnji Kajlu Gibsonu i Kajlu Lendriju, te Džastinu Doelmanu.

A, onda je tim nadograđen. Ne samo što su Edvin Džekson, Aron Kraft, Koti Klark i Erl Kraft angažovani sa etiketom vrlo ozbiljnih pojačanja za Jadransku ligu i vrlo dobrih rešenja na elitnom nivou, Budućnost je mnogo toga uradila na planu nagrađivanja onih koji su izneli najveći teret prošle sezone. Ugovori su produženi sa Nikolom Ivanovićem, Nemanjom Gordićem, Seadom Šehovićem i Zoranom Nikolićem, ranije sa Filipom Barovićem, čime je zadržan kostur tima i zdrava osnova za nadogradnju u obliku pomenutog kvarteta stranaca. Najvažnije od svega, klupska uprava se odlučila da i u Evroligi poverenje ukaže Aleksandru Džikiću, čoveku zaslužnom za poslednje uspehe Đetića iz Podgorice.

Edvin Džekson doveden je kao igrač s jakim imenom i ozbiljnim evropskim iskustvom. Nekadašnji šuter Barselone, svojevremeno i najbolji strelac ACB lige u dresu Estudijantesa trebalo bi da bude igrač oko kojeg će se vrteti igra Budućnosti ove sezone. Vrlo je iskusan, ima veliki broj utakmica u nogama i jedan je od svega nekoliko igrača koji svojim imenom iskače u Jadranskoj ligi. Kao, na primer, Tejlor Ročesti u Crvenoj zvezdi prošle sezone. Pripreme za novu sezonu odigrao je solidno, iako prostora za napredak ima, mada je poslednjih nekoliko utakmica propustio kako bi bio spreman za Superkup.

Mada se već sada vidi da će Koti Klark i Aron Kraft biti solidna pojačanja, deluje da su i dalje u fazi adaptacije na novu sredinu, što zajedno sa momentom jakih priprema ostavlja prostor za diskusiju. Posebno je to slučaj sa Kraftom, koji je delovao rezervisano.

Formu je, zato, našpanovao Erl Klark. Svojevremeno jedan od najboljih skakača Bešiktaša bio je možda i prvo ime Budućnosti tokom priprema i držao je zavidnu formu u ovako ranoj fazi sezone. Ubacio je 20 poena Bujukšehiru, 16 Megi , po 15 Brindiziju i Nižnjem, što pokazuje koliko je željan dokazivanja. Moglo bi to da se obije o glavu klubu zbog amplituda u spartanskom ritmu takmičarske godine, ali za Superkup je očigledno spreman!

Zbog imena i kvaliteta inostranih pojačanja možda će nepravedno u zapećku biti Nikola Ivanović i Nemanja Gordić, ali obojica su već nekoliko puta demonstrirali koliko su korisni i efikasni za klub. Mladi crnogorski plejmejker izostao je sa dela priprema jer je imao obaveza sa selekcijom Crne Gore, ali je u dresu nacionalno tima eksplodirao. Posebno u trijumfu nad Ukrajinom, gde je ubacio čak 30 poena! Znatno iskusniji bek iz Bosne i Hercegovine je podsetio na formu iz finiša prošle sezone, kada je znao da slomi Crvenu zvezdu u finalu plej-ofa. Protiv Bujukšehira je imao 25 poena, Nižnjem je dopisao 18, Brindiziju 12... Mnogo važnije od toga jeste da trener Džikić ima dve osovine iz prošle sezone na dobrim talasnim dužinama pred Superkup.

Od Budućnosti i ove sezone treba očekivati brzu košarku, s dosta individualn rešenja, te šuteva sa distance iz drugog plana. Arsenal je popunjen, raznovrsnost je velika. Od Danila Nikolića, preko Nikole Ivanovića, do Edvina Džeksona. Aron Kraft i Koti Klark nisu rasni šuteri za tri poena. Prvi to kompenzuje solidnim pregledom terena, dok je drugi, prosto rečeno, privatnik koji voli da raspali i preko deset šuteva bez razmišljanja. To mu je, uostalom, u dresu Avtodora donelo titulu najkorisniijeg igrača VTB lige prošle sezone i prosek od 20 poena.

Prisustvo Erla Klarka, uz fizičke predispozicije Kotija Klarka, te Alekse Ilića, trebalo bi da ojača aspekt skokova u oba reketa, što bi dodatno trebalo da ojača i ovako razrađen segment igre.

Budućnost je prvi favorit za pehar, a na ostalima je da pokažu da su te prognoze - pogrešne.  

SUPERKUP ABA LIGE - ČETVRTFINALE

Četvrtak: 

18.00: (2,30) Mornar (14,50) Partizan (1,70)
20.30: (1,55) Budućnost (14,5) Igokea (2,70)

Petak:

18.00: Cedevita - Zadar
20.30: Crvena zvezda - Olimpija

Foto: ABA liga / Budućnost VOLI


tagovi

Aleksandar Džikić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara