Košarkaši Crvene zvezde (Foto: ABA League/Dragana Stjepanovic)
Košarkaši Crvene zvezde (Foto: ABA League/Dragana Stjepanovic)

Crveno-bela mundijalska groznica: Podrška za Ronalda i Bukarija, kapiten veruje u „srpski inat“

Vreme čitanja: 6min | pon. 21.11.22. | 13:23

U svlačionici košarkaša Crvene zvezde uveliko se razmenjuju očekivanja, utisci i prave analize o Svetskom prvenstvu u fudbalu

Počelo je dugo iščekivano Svetsko prvenstvo u Kataru i fudbal više nije samo najvažnija sporedna stvar na svetu. Gotovo čitava planeta ponovo se ujedinila oko "bubamare". Iako samo 32 nacije imaju čast da ih neko zastupa u borbi za Boginju, na svim meridijanima oseća se praznična atmosfera. A u Srbiji - nezapamćena euforija.

Još od trzaja glavom Aleksandra Mitrovića u smiraj susreta na lisabonskom Lužu protiv Portugalije, kojim je najbolji strelac u istoriji našeg državnog tima overio katarsku vizu, Srbiju drma mundijalska groznica. Nisu na nju ostali imuni ni košarkaši, pa se tako u svlačionici Crvene zvezde uveliko razmenjuju očekivanja i utisci, prave analize. Naravno, očekivanja od čete Dragana Stojkovića su velika.

Izabrane vesti

"Ne pamtim da je bio veći „hajp“ pred neko fudbalsko takmičenje, kao pred ovo, što je možda i opravdano, s obzirom da naša reprezentacija igra sjajno. Od kad pratim fudbal ne pamtim da smo igrali lepše, bolje i atraktivnije. Voleo bih da je konačno vidim u nokaut fazi velikog takmičenja, a onda, ko zna... Svašta je moguće kada se igra na jednu utakmicu. Nadamo se da će nakon prvenstva svi pričati o Srbiji kao najprijatnijem iznenađenju", priča Luka Mitrović za Mozzart Sport.

Kapiten Branko Lazić, sinonim za uspehe na Malom Kalemegdanu, puca visoko.

"Nadam se da će uspeti da dođu u situaciju da se bore za medalju jer zbog onoga što su pokazali za sve ovo vreme mislim da i te kako to zaslužuju", jasan je najtrofejniji košarkaš u Zvezdinoj istoriji.

(1,40) Engleska (4,40) Iran (10,5)

Nemanja Nedović, poznat kao veliki ljubitelj fudbala, ima nešto prizemniji stav.

"Nadam se da će proći grupu i mislim da će nam to biti dovoljan razlog da ih pratimo još više i navijamo još više. U eliminacionoj fazi može svašta da se desi, ali neka prvi korak bude prolazak grupe. To bi bio sjajan uspeh", dodaje Nedović.

Da bi Orlovi mogli visoko da odlete, veruje i Nikola Ivanović.

"Srbija ima odliču ekipu i definitivno može mnogo na Svetskom prvenstvu. Očekivanja će biti ogromna, ali bilo bi lepo da naprave dobar rezultat", ističe crnogorski reprezentativac, dok „vatreni“ Argentinac Luka Vildoza nema dilemu koji je najveći kvalitet srpske selekcije.

"Srbija ima tešku grupu sa Brazilom, Švajcarskom i Kamerunom. Brazilci su favoriti, ali znam da će se Srbi boriti, strastveni su poput nas".

Ganu pamtimo po porazu u grupnoj fazi na Svetskom prvenstvo pre 12 godina, a Ben Bentil tvrdi da se Orlovi neće dobro provesti ako ponovo ukrste koplja sa Crnim zvezdama.

"Ne poznajem najbolje srpsku reprezentaciju, nadam se da će ostvariti što bolji plasman, ali i da neće naleteti na Ganu, jer će u tom slučaju izgubiti", rekao je stameni centar crveno-belih, rodom iz četvrtog najvećeg grada u Gani, Sekondi Takoradija, koji polaže velike nade u svoje zemljake.

KO ĆE STIĆI DO „BOGINJE“?

Ponosno Bentil tvrdi – Gana može do titule.

Nadam se da će proći makar u polufinale, ali moram da verujem da će uspeti da ide do samog kraja. Ostajem uz svoju zemlju do poslednjeg trenutka“, ističe Ben i podseća da će Oto Ado i njegovi izabranici imati i poseban motiv. Gana će prvi put od Mundijala 2010. ukrstiti koplja sa Urugvajem. Pre 12 godina ju je eliminisao u četvrtfinalu, a meč je obeležio penal koji je namerno skrivio Luis Suarez, a Asamoa Đan promašio u poslednjim trenucima susreta. Južnoamerička selekcija je potom u penal lutriji izborila polufinale.

"Sećam se te utakmice kao da je juče bila, ali naučili smo lekciju. Biće dobar meč, sa mnogo emocija sa obe strane, ali nema sumnje da će biti zabavno. Momci će učiniti sve da dođu do pobede i nadam se da neće biti problema sa penalima".

(5,60) Senegal (3,50) Holandija (1,70)

Dovoljno razloga da poput Bentila veruje u svoje sunarodnike ima i Vildoza.

"Argentina ima sjajnu šansu da osvoji Svetsko prvenstvo. Ne kažem to samo zato što sam Argentinac, već i zbog načina na koji igraju. Napravili su sjajan tim, odnose među igračima“, ističe Zvezdin plejmejker i dodaje:

“Nije argentinska reprezentacija samo Mesi, ima dobar tim i bez njega".

Jednako optimističan i patriotski nastrojen je i Lazić. Računa na „srpski inat“.

"Iskreno, vidim našu reprezentaciju na tronu jer mislim da i pored svega što su momci pokazali mnogi ne očekuju da ćemo napraviti neki rezultat. Baš iz tog razloga i srpskog inata mislim da možemo mnogo da napravimo", hrabro zbori Lazić, svestan kvaliteta najvećih izazivača.

"Izdvajaju se Francuska i Brazil, a pored naše reprezentacije navijam i za Nemačku“.

Mitrović je povukao paralelu između Pancera i košarkaške reprezentacije Španije.

"Brazil i Francuska mi sa papira izgledaju najjače. Malo se priča o Nemačkoj, možda oni mogu iz drugog plana, poput Španaca u košarci", veruje Luka u favorita iz senke, iako će posebnu pažnju posvetiti novom pokušaju Gordog Albiona da „vrati titulu kući“.

"S ozbirom da pratim engleski fudbal intenzivno, posebnu pažnju posvetiću i reprezentaciji Engelske. Uvek simpatišem i afričke selekcije na Svetskim prvenstvima. Nažalost, moje omiljene Nigerije nema, ali tu je Senegal, mada im se dogodio peh sa povredom Manea, pa ćemo videti koliko mogu".

(2,50) SAD (3,00) Vels (2,40)

Sa njim se donekle slaže i Nedović koji gaji posebne simpatije prema četi Hansija Flika.

"Dosta je kvalitetnih ekipa na papiru. Brazil i Francuska su veoma moćni, Hrvati su takođe veoma dobri. Ne bih znao da kažem ko će biti šampion. Nemačka je lepo popunjena na svakoj poziciji i godinama unazad ima sjajne rezultate, sjajnu školu fudbala, a i Nemci nikada ne odustaju".

Sličnog mišljenja je i Ivanović. Smatra da bi Hrvatska mogla do podviga kao pre četiri godine, iako se čini da su je mnogi otpisali.

"Francuzi su opet jedna od najjačih reprezentacija, ali mi se dopada i Brazil. Odavno nisu napravili neki veći rezultat na Svetskim prvenstvima i verujem da će biti dobri. Možda bi i Hrvati opet mogli da budu hit prvenstva", napominje Zvezdin „šesti čovek“ koji će na prvom mestu uživati u fudbalskom spektaklu.

"Svetsko prvenstvo u fudbalu je možda i najveći sportski događaj. Neću previše navijati, možda za Brazilce, ali ću pre svega gledati utakmice sa merakom".

KRISTIJANO RONALDO VS. LIONEL MESI 2:1, PODRŠKA ZA ZVEZDINOG PRVOTIMCA

Zvezdini košarkaši će sa zadovoljstvom pratiti sva dešavanja iz Katara, gde će najveće svetske zvezde ukrstiti koplja u borbi za večnu slavu. Juče otvorena planetarna smotra biće upamćena i kao poslednja za tandem koji je obeležio poslednju dekadu u fudbalskom svetu – Kristijana Ronalda i Lionela Mesija. Očekuju prvotimci srpskog šampiona da će upravo upravo njih dvojica voditi trku za Zlatnu kopačku.

"Imam osećaj da će Kristijano biti najbolji strelac", kratko ističe Nemanja Nedović.

Portugalac ima podršku i Bena Bentila, inače simpatizera Mančester junajteda. Ne prijaju mu poslednja dešavanja sa Old Traforda, s ozbirom da je posle serije kontroverznih komentara petostruki osvajač Zlatne lopte na izlaznim vratim.

"Navijam za Junajted i nisam oduševljen ovim što se trenutno dešava u klubu, ali i dalje ga podržavam i nadam se da će biti najbolji strelac. Da će sve ovo iskoristiti kao dodatnu motivaciju i svima još jednom pokazati koliko je dobar".

Jasno je kome ide glas Luke Vildoze.

"Zlatna kopačka ide Lionelu Mesiju. Poslednje mu je Svetsko prvenstvo, zaslužuje da bude prvi strelac, a i naravno, najbolji je igrač na svetu. Pratiću ga i navijati za njega. Mislim da može da bude naš ključni čovek"

I dok u svlačionici srpskog šampiona prednost po svemu sudeći ima Kristijano, nisu samo Portugalac i Argentinac u centru pažnje. Kao veliki navijač Juventusa Nedović će sa posebnim užitkom pratiti najboljeg strelca Bjankonera. Naravno, njegovu podršku imaju i drugi srpski reprezentativci.

"S ozbirom da igra u klubu za koji navijam, najviše volim Vlahovića, ali tu je i par mojih drugara poput Nemanje Radonjića, dobrog prijatelja Grujića. Nezahvalno mi je da biram jednog kao omiljenog. Svi su mi dragi i nadam se da će nas obradovati".

Bentil veruje u Ronalda, ali će ipak najglasnije navijati za zemljaka sa kojim deli klupske boje – Osmana Bukarija.

"To je moj čovek. Nadam se da će imati sjajno Svetsko prvenstvo i da će raditi velike stvari na terenu kad god dobije priliku", ističe 27-godišnjak i jedan od najboljih košarkaša Zvezde ove sezone za Mozzart Sport.



tagovi

KK Crvena zvezdaKatar2022Luka MitrovićNemanja NedovićLuka VildozaBen BentilBranko LazićNikola Ivanović

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara