"Bogdan Bogdanović"
"Bogdan Bogdanović"

Direktno sa čizme: Italijanska opsesija Bogdanovićem - Kako je plakao Niče i Lečenje Šopenhauerom!

Vreme čitanja: 3min | uto. 12.09.17. | 12:21

Čokolada jedina slabost. Boša Tanjević hrabri Azure tvrdnjom da mogu da savladaju Srbiju

Bogdan Bogdanović(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Bogdan Bogdanović je noćna mora Azura pred četvrtfinalni dvoboj na Evropskom prvenstvu u Istanbulu. To je prvi utisak koji se stiče prateći specijalne televizijske emisije posvećene Evrobasketu i čitajući italijansku štampu. Pored Bogdana, Italijane muči i tradicija, odnosno serija poraza koje su doživeli od naših reprezentativaca na poslednja tri šampionata Starog kontinenta.  

Izabrane vesti

U intervju za Gazetu dello Sport Andrea Belineli od koga se očekuje da bude italijanski odgovor na Bogdanovu igru nema nikakvu sumnju gde se nalazi ključ za konačan ishod meča: "Igra Srbije se rađa u rukama Bogdanovića i ako želimo da zaustavimo Srbe moramo da limitiramo Bogdana. To je lako reći ali je teško uraditi na terenu jer je on veliki igrač. Gledao sam ga ove godine u Evroligi. Čist talenat, nema strah da preuzme odgovornost, ne forsira šut gotovo nikada. Ima veliki broj koševa u rukama, zna da napadne koš i da šutira sa distance. Reč je o kompletnom košarkašu", veze pohvale Belineli koji će sa Bogdanom za nedekoliko nedelja imati duele i u NBA ligi.  

MOZZART KVOTE
(3,05) Italija - Srbija (1,45)

Veliku pomoć Etore Mesina očekuje od Luiđija Datomea koji je igrao sa Bogdanom u poslednje dve sezone u Fenerbahčeu i poznaje vrlod dobro srpskog košgetera: "Veoma sam vezan za Bogdana. On je veoma vedra osoba, druželjubiva, direktna, šta ima kaže ti u lice i zaljubljen je u basket. Gledao je sve utakmice Italije iako nije imao pojma da ćemo se sresti na terenu. Lično ga mnogo volim jer me je poslušao prošle godine kada smo izgubili finale Evrolige. Bio je potpuno slomljen, kao i ja, jer je želeo da osvoji trofej više od svega. Već je imao kontakte sa pojedinim klubovima iz NBA. Ja sam mu rekao: hajde ostani, videćeš da ćemo sledeće godine da osvojimo sve i biće prelepo. Tako je i bilo", ispričao je Datome Gazetinim novinarima.

noćna mora Azura

Kapiten Azura je otkrio i da sa Bogdanom priča o knjigama i da jedan drugom savetuju šta da čitaju: "Skoro mi je savetovao dve knjige od Irvina Jaloma, ‘Kada je plakao Niče’ i ‘Lečenje Šopenhaurom’. Jedina Bogdanova slabost je čokolada. Gotovo da je zavisan od čokolade. Kad su na švedskom stolu čokoladne torte lakta se da bude u prvom redu kako bi sebi obezbedio najbolje parče".  

Po mišljenju Datomea, Bogdanovića je gotovo nemoguće zaustaviti: "Budući da je on totalni košarkaš ne sme nikada da ostane sam na terenu. Potrebno je da mu neko drži ruke na njemu sve vreme, kao protiv najboljih košarkaša planete. Međutim to ne znači da mu stavimo flastera, moramo da radimo u odbrani timski i da ga preuzimamo kako bi ga što više izmorili i smanjili što je više moguće broj njegovih šuteva".

naširoko o Srbiji

Najtiražniji sportski dnevnik u Italiji prenosi i izjavu Bogdana Tanjevića da Italija može da pobedi Srbiju: "Azuri imaju materijal da pobede Srbiju. Ne bi bilo veliko iznenađenje. Đorđevićevi izabranici su ranjivi iako igraju dobru odbranu i imaju prednost u centimetrima u odnosu na vas. Ali ako Italija blokira doturanje lopte centrima u reketu može da bude ravnopravna".

Tanjević je iznenadio italijanske kolege izjavom da je po njemu Letonija favorit za zlatnu medalju, a ne Španija: "Ne bih bio uopšte iznenađen da Letonija osvojio šampionat. Niko nije igrao bolje od Letonaca i mislim da su spremni za veliki podvig". Podsetimo, Letonija je bukvalno počistila Tanjevićevu Crnu Goru sa 100:64 u osmini finala.

Saša Đorđević, koga Italijani smatraju gotovo svojim imajući u vidu čvrste veze srpskog selektora sa Milanom, rekao je u intervjuu za Skaj da je Bogdanoviću preneo isti savet koji je njemu dao Moka Slavnić pre 20 godina na Evropskom prvenstvu u Španiji kada je Srbija u finalu osvojila zlato upravo protiv Italije. Sale je ispričao da mu je Moka rekao da ne sme da bude tvrdoglav i da igra za sebe već da igra za tim i da misli na tim a da će onda koševi i asistencije doći same po sebi.  

Četvrtfinalni parovi Evrobasketa:

Utorak:

17.45: (8,50) Nemačka - Španija (1,07)
20.30: (2,20) Slovenija - Letonija (1,90)

Sreda:

17.45: (2,05) Grčka - Rusija (1,90)
20.30: (3,05) Italija - Srbija (1,45)

Piše: Željko Pantelić 
Foto: Fiba.


tagovi

Marko BelineliLuiđi Datomekošarkaška reprezentacija Srbijekošarkaška reprezentacija ItalijeBogdan Bogdanović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara