""
""

FIBA pravi svoj Evrokup sa 100 klubova?!

Vreme čitanja: 2min | uto. 30.06.15. | 18:55

Projekat će zaživeti već od sezone koja sledi...

Dok se o velikom projektu FIBA i organizaciji Evrolige pod svojim okriljem i dalje vode debate i prave završni planovi, Međunarodna kuća košarke je pred javnost izašla sa informacijom koja će zasigurno pokrenuti novi talas komentara. Naime, FIBA je danas zvanično odlučila da "napadne" i Evrokup od ULEB-a i pokrene svoje takmičenje koje će imati čak 100 klubova iz 40 zemalja?!

Tačnije, ovo drugorazredno evropsko klupsko takmičenje igrali bi svi oni koji ne budu obezbedili mesto u novoj Evroligi, a projekat će zaživeti već od jeseni?

Izabrane vesti

Novi Evrokup bi zapravo trebalo da izgleda ovako - 100 klubova bi trebalo da se bore za grupnu fazu u kojoj će učestvovati 64 ekipe, a koje će biti raspoređene u 16 grupa! 

Plasman u narednu fazu obezbedila bi po dva najbolja tima iz svake grupe, koji će formirati novih osam grupa, takođe sastavljenih od po četiri kluba. U narednu, treću fazu takođe bi išla po dva najbolja kluba, ali se u narednoj rundi igra plej-of. Šampion bi se dobio kroz Fajnal-for sistem.

Ono što je posebno interesantno jeste najava koja dolazi iz FIBA, a to je da će krovna organizacija uložiti ogromna finansijska sredstva kako bi se klubovima umanjili troškovi učešća u novom takmičenju. Takođe, ekipe bi dobile zagarantovane bonuse za plasman u narednu fazu takmičenja, ali i za pobede.

FIBA je obavezala sve Saveze da registruju svoje klubove za ovo takmičenje. 

Što se nove Evrolige tiče, stigla je najava da je projekat u završnoj fazi, te da je odobren model kako bi takmičenje trebalo da izgleda.
„FIBA i FIBA Evropa spremni su da lansiraju novo elitno takmičenje, koje će ima ogroman potencijal za razvoj. Takmičenje će imati ogromnu finansijsku potporu, a FIBA Evropa izrazila je želju da investira i sopstvene resurse u ovaj projekat. Bord je utvrdio sve detalje ovog predloga i uskladio ga sa Radnom grupom, uz želju da se sa ovim predlogom što pre izađe pred klubove kako bi projekat bio pokrenut što pre“, stoji u saopštenju.


tagovi

FIBA EvropaFIBAEvrokup

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara