Foto FIBA
Foto FIBA

Gensek FIBA: Za olimpijske kvalifikacije biće dostupno 85 odsto igrača, a u Tokiju svi

Vreme čitanja: 6min | sre. 16.12.20. | 21:09

"Naravno da ovo nije idealno rešenje, ali NBA je pokazala koliko ceni internacionalnu košarku"

Međunarodna košarkaška federacija (FIBA) podvukla je crtu ispod odlazeće godine u kojoj je svetska košarka ostala bez tri velikana Bore Stankovića, Dejvida Šterna i Kobija Brajanta i u kojoj se, kao ostatak planete, borila sa ogromnim izazovima koje je nametnula pandemija korona virusa, od prolongiranja nacionalnih i regionalnih skupova, do onog najvećeg - Olimpijskih igara u Tokiju.

Izabrane vesti

"Kada smo saznali novi datum Igara, morali smo da vidimo kalendar i konačne datume nacionalnih liga i NBA koja se u tom trenutku još igrala. Dugo je trajao razgovor o kolektivnom ugovoru, a posao FIBA je bio da vidi potencijalne konflikte kalendara. Imali smo razgovore sa NBA i predstavnicima igračima. Nas su predstavljali Dirk Novicki, prvi čovek komisije igrača i Horhe Garbahosa, ispred takmičarske komisije. U Bordu imamo i Jao Minga, Andreja Kirilenka…, pa postoji jak osećaj za završetak NBA lige pre Olimpijskih igara. NBA je shvatila važnost i bilo nam je drago da je 22. decembar određen kao datum početka", rekao je generalni sekretar Andreas Zaklis putem video konferencije sa novinarima iz čitavog sveta.

Objasnio je čak i da ako se bude igrala sedma utakmica velikog finala, NBA sezona će se završiti dva dana pre početka turnira u Tokiju, dok će trajati u vreme kvalifikacionih turnira…

"Možda će se poklopiti sa konferencijskim finalima, što opet znači da je više od 85 odsto igrača dostupno za turnire. Naravno da ovo nije idealno rešenje, ali NBA je pokazala koliko ceni internacionalnu košarku. Igrači iz 26 od 30 timova će moći da igraju."

I dalje nema konačnog dogovora sa Evroligom, čiji igrači bar za sada i u većini ne mogu da igraju tokom "prozora"...

"Pitanje je fleksibilnosti, što bi trebalo da smo naučili u ovoj godini. Liderstvo, vizija i rešenja. To pokušavamo da sprovedemo u delo, radimo sa formatima u kvalifikacijama i klupskim takmičenjima. S 'prozorima' smo na tri godine od početka projekta koji se ispostavio 'fantastičan mitbaster' u odnosu na inicijalne strahove i brige. Došao je od 'potpunog podbačaja' do realnosti. U godini Svetskog prvenstva smo imali jedan 'prozor', spojili smo dva kola u jedan. Kada je ULEB tražio više dana za lige, pre kvalifikacija za Igre, izašli smo im u susret. Kada su klubovi tražili da prvenstvo bude pomereno za nedelju dana, pomerili smo… Fleksibilnost i vizija postoje s naše strane. Naravno da želimo još više igrača da dolaze. Nekada tržišta to ne dozvoljavaju, nekada igrači imaju klauzule u ugovorima… Ali, igračima je jasno da 'prozori' nisu tu da im smetaju, već da ih promovišu. Takođe, želeli smo da se dogovorimo, da Evroliga igra u četvrtak utakmice da bi prozor mogao u petak. Ali, ništa od toga."

Pričao je o zategnutosti odnosa FIBA i Evrolige...

"Bilo je mnogo loših trenutaka i morali smo da pozovemo tajm-aut, da se sve smiri. Potom da gradimo odnos sa poverenjem. Bilo je razgovora, ali na nivou vraćanja osnovnih odnosa. Na operativnom nivou, Kamil Novak je pričao sa Eduardom Skotom, ali nije preraslo u pregovore. Bilo je inicijative na nacionalnom nivou u Nemačkoj, gde su klubovi, liga i federacija napravili dokument za koji su smatrali da je dobra baza za razgovore. To smo predali komisiji i Bordu, ali za sada se nije napredovalo. Osim liderstva, moramo da imamo restituciju odnosa. Ovo nije protiv 11 klubova vlasnika lige, naprotiv. Lično sam za teoriju 'otkucaja srca'. Tokom sezone se igraju lige, internacionalne lige, pa pauza za reprezentacije. Da širimo. Verujem u sinergiju odnosa, a to ne može da se desi ako reprezentacije igraju samo dve nedelje tokom leta. Tu smo imali uspešan projekat, išli smo dobrom brzinom, ali ne na četiri točka. Nedostajali su nam igrači. Jesmo fleksibilni, ali imamo i principe."

Čini se da je odsustvo igrača u 'prozorima' uticalo na gubitak identiteta reprezentacija..

"Naša ideja je bila da nacionalne timove približimo navijačima. Identitet nije izgubljen. Neke reprezentacije nikada ne budu viđene na domaćem terenu. Identitet se gradio kada su mladi gledali kod kuće svoje reprezentacije. Veoma je važno da mlade generacije gledaju uživo svoje timove. Kada je projekat napravljen, savršeno se uklapao sa svim kalendarima liga pod FIBA kišobranom. Onda su se planovi promenili u Evroligi. To kvari projekat i to sada vidimo. Ako mislite na rezultate, naučen sam da poštujem oba tima. To mora da se poštuje. I to se menja, ne možemo da ignorišemo. Mi smo globalan sport, otvaramo nova tržišta. Šta su Poljska i Češka uradili u Kini, iako su igrali protiv kompletnih rivala? Za mene ovo nije gubitak identiteta, već novi identiteti, novi igrači, nove generacije. Baza se širi."

FIBA je takođe osetila finansijski udar pandemije...

"Pomeranje Igara učinilo je da FIBA mora da pronalazi rešenja. Ponosan sam da imamo novi kalendar stvoren veoma brzo. Dobra je vest da ništa nismo otkazali, samo nismo mogli da igramo Svetsko prvenstvo za igrače do 17 godina. Sva seniorska takmičenja su pomerena sa 2020. na 2021. Kada nema takmičenja, finansije su na udaru. Ali i troškovi su umanjeni. Godina posle Svetskog prvenstva uvek je lošija, ali očekujemo uspon i dobar rezultat. U 2021. imamo mnogo aktivnosti, a sačuvali smo sve programe razvoja. Jačanje federacija, širenje članova i žene u košarci su naši stubovi. Brojke ćemo objaviti posle Kongresa, na proleće. Imaćemo određene gubitke, ali prilično su bliski budžetu. U ovom procesu ćemo izgubiti neke partnere i dobiti nove. Započeli smo i važan projekat u Americi, po modelu evropske Lige šampiona. Srećni smo prvom sezonom, to je globalan projekat, sa interkontinentalnim kupom na vrhu brega."

Od 2017. Evropsko prvenstvo je pomereno na svake četiri godine, umesto kao do tada, na svake dve.

"Ostaće tako. Ovo je ciklus gde širimo rostere zemalja gde vidimo nova lica i nove reprezentacije. Četvorogodišnji ciklus Evrobasketa je dobar, pojačava vrednost EP, vodi ga na drugi nivo sa promocije i komercijalne strane. Plus, daje jednu godinu slobodnu za igrače. Jedno leto EP, jedno SP, jedno OI i jedno slobodno."

Pre finala u Pekingu FIBA je objavila da je dala finansijska sredstva učesnicima Svetskog prvenstva po prvi put u istoriji.

"To nije bilo beznačajno za federacije. Istovremeno, sav novac za osiguranja koje je ogromno, sva takmičenja mladih, zahtevaju višemilionska investiranja FIBA. Bez obzira što je bila pandemija, naš Bord je doneo odluku da platimo federacijama za sva mlada takmičenja participacije, iako nisu igrani šampionati. Uspeli smo da sačuvamo isti nivo investicija za naredne godine, iako je celo košarkaško tržište doživelo udar. Želimo da budemo bliži federacijama."

Liga šampiona je ušla u petu sezonu.

"Ona je deo strateške promene izgleda internacionalnih takmičenja. Mnogo ulažemo u eko-sistem, ne sa željom da ga kontrolišemo. Zadovoljni smo. Liga šampiona ima poseban Bord, FIBA je tamo član kao jedan od akcionara. Drago mi je da je sada i španska liga tu."

U Evropi trenutno postoje četiri kontinentalna takmičenja

"Tržište je malo drugačije, postoji više interesovanja timova, neke od njih finansiraju lokalne Vlade. Imamo preko 100 zahteva. Mislim da su tri takmičenja dovoljna i da se čuvaju snage domaćih liga. Ključ je balans između internacionalnih i domaćih liga."

Dotakao se Zaglis i reizbora Predraga Danilovića na mesto predsednika Košarkaškog saveza Srbije.

"Danilović je legenda i to je dobra vest za naš sport. Pokazali su reakciju kada je preuzet kvalifikacioni turnir Olimpijskih igara žena iz Kine. Zahvalio sam se Saši lično. Sada je dobio novi mandat i nadam se da ćemo videti dalji progres KSS. Uloga FIBA nije da ima dobru reputaciju u medijima, već da reguliše tržište. Pravićemo greške, ali shvatati kritike konstruktivnim. Kad god sam bio u Beogradu, sve je bilo sjajno, poslednje veliko takmičenje je i Evrobasket za košarkašice", nahvalio je Zaglis Srbiju.


tagovi

EvroligaFIBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara