Foto: FIBA
Foto: FIBA

Kraljevi basketa - Srbi peti put šampioni sveta!

Vreme čitanja: 2min | ned. 26.06.22. | 21:58

Niko nam nije ravan! U finalu Svetskog prvenstva savladana je Litvanija sa 21:16.

Doktori basketa, nema veće sile od Srbije. Peti put u istoriji smo postali šampioni sveta. U Antverpenu smo dominirali od samog starta, ali možda najbolja partija naših momaka je bila rezervisana za sam kraj, u borbi za zlatnu medalju. Razbili smo Litvance sa 21:16.

Već od samog starta je bilo jasno da su naši momci spremni i kvalitetniji. Stojačić je pokrenuo lavinu koja se samo nastavila do kraja meča za veliku pobedu i slavlje.

Izabrane vesti

"Čestitam Litvaniji, igrali su sjajno. Zaslužili su da budu u finalu. Igrali smo i mi sjajno sa dobrom energijom. Ovo nam je peta titula ,nadam se da ćemo nastaviti da donosimo još mnogo medalja Srbiji", rekao je Majstorović odmah po završetku meča. On je na kraju proglašen za MVP-a turnira. Inače ovo je njegova četvrta titula šampiona sveta što ga čini najtrofejnijim basketašem u istoriji.

Sam susret nije dugo trajao jer Litvanija jednostavno nije bila u stanju da parira našim momcima. Već posle par minuta i prednosti od 5:0 je bilo jasno da protivnik ne može da na sustigne. U nekoliko navrata su spuštali na minus tri, ali kao po pravili usledio bi precizan dalekometni šut.

Na kraju trijumf je stigao sa linije za slobodna bacanja.

Strahinja Stojačić je u selekciji Srbije imao devet poena, Mihailo Vasić je dodao pet, Dejan Majstorović četiri, dok je Marko Branković upisao tri poena. U litvanskoj selekciji bolji od ostalih je bio Darijus Tarvidas sa sedam poena, a Ignas Vajtkus je postigao pet poena.

Ovo je ukupno peta zlatna medalja za Srbiju na Svetskim prvenstvima, a prva nakon 2018. godine.

Bronzu je ranije danas osvojila selekcija Francuske, koja je posle produžetka pobedila Belgiju sa 18:17.

U ženskoj konkurenciji, zlatnu medalju osvojila je Francuska koja je bila bolja od Kanade - 16:13. Najbolji učinak u pobedničkoj selekciji imale su Hortens Limuza i Letisija Guapo sa po pet poena. U selekciji Kanade u listu strelaca su se upisale Mišel i Katerin Pluf. Mišel je postigla sedam, a Katerin šest poena.

Francuskoj je ovo prvo zlato u ženskom basketu i ukupno četvrta medalja.


tagovi

Basket 3x3

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara