©AFP
©AFP

Nastavlja se NBA plej-of, počinju nove četiri serije: Povrede pokvarile zabavu, ali timovi se ne predaju

Vreme čitanja: 6min | ned. 21.04.24. | 14:38

Drugo plej-of veče nagoveštava uzbuđenja, ali ostaje žal zbog izostanka nekoliko zvezda

Nema pauze u NBA plej-ofu. Ludilo je počelo juče s prve četiri utakmice prve runde serija, a nastavlja se u istom ritmu danas uz nova četiri para. Nažalost, u svakom od njih povređena je jedna velika zvezda i to će predstavljati veliki problem za njihove ekipe.

Milvoki će igrati bez Janisa Adetokunba, Majami bez Džima Batlera, Nju Orleans bez Zajona Vilijamsona, a Klipersi verovatno bez Kavaja Lenarda. Hoće li timovi bez povređenih zvezda uspeti da se snađu i prilagode? Neke od ovih ekipa su igrale pregršt mečeva upravo bez ovih igrača pa imaju iskustvo igranja bez njih, ali stvari se ipak menjaju kada dođe plej-of. Tada su najbolji igrači najpotrebniji. Idemo videti kako bi serije koje večeras počinju mogle da se raspletu bez tih igrača.

Izabrane vesti

Ovo je četvrti put u poslednjih pet godina da se Boston i Majami susreću u plej-ofu. Dva puta je to bilo u finalima konferencija, jednom u prvom krugu, a rezultat je uvek bio isti - Hit bi izbacio gotovo uvek favorizovane Seltikse i to s nekim novim junacima koji bi prelomili seriju. Zbog te istorije ovu seriju bismo čekali s velikim uzbuđenjem samo da se nije dogodila povreda Batlera. On je koleno povredio u plej-in utakmici protiv Filadelfije, neće ga biti na parketu najmanje nekoliko nedelja, Majami je bez njega izbacio Čikago, ali teško će moći da napravi nešto više protiv Bostona.

Osim što nema Batlera problem za Majami je i povreda Terija Rozira, nestabilnost u napadačkoj formi Bema Adebaja, kao i činjenica da je Tajler Hiro bio povređen veliki deo sezone pa nije u pravom ritmu. Previše je to čak i za takvog trnera kakav je Erik Spolstra, ali ipak moramo uvek da budemo oprezni s Majamijem. Mogu i sada nešto da smisle, da Hajme Hakez, Nikola Jović ili Kejleb Martin odigraju poneku vrhunsku partiju ili da Kevin Lav blesne kao na tragu starih dana.

Problem je samo što protiv sebe imaju ubedljivo najbolju ekipu Istoka. Istina je da Džejson Tejtum i Džejlen Braun sigurno osećaju pritisak da napokon pobede Majami, ali ne smemo da zaboravimo da je Boston ove godine napravio velike promene, da su došli Kristaps Porzingis i Džru Holidej koji nisu sa Seltiksima gubili te serije. Boston ove godine izgleda odlično, uz kvartet tu je sjajni Derik Vajt, ali i dobra klupa te stvarno ne vidimo da bi Majami mogao da napravi ništa više od pobede-dve. Kada bi se dogodilo čudo i Batler ozdravio stvari bi se promenile, ali to se neće dogoditi.

LOS ANĐELES KLIPERS - DALAS MAVERIKS

Još nije sigurno da li će Kavaj Lenard da propusti jednu ili više serija protiv Dalasa, ali njegovo koleno nije dobro. Poslednju injekciju dobio je u četvrtak, a to nikako nije dobar znak. Jasno je da će, i ako bude igrao, biti dosta usporen i to će da bude problem za Kliperse. Možda bi bilo bolje da su u Los Anđelesu odmah odlučili da propusti prvu utakmicu i da dobije dodatno vreme za odmor, a mislimo da bi to i napravili da se prvi meč igra u Dalasu. Ovako se boje gubitka prednosti domaćeg terena odmah u prvom meču.

Klipersi i bez Lenarda imaju dosta da igraju dobru seriju protiv Dalasa. Pol Džordž je zdrav, a Džejms Harden se savršeno uklopio te je sa svojim asistencijama sve saigrače napravio boljim, pre svih centre na čelu s Ivicom Zupcem. Terens Man je zauzeo mesto u petorci, Rasel Vestbruk prihvatio je manju ulogu s klupe s koje ulazi i Normal Pauel koji će da dobije poneki glas u izboru najboljeg šestog igrača lige. Klipersi su u jednom periodu izgledali kao najbolja ekipa lige i ako uspeju da dobiju jednu od prve dve utakmice, a nakon toga se Lenard vrati u približno maksimalnoj snazi, mogu da prođu u drugi krug.

Tamo želi i Luka Dončić koji sada verovatno ima najbolji tim od kada je došao u NBA. Kajri Irving se uklopio u ulogu 'druge violine', Derek Lajvli i Denijel Geford su savršeni hvatači njegovih lob dodavanja, a Pi-Džej Vašington, Derik Džons i Dante Egzum su tu zbog odbrane. Raznovrsni su, imaju dosta igrača koji će pogoditi trojke i imaju Dončića koji je igrač koji najbolje analizira protivničke odbrane i traži najslabiju kariku u njima. Ovo će da bude izednačena serija, nadamo se da će otići do sedmog meča pa da gledamo što više odlične košarke.

MILVOKI BAKS - INDIJANA PEJSERS

Janis Andetokunbo će da propusti početak serije protiv Pejsersa. To je zvanično saopštenje Milvokija u kojem se ne precizira kada bi se mogao da vrati ili kada će sledeći put da bude novo saopštenje šta je inače slučaj s NBA ekipama i povredama njihovih igrača. Moguće je da je situacija jednostavno takva da se može dogoditi da se on vrati u nekom nepredvidljivom roku, ali više nam to izgleda kao da je situacija s povredom nešto teža nego se prvo mislilo. No, to su stvari o kojima ne treba previše da se razmišlja kada Bakse već večeras čeka prvi meč protiv Indiane.

Dok Rivers mora da se osloni na Demijana Lilarda koji je ove sezone igrao na bleskove. Kris Midleton je, isto tako, samo ponekad podsetio na onog starog sebe prije povreda, a Bruk Lopez ipak ima 36 godina i davno je bio nosilac igre. Kada još dodamo to da je Milvoki igrao loše zadnjih sedmica, čini se da nemaju nikakve šanse u ovoj seriji, ali nije baš tako. Bez obzira na sve nedostatke, to je ipak iskusna ekipa s odličnim košarkašima, a Lilard praktično sam može da pobedi u utakmici-dve. Imaju Baksi iskustva s ovakvim mečevima, a sigurni smo da će Bobi Portis opet da odigre nekoliko odličnih partija, a ne bi nas čudilo da u nekima od njih pokuša da iznervira Paskala Sjakama ili Majlsa Tarnera.

Pejsersi će se sigurno suočiti s činjenicom da se u plejofu igra tvrđa odbrana i da će biti teško igrati na veliki broj poena u čemu su oni bili šampioni ove sezone. Njihova jurnjava, da se razumemo, nije bila bez plana, ali ipak je bila jurnjava. Problem je i taj šta Tajris Halibarton ipak nakon povrede nije na onom nivou na kakvom je bio pre nje. Iskustva u ovakvim situacijama kao tim nemaju pa bez obzira na povredu Janisa mislimo da će Baksi da prođu u sledeći krug.

OKLAHOMA SITI TANDER - NJU ORLEANS PELIKANS

Ove dve ekipe su prošle godine ispale u plej-in turniru, a sada su došle do plej-ofa gde se susreću u prvom krugu. Oklahoma je to ostvarila u neverovatnom stilu osvojivši prvo mesto u Zapadnoj konferenciji s odličnom igrom koja je gurnula Šeja Gildžes-Aleksandera u raspravu oko mogućeg MVP priznanja. Sve je to zasluženo, Tander je stvarno netipična mlada ekipa koja igra zrelu košarku, Mark Degnolt je dobio nagradu za najboljeg trenera godine, ali pitanje je samo kako će Oklahoma da reaguje u plej-ofu.

U ovoj seriji mislimo da neće imati problema s prolaskom. Ne zato što je Nju Orleans loša ekipa, nego zato jer im je povređena najveća zvezda u liku Zajona Vilijamsona koji je izašao iz igre u svojoj najboljoj utakmici karijere, a tu je i činjenica da je njihov drugi igrač, Brendon Ingram bio dugo povređen i tek se vratio na parket. Činjenica da je on van ritma videla se u ovim utakmicama u kojima je igrao, a sada će trebati da bude na najvećem nivou kako bi odveo svoj tim do prolaska Oklahome.

Veliku ulogu će morati da ima Si-Džej Mekalum, ali na njemu će se u odbrani menjati Šej i Lugenc Dort dok će Džejlin Vilijams da pazi na Ingrama. Tu je i Čet Holmgren, a na pitanje kako će on da se snađe protiv snažnog Jonasa Valančijunasa, samo ćemo reći da je on ove sezone voleo da igra protiv Pelikansa pa je u tri meča imao prosek od 18,3 poena, 11 skokova, 2,3 asistencije i dve blokade. Bolja je Oklahoma od Nju Orleansa.

Piše: Emir FULURIJA

NBA – PLEJ-OF

19.00: (1,10) Boston (25,0) Majami (7,25)

21.30: (2,25) LA Klipers (12,5) Dalas (1,80)

01.00: (2,15) Milvoki (12,5) Indijana (1,85)

03.30: (1,35) Oklahoma (14,0) Nju Orleans (3,70)

Noć ponedeljak na utorak:

01.00: (1,60) Klivlend (13,0) Orlando (2,60)

04.00: (1,40) Denver (14,0) LA Lejkers (3,35)

*** Kvote su podložne promenama


tagovi

NBA ligaNBA plej-of

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara