NBA plej-of: Milvoki, Boston i Denver favoriti, ali Golden Stejt i Lejkerse niko ne sme da otpiše

Vreme čitanja: 7min | sub. 15.04.23. | 16:07

Večeras kreće "ono pravo" s druge strane Atlantika

Srećni vam praznici! Svi ljubitelji NBA lige će vam reći da je prvi vikend plej-ofa ono šta je najzanimljivije u čitavoj sezoni. Igraju se prve utakmice svih osam parova i svih 16 ekipa imaju svoja očekivanja. Bez obzira na razliku u kvalitetu koja je pokazana kroz regularni deo sezone, u plej-of serije se ulazi s rezultatom 0-0. Svi misle da mogu da pobede u četiri od sledećih sedam mečeva, a ta činjenica da će jedni protiv drugih možda igrati dve sedmice će doneti puno preokreta i onoga šta najviše volimo u NBA doigravanju - prilagođavanja.

Plej-of je vreme da se treneri pokažu šta i kako mogu. Naravno da su igrači oni koji će da pobede ili izgube utakmice, ali treneri mogu mnogo toga da naprave u celoj priči. Već nakon prvog poraza, a posebno ako se dogodi drugi u nizu očekujemo da se počne sa menjanjem rotacijea, napadačkih i odbrambenih rešenja, a neki igrači bi mogli i da ispadnu iz startne petorke i to ne zato šta su loše igrali nego zbog toga šta protiv određenih protivnika ne mogu da pokažu sve šta bi mogli.

Izabrane vesti

Bez obzira na to šta smo napisali da sve ekipe ulaze s velikim očekivanjima, ipak ima onih koji su veći favoriti od drugih. Naravno da su to ekipe koje su u regularnom delu sezone imale najbolje rezultate - na Istoku Milvoki i Boston, a na Zapadu Denver. No, treba da se obrati pažnja na one koji nisu bile pri samom vrhu, ali imaju veliku snagu u svojim redovima i pre svega šampionsko iskustvo. Pogodili ste, pričamo o Golden Stejtu i Lejkersima. Treba paziti šta će oni da naprave i u prvoj rundi, ali i u celom plej-ofu.

Sigurno će da bude zanimljivo u sledećim sedmicama na parketima najjače košarkaške lige na svetu, a sve počinje, kako smo rekli, košarkaškim praznicima. Kako se u NBA ligi ne propušta da se od svega da napravi marketinški uspeh, tako se tradicionalno utakmice prvog vikenda igraju jedna iza druge, a sve počinje u terminima koji su dobri i za evropske ljubitelje košarke. Danas već od 19.00, a završava se oko 5 ujutru. Sutra je raspored takav da kreće u 21.00, a završava oko 7 ujutro. Košarkaški maraton u trajanju 20 sati. Kako se ono kaže - ko preživi, pričaće, a mi vam u nastavku teksta donosimo kratke crtice šta je svakoj od 16 ekipa potrebno da prođe prvi krug plejofa. Idemo po redu odigravanja mečeva.

FILADELFIJA SEVENTISIKSERS - BRUKLIN NETS (subota, 19:00)

Filadelfija je ovde favorit i njima je najvažije da mirno pobede u prvoj utakmici, odnosno da Bruklin odmah ne napravi iznenađenje. Siksersi već imaju istoriju loših igara u plej-ofu proteklih godina i mogla bi da se uvuče nervoza u njihove redove ako ne krenu ubedljivo. Kvalitet je na njihovoj strani, potrebno je da ga potvrde.

Šta se Bruklina tiče, da bi napravili iznenađenje i izbacili Filadelfiju neophodne su im vrhunske partije Mikala Bridžesa, ali još je važniji Nikolas Klekston. Centar Netsa se ove sezone etablirao i pokazao da je trebalo više da računaju na njega i prethodnih sezona, a posebno je važan u odbrani. Ako on uspe da uspori Džoela Embida, Bruklin će imati šanse.

BOSTON SELTIKS - ATLANTA HOKS (subota, 21:30)

Još jedan duel gde je jedna ekipa izraziti favorit. Boston je igrao odlično kroz celu sezonu, a da bi prošli u drugi krug potrebno im je da Džejson Tejtum i Džejlen Braun nemaju oscilacije u napadu, odnosno da njihovi bekovi zaustave Trea Janga, Dežonte Marija i Bogdana Bogdanovića. Za to itekako imaju snage jer su Markus Smart, Malkolm Brogdon i Derik Vajt odlični odbrambeni igrači.

Atlanta svoju prednost treba da traži u kontroli skoka i dobrim šuterskim partijama. Klint Kapela i Džon Kolins mogu da uzmu prednost pod košem, a ako dođe do toga onda Jang i ostatak trojkaša moraju da imaju svoju veče. I tako četiri puta.

KLIVLEND KAVALIRS - NJU JORK NIKS (noć sa subote na nedelju, 00:00)

Ako Klivlend bude radio ono šta radi čitave sezone, ima dobru raspodelu igre između bekova i centara, onda će proći u drugi krug. Jako važnu ulogu će igrati Ivan Mobli koji će verovatno biti zadužen za Džulijusa Rendla. Ako odigra dobru odbranu na njemu, Kavalirsi će biti blizu prolaska.

Ovde moramo da okrenemo priču u drugom smeru. Prolaz Niksa zavisi od Rendla. On već ima istoriju loših igara u plej-ofu, a ako uspe da nadigra Moblija i bude najbolji strelac serije, onda bi moglo da se slavi u Medison Skver Gardenu.

SAKRAMENTO KINGS - GOLDEN STEJT VORIOS (noć sa subote na nedelju, 02:30)

Kada se igra plej-of serija protiv Voriorsa, problem je što u nju praktično ulaziš s dva poraza - Golden Stejt će barem jedan meč da pobedi zbog ludila Stefa Karija, a u drugom trijumfu će cela ekipa da ubaci onoliko trojki koliko je to potrebno. Sakramento ima na papiru jednostavan zadatak - ne sme da dopusti da se jedna od ove dve stvari ponove dva puta.

Golden Stejt je najvažniju stvar dobio pre nekoliko dana kada je postalo jasno da će se Endrju Vigins da priključi ekipi nakon šta je bio dugo odustan zbog ličnih razloga. Voriorsi su automatski dobili igrača koji u odbrani može da čuva bilo koje bekove i niska krila u ligi, a u kombinaciji s Drejmondom Grinom njih dvojica daju ogroman ritam igri svoje ekipe u odbrani. Voriorsi se nadaju da se na Viginsu neće videti tragovi velike pauze.

MEMFIS GRIZLIS - LOS ANĐELES LEJKERS (nedelja, 21:00)

Memfis mora da iskoristi brzinu koju ima pri organizaciji napada. Dža Morant juriša na protivnički koš u svakom trenutku bez obzira na to jesu li Grizliji pre toga primili ili ne koš. Neverovatno je da je Memfis u stanju u samo 4-5 sekundi organizuje napad nakon primljenog koša i to će morati da rade kroz čitavu seriju protiv Lejkersa.

Iako su se LeBron Džejms, Entoni Dejvis i društvo mučili većim delom sezone, ipak su se Lejkersi digli u zadnjim sedmicama, nakon šta je iz kluba otišao Rasel Vestbruk i došli DiAnđelo Rasel, Džered Vanderbilt, Malik Bizli i Rui Hačimura. Digao se Dejvis i njegova dobra igra je ključ duela protiv Memfisa jer će protiv sebe imati verovatno najboljeg odbrambenog igrača ove sezone, Džerena Džeksona.

MILVOKI BAKS - MAJAMI HIT (nedelja, 23:30)

Mnogi misle da je Milvoki prvi favorit ove sezone, a u duelu prve runde njima će biti najvažnije da se razigra Kris Midlton. Verujemo da će Janis Adetokunbo, Džru Holidej i Bruk Lopez da igraju dobro pa je važno da im se priključi Midlton. Ne toliko da bi prošli u drugi krug, nego za nastavak plej-ofa.

Majami mora da postiže veliki broj trica ako misli da iznenadi Milvoki, a moraće i da nađe načina da zaustavi Janisa. Hoće li ga čuvati Džimi Batler ili neko drugi nije važno, ali biće potrebno zaustaviti ga. Uz veliki procenat trojki, koje Baksi ne brane toliko kao šta brane prilaz košu, to je ključ eventualnog prolaza tima s Floride.

FINIKS SANS - LOS ANĐELES KLIPERS (noć s nedelje na ponedeljak, 02:00)

Bože zdravlja. To je mantra koju verovatno konstanto govore u Finiksu. Ako Kevin Durant, Devin Buker, Kris Pol i Deandre Ejton budu zdravi, onda mogu da igraju protiv bilo koga. Dodatna stvar koja im je potrebna je dobra igra košarkaša s klupe koji će morati da iskoriste svaku priliku koju će da dobiju.

Bože zdravlja. To je mantra koju verovatno stalno pričaju i u Klipersima. Nakon šta su ostali bez Pola Džordža barem za početak ove serije, neka nova povreda bi za njih bila ravna katastrofi. Osim zdravlja, oni moraju da prizivaju i dobre igre Kavaja Leonarda koji će da ima težak zadatak u duelima protiv Duranta. Ako Kandža dobije taj duel, onda i Klipersi mogu celu seriju.

DENVER NAGETS - MINESOTA TIMBERVULVS (noć s nedelja na ponedeljak, 04:30)

Nagetsima je važno da počnu da igraju malo bolje nego šta su to radili proteklih sedmica. To se odnosi na celi tim, ali i na Nikolu Jokića koji bi zbog malog pada u igri mogao da ostane bez MVP titule. No, znamo da će srpski reprezentativac da bude dobar, očekujemo da to budu i Džamal Mari, te Eron Gordon, a onda čekamo da vidimo koliko može Majkl Porter. Isto tako Denver mora da pazi da ne uđe previše samouvereno u ovu seriju.

Može li Rudi Gober da dokaže da je Minesota pogodila šta se tiče trejda u kojem su Francuza jako skupo platili Juti? Francuz će morati da odigra fenomenalnu odbranu na najboljem centru lige, a ako uspe da uspori Jokića onda će Timbervulvsi možda da naprave iznenađenje.

NBA PLEJ-OF (PRVA RUNDA)

Subota

19.00: (1,30) Filadelfija (15,0) Bruklin (4,00)

21.30: (1,30) Boston (15,0) Atlanta (4,00)

23.55: (1,50) Klivlend (13,0) Njujork (2,95)

Nedelja

02.30: (1,95) Sakramento (12,5) Golden Stejt (2,05)

21.00: (1,65) Memfis (13,0) LA Lejkers (2,50)

23:30: Milvoki - Majami

Ponedeljak

02.00: (1,40) Finiks (14,0) LA Klipers (3,35)

04.30: Denver - Minesota

*** Kvote su podložne promenama




Piše: Emir FULURIJA


tagovi

Denver NagetsNikola JokićAtlanta HoksBogdan BogdanovićMilvoki BaksJanis AdetokunboFiladelfija SeventisiksersBoston SeltiksDžoel EmbidLos Anđeles LejkersLebron DžejmsEntoni DejvisFiniks SansKevin DurantGolden Stejt VoriorsStef Kari

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara