Šruder u duelu sa Klaberom (© AFP)
Šruder u duelu sa Klaberom (© AFP)

Nemcima fali jedan od najboljih igrača iz NBA lige, razlog je dugačak jezik Denisa Šredera

Vreme čitanja: 4min | sub. 09.09.23. | 19:31

Bili bi još jači da je tu košarkaš Dalasa koji se naljutio na prvu zvezdu

Otkako ih je Svetislav Pešić pre 30 godina naučio da pobeđuju u košarci, Nemci nisu košarkaška provincija koja su bili do tada. Od tada nisu propustili nijedno Evropsko prvenstvo (osvojili srebro u Beogradu i bronzu prošle godine), na Mundobasketima su imali šest od osam mogućih učešća i osvojili bronzu u Indijanapolisu, a učestvovali su i dva puta na Olimpijskim igrama. Najbolje rezultate su beležili dok je igrao verovatno najbolji evropski košarkaš svih vremena Dirk Novicki.         

Pre njega je jedina Nemačka košarkaška zvezda bio Detlef Šrempf koji je ipak košarkaški edukovan u Americi, trag je ostavio i dugajilija Šon Bredli, a posle Novickog je prvo lice nemačke košarke u najjačoj ligi sveta postao Denis Šruder. Dvadesetak Nemaca je igralo u NBA ligi, a trenutno ih sedmorica zarađuju koašrkaški hleb s one strane Atlantika. Četvorica od njih su u aktuelnom timu Pancera: pomenuti Šreder, centar Danijel Tajs i braća Vagner iz Orlanda.

Izabrane vesti

Nedostaju plejmejker Džošua Obisi koji nije ni pozvan, centar Ajzea Hertenštajn kojeg selektor nije ni razmatrao jer je prošlog leta odbio poziv i najveće ime od njih - Maksi Kleber.

Momak rođen i odrastao u malenom Vircburgu poput Dirka Novickog igra već šest godina za Dalas u kojem je Novicki najveća legedna. Igračkim kvalitetima nije ni blizu Dirkenštajna ali svakako jeste jedan od trenutno najboljih nemačkih košarkaša. Međutim, odbio je poziv na Mundobasket jer je ljut.

Na prvu zvezdu tima Denisa Šredera. Naime, priča ide ovako.

Šreder je tokom jednog podkasta, krenuo žestoko da kritikuje Klebera koji je odbio da igra za Nemačku na Evrobasketu 2022. godine.

"Potpisaću ugovor ovog leta i želim da budem sa timom kako bih mogao da zaradim još više novca. meni je to malo zasmetalo", počeo je Šreder i nastavio u još žešćem tonu:

"Ako kažete [selektoru nacionalnog tima] Gordonu Herbertu, "Ja sam Maksi i želim da imam loptu u svojim rukama i radim na svojoj igri tokom leta", onda izvini, Maksi, ali ti nemaš igru. Ti stojiš u uglu, igraš odbranu. Ti si pik-end-rol igrač. Ti nisi tip igrača Karmela Entonija".

Nastavio je da priča šta je sve potrebno reprezentaciji Nemačke.

"Moj posao kao kapiten je da budem tu za sve igrače. Nama su potrebni momci koji će biti tu nekoliko godina. Spremni da igraju. Ako nisi tu jednu godinu, onda ne možeš da očekuješ da ćeš biti deo tima na narednom takmičenju"

Treba naglasiti da je Kleber sezonu pre Evrobasketa igrao na 59 utakmica u NBA ligi jer se oporavljao od teške povrede kolena. To mu je bila poslednja sezona u ugovoru pre nego što je potpisao novi sa Dalasom vredan 33 miliona dolara.

Posle nekoliko nedelja oglasio se i Maksi Klaber koji je istakao da je propustio Evrobasket zbog povrede, a da je želeo da bude deo tima na Mundobasketu, ali da se zbog komentara koji su dospeli u javnost osetio nepoželjnim.

"Moji ciljevi u igranju košarke i predstavljanju Nemačke su da budem 100% zdrav i da pomognem timu da pobedi i budem dobar saigrač. Doneo sam tešku odluka prošlog leta da ne igram jer sam bio povređen. Trebao mi je potpuni oporavak i odmor. Da sam bio zdrav, bio bih srećan i ponosan da igram za našu reprezentaciju. Sva komunikacija sa moje strane sa svim relevantnim ljudima obavljena je na pošten način. Uživao sam gledajući uspeh tima i bio sam ponosan na ono što su postigli. Ovo leto sam počeo sa punom namerom i motivacijom da se priključim reprezentaciji na Svetskom prvenstvu. Međutim, nedavne nesrećne i neprikladne javne izjave o meni su 100% jasno stavile do znanja da nisam dobrodošao. Nije mi cilj da uništim dobru timsku hemiju. Niti želim da postanem izvor ometanja", poručio je Klaber.

Posle gorepomenutih izjava, Šreder se potom oglasio na svom Jutub kanalu istakavši da su mediji izvrnuli njegove reči i dodali kontekst koji nije postojao. Dodao je da nije želeo da uvredi Klebera.

"Želeo bih da se izvinim Maskiju Kleberu i njegovoj porodici zbog mojih izjava i neprijatnosti koje su mi izazvale. Nikada mi nije bila namera da nekoga dovedem u nezgodnu situaciju ili uznemirim u timu. Moja namera je bila samo da se zauzmem za svoj tim i da jasno stavim do znanja da ću učiniti sve za svoj tim. Sve ovo nikada nije bilo nešto lično protiv Maksi sa moje strane. Svako ko me poznaje zna da sam direktan tip i uvek pretpostavljam da osoba sa kojom razgovaram razume šta mislim pod tim što kažem, ali mi se još jednom pokazalo da to nije uvek tako. I dalje cenim i poštujem njega i njegovu karijeru i nadam se da će prihvatiti moje izvinjenje", rekao je plejmejker Nemaca.


tagovi

Maksi KleberDenis Šreder

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara