Saša Obradović i Majk Džejms (©Star Sport)
Saša Obradović i Majk Džejms (©Star Sport)

Obradovićev Monako melje redom, zastrašujuća rutina na povratku Rubija!

Vreme čitanja: 4min | pet. 01.03.24. | 22:28

Majk Džejms pripremio teren za obaranje apsolutnog rekorda takmičenja po broju poena, što će se izvesno desiti naredne sedmice protiv Crvene zvezde

Dogodilo se prilično iznenađenje u francuskom kupu pošto je Pariz slavio u polufinalu, međutim to nije uticalo da Monako nastavi da melje redom u Evroligi!

Tokom poslednjih mesec i kusur Kneževi su tim sa najboljom formom u elitnom takmičenju, vezali su i šestu pobedu i to na kakav način – rutinom protiv Barselone usred Katalonije za konačnih 77:67 (12:21, 21:14, 27:16, 17:16).

Izabrane vesti

Pored još jednog velikog trijumfa kojim je Monako stigao na prag druge pozicije zajedno sa Panatinaikosom, sve je spremno za veliko krunisanje Majka Džejmsa u novog najefikasnijeg strelca u istoriji Evrolige! Mogao je to da postane i večeras da je ubacio 29 poena, ipak je ostavio nešto za narednu sedmicu kada u goste stiže Crvena zvezda. Barselonu je precrtao sa 17 poena (6/17 iz igre, 2/8 za tri), uz osam skokova i četiri asistencije, što znači da će mu protiv crveno-belih biti potrebno 12 poena kako bi ušao u istoriju i prestigao neponovljivog Vasilisa Spanulisa koji je karijeru završio sa 4.455 poena tokom vremena u redovima grčkih velikana.

Još jednu je utakmicu obeležio Majk Džejms, ali su oči cele košarkaške Evrope gledale ka Rikiju Rubiju. Španski as je posle utakmica u dresu Španije tokom minulih kvalifikacija za sledeći Evrobasket odigrao prve minute za svoju Barselonu otkako je napustio NBA ligu zbog problema sa depresijom. Rubio je na terenu proveo nešto više od 11 minuta i za to vreme imao pet poena,dva skoka i jednu asistenciju. Evidentno je i dalje da iskusni plejmejker nije blizu optimalne forme, a nije imao ni sreće jer nijednu od tri utakmice pošto se vratio profesionalnoj košarci nije uspeo da dobije.

Utakmicu je počeo sa klupe i ušao je u prvom minutu druge četvrtine, kada mu se poklonila cela Blaugrana. Nekoliko minuta kasnije ubacio je svoje prve poene u Evroligi još od 2011. godine. Odigrao je još nekoliko minuta u trećoj deonici i publika je bila zadovoljna, iako je rezultat bio razočaravajući. Iz prvog reda utakmicu je pratio i Rikijev nekadašnji saigrač Mark Gasol.

Neverovatna je rutina sa kojom je Monako dobio u Kataloniji. Jesu se igrači Saše Obradovića mučili na startu i trebalo im je vremena da uhvate zalet, što je Barselonu dovelo do rezutlata 21:12 posle deset minuta i vođstva u većem delu nastavka. Ali kada su gosti upalili motore i okrenuli rezultat pred odlazak na poluvreme, više nije bilo povratka za Katalonce. Utakmicu je prelomio upravo Džejms koji je na minut i 12 sekundi pre kraja poentirao za 74:65, a onda ubacio i odlučujuću trojku kojom je Monako zadržao na dvocifrenoj prednosti.

Od trenutka kada je Monako uhvatio svoj ritam, Barselona više nije uspevala da priđe na ispod sedam razlike. Rutinski dobiti u Blaugrani nije mala stvar, a koliko je to teško dostignuće najbolje pokazuje to što je Barsa do večeras imala samo jedan poraz u Evroligi na svom parketu. Sada se Armaniju pridružio Monako, a ovo je ekipi Rođera Grimaua tek četvrti neuspeh pred svojom publikom u celoj sezoni!

Kod Barselone ponovo je najbolji bio Jan Veseli. Leteći Čeh koji je nedavno produžio ugovor zabeležio je novi dabl-dabl sa 19 poena i 10 skokova. Niko Laprovitola je dopisao 13 poena, dok je Nikola Kalinić za 21 minut imao po dva poena i skoka, uz tri asistencije. Srpski košarkaš je imao samo jedan pogodak iz igre, a zanimljivo je da je promašio svih sedam šuteva sa distance... Kod Monaka Metju Strazel je ubacio 12, a Džerod Blosomgem i Donta Hol po 10 poena, uz po sedam uhvaćenih lopti.

Barselona je sada pod ogromnim pritiskom, jer su Panatinaikos, Monako i Virtus prišli na pobedu zaostatka! Biće jako zanimljiva trka za drugo mesto do kraja ligaškog dela...

EVROLIGA - 27. KOLO

Četvrtak

Alba - Makabi 71:106

/Timan 14 - Veb 17/

Partizan Mozzart Bet - Efes 100:90

/Avramović 30 - Klajburn 17/

Virtus Bolonja - Valensija 87:74

/Belineli 16 - Džons 20/

Real Madrid - Panatinaikos 86:97

/Jabusele 18 - Lesor 26/

Petak

Fenerbahče - Baskonija 111:96

/Dejvis 19 - Marinković 18/

Žalgiris - Olimpijakos 76:95

/Evans 18 - Mekisik 20/

Asvel - Olimpija Milano 81:77

/Lovernj 17 - Hol 19/

Barselona - Monako 67:77

/Veseli 19 - Džejms 17/

Bajern Minhen - Crvena zvezda 74:66

/Buker 22 - Smart 13/



tagovi

Nikola KalinićJan VeseliEvroligaSaša ObradovićMajk DžejmsKK BarselonaRiki Rubio

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara