Kamings, Haus i Lazme (MN press)
Kamings, Haus i Lazme (MN press)

Početak nove ere za Partizan Mozzart Bet - Haus, Kamings i Lazme kažu: Spremite se za navijački zemljotres

Vreme čitanja: 5min | uto. 18.10.22. | 09:25

Fredi Haus, Vontigo Kamings i Stefon Lazme za Mozzart Sport o neverovatnim iskustvima na mečevima Evrolige pred navijačima Partizana koji će večeras posle sedam godina ponovo uživo gledati meč elitnog takmičenja

Čekanju je došao kraj! Posle više od sedam godina, navijači Partizan Mozzart Beta gledaće uživo meč Evrolige. Zagrmeće crno-bela Arena kao nekada kada su se obarali rekordi. Već sada iz Humske stižu informacije da će najveća dvorana na Balkanu biti ispunjena do poslednjeg mesta za meč protiv milanske Olimpije (20.45). Kako i ne bi posle tolike pauze…

Izabrane vesti

"Mislim da svi timovi imaju problem da pronađu formu, pa tako i Milano. Govorimo o izuzetnoj ekipi, sa jasnom filozofijom, sa tri vrlo pokretljiva igrača u reketu. Mogu da igraju različite odbrane, imaju šutere, organizatore, krilne igrače, sve to oni imaju. Kompletna ekipa", napomenuo je Željko Obradović trener crno-belih

Čak ni promenljiva forma dva tima neće sprečiti domaće navijače da večeras, prvi put od 4. aprila 2014. godine kada su pobedili Žalgiris, napune Arenu. Tokom 13 sezona koliko su crno-beli igrali elitno takmičenje pre nego što je došlo do pauze koju je okončao dolazak Željka Obradovića, mnogobrojni igrači su prošli „kroz ruke“ Duška Vujoševića i Vladimira Jovanovića. U eri kada društvene mreže nisu dominirale, stranci koji su dolazili mahom su nespremni dočekivali neverovatnu atmosferu koju ne zaboravljaju ni godinama kasnije. Večeras će svi u timu Željka Obradovića prvi put osetiti domaću utakmicu u Evroligi pred navijačima Partizana, a o svom iskustvu za Mozzart Sport pričaju Vontigo Kamings, Fredi Haus i Stefon Lazme.

Prošlo je skoro 20 godina od kako je Haus nosio crno-beli dres, ali navijači pamte srčanog Amerikanca.

"Nije mi bilo lako kada sam došao u Partizan. Prvi put sam otišao od kuće, bio sam sam. Nisam još upoznao saigrače, nikoga nisam znao u gradu. Neću zaboraviti pomoć Saše Danilovića koji mi je bio kao stariji brat, kasnije se sve promenilo i Partizan smatram porodicom, ipak, ako me pitate šta najviše pamtim, onda je to atmosfera u Pioniru", kaže Haus koji je debitovao u Evroligi protiv Slaska 2002. godine.

Istina, nekada su crno-beli igrali u Pioniru (Dvorani Aleksandar Nikolić), sada su utakmice u Areni.

"Nikada nisam imao priliku da igram u toj dvorani. Za mene je Pionir najbolja hala u Evropi, jer se stvori neverovatna atmosfera. Protivničke ekipe ne mogu da se snađu. Uvek sam govorio: Svaki košarkaš mora da doživi utakmicu Evrolige pred Partizanovim navijačima. Uveren sam da će nešto slično biti i sada u Areni. Prošlo je toliko godina i ne mogu da zaboravim tu buku, a da… Ne mogu ni da zaboravim treninge u šest ujutru. Od toga imam noćne more", šaljivo dodaje Haus.

Posle njega, u Partizan je stigao Vontigo Kamings (2006). Momak iz Džordžije i danas svima priča šta je doživeo kao igrač kluba iz Humske.

"Prvo što kažem klincima je da sam preživeo zemljotres u dvorani... Zemljotres koji mogu da naprave samo navijači“, pojašnjava Kamings koji je trener klincima u Filadelfiji.

Posebno pamti duel protiv Makabija kada je Partizan u prepunom Pioniru srušio Ponos Izraela, uz njegovih 19 poena.

"Bio je to prvi meč na domaćem terenu te sezone. Evo sada dok pričam, naježim se. Nestvarna atmosfera, ludilo na tribinama, koje se prenelo na parket. Želim današnjim igračima Partizana da nešto slično iskuse, jer su Partizanovi navijači oni pravi, zbog njih se igra košarka.

Koliko je Kamings procvetao u crno-belom dresu pokazuju brojke. U Evroligi je beležio skoro 13 poena po meču, dok je u ABA ligi bio proglašen za najkorisnijeg igrača završnog turnira.

"Verovatno je to moja najbolja sezona. Bilo je tu sjajnih utakmica, sećam se rivalstva protiv Union Olimpije, naravno tu je i Crvena zvezda. Ne mogu da se trenutno setim nekog rivala iz Italije, ali svim srcem želim ekipi da ostvari pobedu, znam da će imati veliku podršku, a na timu je da ostavi srce na terenu.

Pobeda Partizan Mozzart Beta nad Olimpijom Milano KVOTA 1,90

Jedan od najupečatljivijih timova Partizana u prethodne dve decenije oformljen je za sezonu 2008/09. Tada je došao Stefon Lazme, Gabonac koji je sa svega 203 centimetra igrao na poziciji centra. Bio je to tim crno-belih koji je došao čak do plej-ofa Evrolige.

"Niko u Evropi nije igrao kao mi. Zaista jedinstvena ekipa gde sam ja igrao centra, Novica Veličković na krilnom centru koji je bio viši od mene, a na krilu Jan Veseli koji je bio viši od obojice. Izmislili smo stil košarke koji se tek kasnije forsirao. Sjajna su sećanja iz Partizana, posebno iz Evrolige."

Partizan je tada bio u jeku dominacije.

"Ne mogu da se setim nekog poraza u ABA ligi. Uvek ću pamtiti prvu utakmicu u Pioniru kada je došao veliki Real. Sećam se da nisam mogao da se fokusiram koliko sam bio nervozan. Petar Božić mi je tada pomogao i nikada mu to neću zaboraviti. Pričao je sa mnom pre utakmice, pomogao mi je da se opustim. Nisam to shvatio u tom momentu, ali tek kasnije sam uvideo koliko mi je bilo značajno. Kada sam istrčao na parket, nisam mogao da verujem koliko je ljudi na tribinama. Te emocije nije moguće prepričati. Da stvar bude bolja, pobedili smo ih. Jedan od mojih omiljenih mečeva u karijeri.

Partizan je svojevremeno postavio rekord Evrolige po posećenosti na jednom meču. Bilo je to 2009. godine protiv Panatinaikosa. I tada je učesnik bio Željko Obradović, samo kao trener Atinjana. Na tribinama je bilo 22.567 navijača, a na parketu je crno-bele do velike pobede predvodio baš Lazme.

"Istorijska utakmica. Nešto što zaista nisam u stanju rečima da iskažem. Mogu samo da kažem da mi je drago što sam bio deo istorije, a to je zaista bilo istorijsko veče. Neka se ponovi u skorijoj budućnosti."

Danas mnogi apostrofiraju da je Željko Obradović glavna snaga crno-belih, za Lazmea je to bio Duško Vujošević.

"Njegovu posvećenost košarci nikada do tada nisam video. Mi smo bili tim od koga se malo očekivalo u Evroligi, svi timovi su bili bogatiji, imali su veliki broj Amerikanaca, a kod nas smo samo Jan Veseli i ja bili stranci. Dule je to koristio da nas motiviše, kao da nas je spremao za rat. Imao je čitav plan i tako je držao govore u svom specifičnom tonu, nisam baš sve razumeo, ali na moju sreću tu je bio Božić. Moram da kažem da je Dule obeležio moju karijeru, sa Obradovićem nisam imao tu sreću da sarađujem, ali njegova reputacija je nadaleko poznata. Navijaću za Partizan, iako možda ne stižem da gledam utakmice, uvek će mi biti u srcu", završava Lazme javljanje za Mozzart Sport.

EVROLIGA - 3. kolo

Utorak

19.00: (1,20) Efes (19,0) Valensij (5,00)

19.00: (1,90) Žalgiris (13,5) Bolonja (2,05)

19.45: (1,20) Fenerbahče (19,0) Asvel (5,00)

20.05: (1,90) Makabi (13,5) Monako (2,05)

20.30: (3,50) Bajern (16,0) Barselona (1,35)

20.45: (1,90) Partizan Mozzart Bet (13,5) Olimpija Milano (2,15)

Sreda

20.00: (1,70) Alba (14,5) Panatinaikos (2,30)

20.30: (1,55) Baskonija (14,5) Crvena zvezda (2,70)

20.45: (1,55) Real Madrid (14,5) Olimpijakos (2,70)



tagovi

KK PartizanEvroligaŽeljko ObradovićStefon LazmeVontigo KamingsFred Haus

Obaveštavaj me

KK Partizan
Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara