Košarkaši Crvene zvezde (Foto: MN Press)
Košarkaši Crvene zvezde (Foto: MN Press)

Prilika za Zvezdu da nastavi u pravom smeru: Studenti u skraćenom rosteru, sa samo tri pobede na strani

Vreme čitanja: 4min | ned. 19.03.23. | 12:58

Trijumf ekipe iz Podgorice nad Splitom u prethodnom kolu, kao i podatak da su prva ekipa ABA lige po broju postignutih poena u kontri, ipak pozivaju na oprez

Košarkaši Crvene zvezde prolaze kroz težak period. Povrede su desetkovale sastav Duška Ivanovića koji je pretpeo šest poraza na poslednjih sedam utakmica. Ipak, pokazali su reakciju crveno-beli u susretu sa Barselonom. Bili rame uz rame sa jednim od favorita za titulu u Evroligi i to u njegovom domu. Pred njima je prilika da pokažu da ih loši rezultati nisu poremetili i da su u Blaugrani, uprkos porazu, napravili korak u pravom smeru. U dvorani Aleksandar Nikolić će u okviru 22. kola ABA lige ugostiti Studentski centar (19.00).

Biće to tek četvrti okršaj tima sa Malog Kalemegdana i Podgoričana u regionalnom prvenstvu, a prethodna tri crveno-beli su dobili i na svakom postigli 92 ili više poena. U poslednjem su Studenti imali goriva za tri četvrtine, pružali dobar otpor 30 minuta, ali je u odlučujućoj deonici branilac trona dodao gas i došao do ubedljive pobede.

Izabrane vesti

Nije Duško Ivanović mogao da računa na Ognjena Dobrića, Nemanju Nedovića i Branka Lazića u petak protiv Barselone, a iako nije potpuno otpisana mogućnost da se neko od njih trojice vrati na teren, male su šanse za tako nešto na 48 sati od prethodnog susreta.

19.00: (1,85) Crvena zvezda (hendikep -18,5) Studentski Centar (1,85)

S druge strane i Andrej Žakelj ima određenih kadrovskih problema, pošto u minulom kolu nije mogao da računa na jednog od ključnih igrača, plejmejkera Lorena Džeksona.

"Čeka nas evroligaška ekipa sa odličnim pojedincima. Prepoznatljivi su kao tim koji igra agresivnu, fizički izuzetno zahtevnu košarku. Sa skraćenim rosterom ćemo morati da nađemo način kako da odgovorimo na tu agresivnost i fizičku dominaciju. Međutim, ulazimo u utakmicu potpuno rasterećeni i motiv i energija protiv takvog tima ne bi smeli da se dovode u pitanje," rekao je Žakelj u najavi susreta.

Ipak, i bez jednog od najboljih pojedinaca Studentski centar je minulog ponedeljka savladao Split kod kuće 96:84. Sjajan je bio bivši igrač FMP-a Danilo Tasić sa 21 poenom, a samo jedan manje dodao je odlični šuter Flečer Megi, dok je Mateo Drežnjak ubacio 17 poena.

Došli su tako Podgoričani do 10. pobede u ABA ligi (11 poraza) i još jednom potvrdili da su veoma nezgodan protivnik kod kuće. Ostvarili su sedmi trijumf na svom terenu, ali se zato u gostima ne snalaze najbolje. Dobili su svega tri od 10 odigranih mečeva na strani, savladali samo Cibonu (98:89 posle produžetka), Split (85:82) i Mornar (86:75).

Ključ igre Studentskog centra leži u brzoj tranziciji, što potvrđuje i podatak da su prva ekipa ABA lige po broju postignutih poena u kontri (16,48 u proseku). Mogu da budu veoma neugodan rival ukoliko uvedu utakmicu u svoj ritam, pa je jasno da će prvi zadatak Crvene zvezde biti da to spreči.

"Da se ponovim, ali situacija je slična kao i pred naš prvi susret. Mali razmak između dve utakmice ne vidim kao najveći problem, već činjenicu da igramo protiv jedne odlične ekipe. Rekao sam i prilikom najave prve utakmice da imaju odličan odabir igrača, odlično su trenirani i vođeni. Igraju modernu, brzu košarku sa mnogo tranzicije i kontranapada, tu moramo da ih zaustavimo jer su rezultatima pokazali da imaju kvalitet", rekao je Duško Ivanović.

Pre samo dva dana u Blaugrani je Fakundo Kampaco imao svoj šou, postavio rekord karijere po broju postignutih poena u Evroligi (24), a solidne role imali su i Filip Petrušev sa 12, kao i Luka Mitrović i Ben Bentil sa po 11 poena. Centar iz Gane je, čini se, promenio prioritete na parketu, posvetio se unutrašnjoj igri na protivničkoj polovini i korišćenju fizičkih atributa, pa je imao solidne sekvence i u večitom derbiju početkom sedmice (osam poena i pet skokova u prvoj deonici), kao i u Barseloni. Protiv Studenata će imati priliku da nastavi u dobrom smeru i dodatno podigne samopouzdanje, koje mu je, čini se, nedostajalo u prethodnom periodu.

Izostao je u susretu sa ekipom Šarunasa Jasikevčijusa doprinos Luke Vildoze (sedam poena i šest izgubljenih lopti) koji od povrede krajem decembra nije uspeo da uhvati željeni ritam. Otkako se sredinom januara vratio na teren, imao je uspona i padova, pa bi utakmica protiv ekipe koja igra na koš više mogla da mu posluži da podesi nišanske sprave i uhvati zalet pred borbe za trofeje.

Crvena zvezda je veliki favorit u 22. kolu ABA lige. Porazima od Cibone i Partizana ispustila je kontrolu u borbi za prvo mesto pred plej-of i sada zavisi od rezultata crno-belih, ali u teoriji i dalje ima šanse da obezbedi prednost domaćeg terena do kraja doigravanja. Uspela je da zadrži prednost u međusobnim okršajima sa večitim rivalom, a na pet kola do kraja ima poraz više. Zato ekipa Duška Ivanovića mora da uradi sve što je do nje, a to je da nastavi sa pobedama u regionalnom prvenstvu, počevši od Studentskog centra.

ABA LIGA – 22. kolo

Petak:

Split – Mornar 91:80

/Mavra 20 – Pecarski 18/

FMP Železnik – Zadar 112:87

/Mur 31 - Božić 25/

Subota:

MZT - Igokea 78:84

/Mićović 18 - Đorđević 19/

Cedevita Olimpija - Cibona 91:85

/Kapusta 22 - Adams 19/

Nedelja:

17.00: (2,15) Borac Mozzart (14,5) Mega (1,80)

19.00: (1,85) Crvena zvezda (hendikep -18,5) Studentski Centar (1,85)

Odloženo:

Budućnost – Partizan Mozzart Bet

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

KK Crvena zvezdaStudentski centarDuško IvanovićLuka VildozaBen BentilFakundo KampacoDanilo TasićFlečer Megi

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara