Košarkaši Crvene zvezde (©MN Press)
Košarkaši Crvene zvezde (©MN Press)

Iz Barselone se vidi svetlo na kraju tunela: Kampaco za primer, Bentil ide u pravom smeru

Vreme čitanja: 4min | sub. 18.03.23. | 10:56

Košarkaši Crvene zvezde nisu uspeli da naprave podvig, ali su pokazali reakciju posle teškog poraza u večitom derbiju

Prvo poluvreme protiv Partizan Mozzart Beta minulog ponedeljka je bilo sjajno. Drugo, uz objektivne razloge, za zaborav. Nije Duško Ivanović delovao potrešeno, iako je njegova ekipa najverovatnije ispustila šansu da sa prvog mesta na tabeli ABA lige dočeka plej-of. Štaviše, bacio je rukavicu večitom rivalu, sa kojim se očekuje da će se ponovo sresti na putu ka tituli.

Usledilo je jedno od najtežih evropskih gostovanja u Palau Blagurani. Barsa je pre Zvezde dobila 10 od 14 utakmica pred svojim navijačima na evrosceni, ali crveno-beli nisu ustuknuli. I bez trojice bitnih igrača (povređenih Nemanje Nedovića, Ognjena Dobrića i Branka Lazića), izašli su na crtu moćnoj četi Šarunasa Jasikevičijusa i dobro se potukli. Zaklecala su kolena katalonskom sastavu kada je Fakundo Kampaco ostavio zicer za izjednačenje Stefanu Lazareviću u završnici, ali lopta nije htela u koš.

Izabrane vesti

Nakon toga su važne poene postigli Rokas Jokubaitis i Nikola Kalinić, Barsa je odbila nalet inspirisane Zvezde i upisala 11. pobedu na svom parketu u Evroligi. A crveno-beli? Mogu da budu zadovoljni prikazanim pred krcatim tribinama Blaugrane. Odigrali su požrtvovano, bili agresivni u odbrani, pronalazili dobra rešenja u napadu. Bilo je i padova, stvari koje treba ispraviti, ali još od Kupa Radivoja Koraća, izuzev utakmice sa Anadolu Efesom, čini se da Ivanovićeva ekipa nije ostavila bolji utisak od prvog do poslednjeg minuta.

"Mislim da je za pobedu nad Barselonom potrebno nešto više, nije dovoljno samo se boriti. Jesmo bili požrtvovani, igrali smo agresivno, ali morali smo više – morali smo da odigramo kompletan meč kako bismo pobedili Barsu, pogotovo ovde. Treba da igramo inteligentno, za napad ne moramo da brinemo, ali u odbrani moramo da budemo pažljiviji i koncentrisaniji. U pitanju su detalji koji na kraju mogu da nam donesu mnogo", rekao je za Sport klub posle utakmice Fakundo Kampaco.

Argentinac je upisao rekord evroligaške karijere sa 24 poena, iako mu je malo šta polazilo za rukom u prvom kvartalu. Nije odustajao, hvatao je zalet i kako je meč odmicao podizao je broj obrtaja. Pokazao da pored sposobnosti da spaja igrače sa poenima, ume i da zatrpa protivnički koš. Što je najbitnije, demonstrirao je još jednom snažan karakter, pravi mentalitet - neophodan da se prebrodi kriza.

"Ostaje da nastavimo da se borimo i da da radimo. Najbolje što sada možemo da uradimo jeste da razmišljamo o onome što sledi. Da radimo, treniramo, mislimo o sledećoj utakmici. Pogledaćemo video da ustanovimo šta smo radili dobro, a šta loše. Jedini način da uđemo u dobru seriju jeste da radimo, da radimo i da mislimo o sutrašnjem danu".

Bez Nedovića, Dobrića i kapitena Lazića, opšti utisak je da je Crvena zvezda pokazala da je na dobrom putu. Plasman u plej-of Evrolige sada je samo u teoriji moguć, ali crveno-belima predstoje ključne borbe u odbrani regionalnog i srpskog trona i posle šest poraza na poslednjih sedam utakmica, u pravo vreme su reagovali. A Kampaco svima stavio do znanja da je spreman da preuzme uzde i povuče ekipu ka zacrtanim ciljavima.

"Da, zato što smo se borili i zato što smo u određenim periodima igrali na pravi način. Bilo je intervala u kojima smo dobro branili i dobro se napadali, ali malo nam nedostaje. Volim da se usredsredim na stvari koje smo dobro radili, a bilo ih je mnogo, čim smo bili ravnopravni sve do samog finiša. To treba da bude ohrabrenje".

Dobra vest je i da su centri Zvezde odradili solidan posao. Iako su sakupili dva skoka manje od domaćina, imali su tri više pod protivničkim košem10:7 u ofanzivnim). Podelili su teret Ben Bentil, Luka Mitrović i Filip Petrušev, igrali dobro u intervalima i sakupili 34 poena i 19 skokova. Posebno raduje još jedno dobro izdanje centra iz Gane koji je fizičke atribute počeo da koristi na pravi način i koncentrisao se na unutrašnju igru, kao u prvom poluvremenu protiv Partizana. Hasan Martin se nije snašao u Blaugrani, ali kada bi i on pronašao ritam, uhvatio kontinuitet... Uspostavila bi Zvezda još bolji balans između spoljašnje i unutrašnje linije i stvorila uslove da ispuni potencijal. Videlo se i u Barseloni da ova ekipa može da se nosi sa najvećima. A još kada se slože sve kockice...

S ozbirom da zbog zabrane Evrolige, Faku nije mogao da pomogne ekipi na evrosceni sve do marta i to je usporilo njegovu adaptaciju na tim, kao i privikavanje ekipe na njega, integraciju u Ivanovićev sistem... Konačno je Argentinac nanizao nekoliko utakmica u crveno-belom bez pauza, pokazao šta od njega može da se očekuje i protiv najkvalitetnijih protivnika. Dao primer koji ostali treba da slede. Na 10 susreta do kraja ligaškog dela sezone, Crvena zvezda ima dovoljno vremena da ispravi krive Drine, vrati u ritam igrače koji su se nedavno oporavili od povreda, pa i one koji su trenutno van stroja i uhvati zalet za ključni deo sezone.

"Moramo na treninzima da radimo na tim detaljima koje sam spomenuo. Pozitivno je što znamo da možemo da odigramo pametno, a ispravljanjem onog negativnog promenićemo stvari. Treba napraviti miks pozitivnog i negativnog, i nadamo se da će nas ono dobro voditi do pobede u sledećoj utakmici", zaključio je Fakundo Kampaco.


tagovi

KK Crvena zvezdaDuško IvanovićFakundo Kampaco

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara