Gore: Lukovski, Rašić, Tepić, Šćepanović i Tripković; Dole: Štimac, Gurović, Dragićević, Simonović i Jeretin (©Star Sport, ©MN Press)
Gore: Lukovski, Rašić, Tepić, Šćepanović i Tripković; Dole: Štimac, Gurović, Dragićević, Simonović i Jeretin (©Star Sport, ©MN Press)

Šta kažu nekadašnji asovi večitih: Ko dobija, ko rešava i kakav derbi da očekujemo?

Vreme čitanja: 13min | čet. 26.10.23. | 08:42

Desetorica bivših košarkaša Partizan Mozzart Beta i Crvene zvezde za Mozzart Sport najavljuju prvi ovosezonski susret najvećih srpskih klubova

Ne pamti se kada je prvi košarkaški večiti derbi imao toliku važnost za oba sastava beogradskih velikana (TV Sportklub, 18.30). Ne toliko zbog toga što ćemo videti dva sudara Partizan Mozzart Beta i Crvene zvezde u četiri dana kroz dva takmičenja, koliko zbog toga što ni branilac titule u Jadranskoj ligi, ni njegov prvi izazivač nisu otvorili takmičenje u Evroligi shodno očekivanjima i realnim kvalitetima.

Pritisak velikih očekivanja već se odrazio na promenu trenera u Crvenoj zvezdi, Duška Ivanovića je u nedelju zamenio Janis Sferopulos, dok Partizan Mozzart Bet aktivno traži pojačanja koja bi nadomestila gubitke. Posle uvodne četiri utakmice u Evroligi oba beogradska giganta imaju skor 1-3 i pobeda je zato dodatni imperativ za obe strane. Jer, nije isto ako u nastavak sezone uđete sa skorom 2-3 ili 1-4, bez obzira što do kraja ligaške faze ostaje još 29 utakmica. Jednostavno, pobeda je prioritet za obe strane i poraženi će se naći u još dubljim problemima pred sudar u Jadranskoj ligi prvog radnog dana naredne sedmice.

Izabrane vesti

Kako je ulog veliki, interesovalo nas je razmišljanje onih koji dobro znaju težinu najveće svetkovine srpskog sporta. Desetorica bivših košarkaša Partizan Mozzart Beta i Crvene zvezde - neki su čak nosili opremu oba kluba - za Mozzart Sport najavljuju evroligaški večiti derbi i iznose svoja predviđanja kroz odgovore na tri važna pitanja - ko dobija, a ko rešava derbi i kakvoj se utakmici nadate?

KAKAV VEČITI DERBI OČEKUJETE?

Uroš Tripković:

"Očekujem tešku utakmicu, ne očekujem laganu ni sa jedne strane. Očekujem duel sa puno tenzija, zbog rezultatskog stanja obe ekipe na početku sezone. Biće utakmica koja može jednima i drugima da okrene tok sezone, iako je tek početak, da im donese samopouzdanje, da se pobednik oseća bolje. Zbog tenzije koju očekujem, verujem da utakmica neće ni biti lepa".

Tadija Dragićević:

"Generalno obe ekipe se nalaze u malo težoj situaciji na početku sezone, imaju isti skor u Evroligi. To je za oba tima primarno takmičenje, pa kroz to gledamo rezultate. Nisam očekivao ovakav start za oba kluba. Sve to može da se popravi, sezona je tek počela, može svašta da bude. Obe ekipe ići će da naprave dobar rezultat. Biće dosta zanimljivo, Zvezda je promenila trenera, što mi je malo neočekivano u startu. Ali, to može da donese reakciju igrača. Mislim da je Zvezda dovela pravog trenera. Nismo sarađivali, ali dok sam bio u Arisu, on je vodio Olimpijakos i znam da su ga svi igrači baš hvalili, rad, red i disciplina. Ali i da je gospodin na terenu i van terena. Očekujem reakciju Zvezde, Partizan ima prednost domaćeg terena i punu Arenu. Nisu ni oni počeli dobro sezonu, izgubili su i od Mege, biće maksimalno motivisani. Imamo derbije u Evroligi i ABA ligi, pa bi te dve utakmice mogle da promene samopouzdanje igrača, ko bude dobio oba susreta, pa i ako bude polovičan učinak. Svakako će dosta značiti za nastavak sezone".

Dragan Lukovski:

"Očekujem reakciju oba tima. Imaju loše momente, loš start sezone. U derbijima i jedni i drugi mogu da nađu pozitivu za nastavak sezone. Zvezda je u malo nezgodnijoj situaciji, mada je i Partizan... Iskreno, ne znam šta da očekujem. Po meni, oba kluba igraju na niskom nivou, u odnosu na kvalitet koji imaju. Nadam se da će reakcija biti sa mnogo energije, da će derbi biti sa mnogo energije. Pobeda bi mnogo značila da se podigne i atmosfera, jer ni jedni, ni drugi nemaju neku specijalnu atmosferu trenutno".

Milan Gurović:

"S obzirom da obe ekipe imaju 1-3 u Evroligi, nisu baš krenuli kako bi se očekivalo od jednog ili drugog kluba. Derbi kao derbi uvek je neizvestan".

Milenko Tepić:

"Derbi je uvek specifična utakmica. Pogotovo prvi derbi u sezoni, gde još nisu uloge jasno iskristalisane. Obe ekipe dolaze iz nezgodnih situacija, Zvezda posle promene trenera, Partizan nakon tri vezana poraza. Te stvari neće biti presudne u derbiju, igrači će biti maksimalno motivisani. Derbi nosi posebnu težinu. Očekujem punu halu i da ćemo uživati u dobroj sportskoj priredbi".

Marko Simonović:

"Očekujem zanimljivu utakmicu, sa dosta energije i želje za pobedom, zato što je to ipak derbi i zato što i jedni i drugi imaju, uslovno rečeno, slabiji početak u Evroligi. Pokušaće i jedni i drugi da dobiju ovu utakmicu, da krenu sa pobedničkim nizom".

Aleksandar Rašić:

"Ni jedni, ni drugi nisu pokazali kvalitet nisu pokazali kvalitet kakav je publika očekivala. Obe ekipe su jako kvalitetne, sa mnogo euforije se ušlo u sezonu. Partizan je zadržao okosnicu tima, vidi se da tu nedostaje nekoliko igrača, oni će kasnije pokušati da dovedu još nekog. Zvezda je prepunila roster sa vrhunskim igračima, ali nije krenula kako se očekuje, pa je došla smena trenera. Moguće je jedno i drugo. Derbi kao derbi nema veze sa trenutnim stanjem i formom, u kakvom se stanju ko nalazi. Derbi je posebna utakmica, može da se desi da ekipa koja je u lošijoj formi pobedi na inspiraciju jednog ili dva igrača. S obzirom da je početak sezone, da ni jedna, ni druga ekipa nije na željenom nivou, biće neizvesno".

Goran Jeretin:

"Derbi dolazi vrlo rano u sezoni, Zvezda je smenila trenera, Partizan ima poraz od Mege. To u suštini ne znači mnogo. Imamo nestrpljivu publiku, oba kluba igraju Evroligu, gde je konkurencija najjača i za nešto više treba strpljenja. Zvezda ima novog šefa, Bjelica je od početka neizvestan, nedostajala je pozicija petice tako da se ekipa još traži kod Sferopulosa posle tri dana zajedničkog rada. Njemu je malo vremena da bilo šta da promeni, napravio je nekoliko novih akcija, ali verovatno će zasad koristiti i akcije od Duška Ivanovića. Taktički ne može mnogo da promeni u kratkom periodu. On je vrhunski trener, naći će način da iz igrača izvuče maksimum. Partizan ima jako dobar tim, sa najboljim evropskim trenerom, suvišno je pričati o kvalitetima oba sastava. Zato se očekuje dobra košarka. Očekujem derbi na jednu loptu, bez obzira što je Partizan domaćin, imali smo onu Nedovićevu trojku prošle godine za pobedu".

Vlado Šćepanović:

"Generalno, kada je derbi u pitanju, trenutna forma ne igra preveliku ulogu. Ova utakmica nosi posebnu draž i poseban kvalitet biće evidentan kada utakmica krene. Igrači dve ekipe se dobro poznaju, iako se nisu dosad sastajali. Principi igre su uglavnom isti kod jednih i drugih, bez obzira što je Zvezda promenila trenera. Ekipe obično reaguju pozitivno posle promene trenera. U derbiju nema mesta za prevelika iznenađenja".

Vladimir Štimac:

"U ovom trenutku Zvezda i Partizan su lošije krenuli u sezonu, zato je važno da Zvezda ostane pribrana. Isto tako, bitan je momenat promene trenera, jer šta se dešava - onda nabuja energija ekipe. To je najveći plus Zvezde u ovom trenutku. Hajde da vidimo. Naravno, navijam za Zvezdu, ali neka ovo bude praznik sporta".

KO JE FAVORIT U ARENI?

Uroš Tripković:

"Pritisak je veći na Partizanu, pošto igra pred svojom publikom. Sigurno ima veći imperativ pobede zbog svega, bilo bi isto da je Crvena zvezda domaćin. Treba samo, samo da se izbore sa tim pritiskom. Partizan ima više šansi da pobedi, a i voleo bi da pobedi, naravno".

Tadija Dragićević:

"U finalu Jadranske lige ekipa koja je bila na domaćem terenu ostvarivala je pobede, ne mogu da kažem sa lakoćom, ali nije tako ispalo na kraju. Prošle godine to nije bio slučaj u Evroligi, gde je Nedović dao trojku na kraju i Zvezda je odigrala jaku utakmicu, držali su se i bio je interesantan meč. Očekujem zanimljiv meč i sada, možda bih Zvezdi dao malu prednost, po meni ima bolju ekipu. Ima problema, kao i u Partizanu, ali je Zvezda dosta bolja pokrivena po pozicijama. Zvezdi dajem blagu prednost i nadam se kao zvezdaš da će dobiti. Biće uzbudljivo gledati meč u punoj Areni".

Dragan Lukovski:

"Po onom što su prikazali na početku sezone, ne vidim favorita. Ni jedni, ni drugi ne igraju dobru košarku. Kako će derbi da izgleda, koji je specifičan. Ima dosta novih igrača, koji nikada dosad nisu igrali derbi. Derbi više nije kakav je nekad bio. Ranije je bilo po pet-šest-sedam igrača koji su godinama igrali derbije. Sada su tu košarkaši koji nemaju osećaj šta je večiti derbi. Znaju šta je derbi, ali to stranci ne osećaju na isti način kao domaći. Ne vidim naročitog favorita, igra mi je dosta problematična kod oba tima, pa ne mogu da kažem da mi je neko veći favorit. Podjednake su šanse, ali se nadam da ćemo gledati dobru košarku. Po onom što smo gledali dosad, ima šanse da bude i loše košarke".

Milan Gurović:

"Ovom prilikom ću na kratko pitanje odgovoriti kratko: šanse su fifti-fifti. Sa jedne strane možda Crvena zvezda ima blagu prednost, neutralan sam totalno, zbog smene trenera. Bio sam igrač, znam da igrači uvek vole da se dokazuju novom treneru i možda će biti malo više motivacije. Neću da kažem da Partizan neće biti motivisan pred 20.000 svojih navijača".

Milenko Tepić:

"Prošle godine su oba derbija rešena na jednu loptu. Domaći teren je ipak prednost, u Evroligi prošle godine je ispalo tako da su dobili gosti, ali u finalu Jadranske lige se pokazalo koliko znači domaći teren. Tu prednost je iskoristio Partizan. Ovaj derbi je velika nepoznanica za sve zbog, nazovi, novih timova. Nov je i trener Zvezde Sferopulos. Partizan takođe ima neke izmene u odnosu na prošlu godinu. Nezahvalno je davati prognoze, ali navijački ću reći Partizan, ali i zbog toga što je domaćin u ovoj utakmici".

Marko Simonović:

"Partizan je blagi favorit. Igra pred domaćim navijačima i veći je pritisak na njima. Videvši da zdravstveni bilten u Zvezdi nije dobar u ovom trenutku, zbog povreda Nedovića i Lazića, Partizan mi je blagi favorit".

Aleksandar Rašić:

"Nemam favorita. Čak i prednost domaćeg terena ne mora da znači ništa, pogotovo što se igra u Areni. I jedni i drugi su sada tamo. Partizan će imati pomoć navijača, ali pošto su ekipe u sličnoj situaciji rekao bih da su šanse 50-50".

Goran Jeretin:

"Ono što bih voleo jeste da Zvezda nađe snage da ostvari jako značajnu pobedu. Na papiru je Partizan bliži pobedi, imaće preko 20.000 navijača iza sebe. Biće tu da ih bodre u svakom napadu, ali i da podignu ekipu posle neke greške aplauzom. Imaće Partizan veću podršku, Crvena zvezda se nalazi u lošoj situaciji, gde se igrači tek upoznaju sa trenerom i njegovim sistemom. To je otežavajuća okolnost za Zvezdu, a olakšavajuća za Partizan. U svakom snagu, nadam se da će Zvezda naći rešenje da pobedi pola koša".

Vlado Šćepanović:

"Partizan je bliži pobedi, pred svojim navijačima uvek izgleda neverovatno dobro. Na svom terenu, pred takvom publikom Partizan je mnogo bolji nego na strani. Sve ovo je razumljivo, jer je početak sezone i ekipe se još uigravaju. Blagu prednost dao bih Partizanu isključivo zato što igra na svom terenu, iako će možda zato imati i veći pritisak. Pozitivna strana publike ipak će učiniti da Partizan bude favorit".

Vladimir Štimac:

"Zvezda je bliža pobedi, novi trener, novi naboj energije, svi žele da se pokažu i dokažu. Možda će Zvezda u ovom trenutku imati manju prednost, zbog promene trenera. Košarka se igra 40 minuta i videćemo šta će biti. Partizan ima određenu ekipu, dobar tim i trenera. Nadam se pobedi Zvezde, ali čestitaću Partizanu ako on dobije".

KO ILI ŠTA BI MOGLO DA REŠI UTAKMICU?

Uroš Tripković:

"Odlučiće veća želja, energija, odbrana, skokovi u oba reketa. Crvena zvezda je sada promenila trenera, obično u tom momentu, kada se trener promeni narednih nekoliko utakmica su svi igrači u maksimumu fizički, da se dokažu i da se dobije utakmica. Kada se jednom trener promeni, sledeći na tapetu je igrač, ako i dalje ne ide kako treba. To ne ide naruku Partizanu, iako smatram da je Duško Ivanović odličan trener. Malo mi je bilo nelogično i čudno da se to desilo posle nekoliko utakmica, da ga sklone. To možda bude trenutna prednost Zvezde, u smislu angažovanja igrača. Ne verujem da će utakmicu odlučiti neki igrač, pre će biti veća želja i angažovanost celog tima. Tu treba tražiti pobednika".

Tadija Dragićević:

"Iskreno, zavisiće od samog starta, kako se bude krenulo. Ako bude egala od starta, ako se neko ne bude rezultatski odlepio, biće dosta uzbudljiva utakmica, na jednu loptu. Partizan je imao dosta problema na skoku i skoku u napadu, Zvezda je imala sjajno šutersko veče protiv Asvela, mada je imala problema protiv šuta sa distance, iako se dosta oslanjala na isti. Takav je roster. Ako dođe šut i igrači budu u dobroj formi, može utakmica da ode na Zvezdinu stranu. Partizan ima svoje prednosti, takođe. Biće uzbudljivo, očekujem jaku odbranu sa obe strane i videćemo kako će se sačuvati glavni igrači u oba tima. Panter sa jedne strane, sa druge očekujem da će Teodosić imati veliku ulogu kod Sferopulosa, iako je među najstarijima u timu. Videćemo kakvu će ulogu imati i Jago, koji dosad nije igrao mnogo. Veliki hendikep za Zvezdu su izostanci Nedovića i Lazića, Partizanu ne igra Ponitka, pa su oni skoro kompletni. Kakve god da su ekipe i da li je jedan tim mnogo jači od drugog, derbi je derbi i svaki nosi svoje. Pobednik ovog derbija daje veliko samopouzdanje za nastavak sezone".

Dragan Lukovski:

"U košarci i kolektivnim sportovima odbrana je ključ svega. Energija, zalaganje, kolektivna odbrana, borbenost za ničije lopte... To su presudni delovi košarke. Tako će biti i sada. U košarci ima mnogo ničijih lopti. Igra se na 40 odsto realizacije, ostalih 60 posto su negde u vazduhu. Cela utakmica biće u odbrani, a obe ekipe imaju probleme u ovom segmentu. Zvezda je promenila trenera, pa ćemo da vidimo, a Partizan ima baš ozbiljnih problema sa odbranom. Ako uspe da podigne nivo borbenosti, koncentracije i energije, biće drugačije. Oba tima imaju veliki kvalitet u napadu, sve su to ozbiljni košarkaši, ozbiljno plaćeni, profesionalci. Na pobedu se ide odbranom, ne napadom. Napadom može da se dobije poneka utakmica, ali ne može da se igra na ozbiljan rezultat tokom cele sezone. Tu će biti presudna borbenost, a možda opet vidimo utakmice kakve smo videli sa obe strane, pa šta bude -biće. Ako neko bude bio na granici faula, požrtvovano za svaku loptu, automatski će uvećati šanse da pobedi. Ako se bude igralo kako kome dođe lopta, kako će kome da se odbije ili da promaši, onda će to biti utakmica gde nećemo znati do kraja šta će biti".

Milan Gurović:

"Zvezda dolazi iz pobede nad FMP, Partizan iz poraza od Mege. Radi se o vrhunskim igračima, misli su im usmerene jedni na druge. Verovatno je i motivacija drugačija. Željko će tražiti reakciju svojih igrača, ali po nepisanom pravilu, smena trenera donese nešto pozitivno".

Milenko Tepić:

"Izvršavanje radnih zadataka uvek je dobar preduslov da se ostvari dobar rezultat. Biti disciplinovan u osnovnim košarkaškim elementima, zagrađivanju koša, igri u tranziciji, da ostanete mirni na slobodnim bacanjima kada je najvažnije, to mnogo znači. Ali, to su sve opšte stvari koje su svima dobro poznate. Iz nekog iskustva, gledajući i igrajući mnogo derbija meč uglavnom odluči neki pojedinac, koji nađe inspiraciju u tom danu i odigra vrhunsku utakmicu. Na našu sreću u Zvezdi i Partizanu ima mnogo igrača koji su kadri da nam prirede tako nešto. Očekujem jako zanimljivu i dobru utakmicu, nadam se da ćemo svi uživati".

Marko Simonović:

"Rana je faza sezone, ali dobro veče nekog pojedinca moglo bi dosta da utiče na konačan ishod i na samu utakmicu, možda i na pobedu. Jedni i drugi sjajne individualce i pokušaće sigurno to da iskoriste".

Aleksandar Rašić:

"Više sam gledao Partizan, nego Zvezdu. Rekao bih da će individualna inspiracija da presudi. Panter ne igra dobro, kako se od njega očekuje, protiv Mege se nije upisao u strelce. Zato očekujem pozitivnu reakciju od njega. Može da donese prevagu, verovatno ni sam nije zadovoljan kako je dosad odigrao. Razmišljam sada, iz ugla igrača očekujem da će on sigurno tražiti reakciju. On će dosta značiti u ovom derbiju i može da donese prevagu".

Goran Jeretin:

"Verujem da će inspiracija pojedinca odlučiti utakmicu. Zvezda ima Nejpira, Teodosića i još igrača koji u rukama imaju ovakve utakmice i velike pobede. Isto tako je i kod Partizana, koji ima noseće igrače duže na okupu".

Vlado Šćepanović:

"Utakmica će pokazati ko je psihički više spreman da bolje odigra utakmicu tehnički, taktički, energijom, koncentracijom. Obe ekipe biće spremne na vrhunskom nivou, ali momenat koncentracije će odlučiti pobednika. I u Zvezdi i Partizanu ima dosta dobrih individualaca i treba očekivati da će sa obe strane iskočiti neko. Individualni kvalitet rešava utakmice, sad ovako ne bih mogao da kažem ko bi to mogao da bude, ali kvalitet postoji. Inspiracija jednog ili dvojice igrača na kraju će rešiti derbi".

Vladimir Štimac:

"Iskreno, odbrana i skok će doneti prevagu u ovoj utakmici. Ko bude igrao čvršću odbranu i imao kontrolu skoka uz šut za tri poena, imaće više šansi da dobije. Tek je počela sezona, teško je reći kako će stvari ići u nastavku".

EVROLIGA - 5. kolo

Četvrtak:

18.30: (1,70) Partizan Mozzart Bet (15,0) Crvena zvezda (2,70)

20.00: (3,70) Alba Berlin (16,0) Olimpija Milano (1,35)

20.45: (1,50) Real Madrid (16,0) Barselona (3,00)

21.00: (1,45) Monako (16,0) Makabi Tel Aviv (3,20)

21.00: (1,50) Olimpijakos (16,0) Efes (3,00)

Petak:

19.00: (1,45) Žalgiris (16,0) Valensija (3,20)

20.00: (2,25) Asvel (15,0) Virtus Bolonja (1,80)

20.15: (1,35) Panatinaikos (16,0) Baskonija (3,70)

20.30: (2,40) Bajern Minhen (15,0) Fenerbahče (1,70)

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

Uroš TripkovićVečiti derbiEvroligaKK Crvena zvezdaPartizan Mozzart BetKK PartizanTadija DragićevićDragan LukovskiMilan GurovićMilenko TepićMarko SimonovićAleksandar RašićGoran JeretinVlado ŠćepanovićVladimir Štimac

Obaveštavaj me

KK Partizan
KK Crvena zvezda
Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara