Foto: StarSport
Foto: StarSport

Obradović vs Sferopulos – Grk ima bolji skor, Žoc najvredniju pobedu

Vreme čitanja: 4min | sre. 25.10.23. | 08:30

Prvi ovosezonski večiti derbi donosi i novi trenerski okršaj Željka Obradovića i Janisa Sferopulosa

Kaže se da je Evroliga i dalje liga trenera, da se oni za sve pitaju i da često njihove minijature mogu da prelome neki meč elitnog košarkaškog takmičenja. Baš zato će u četvrtak (18.30) u prepunoj Areni biti posebno zanimljivo videti okršaj Željka Obradovića sa crno-bele i Janisa Sferopulosa sa crveno-bele strane. Ulog je veliki i za prvi ovosezonski večiti derbi, jer oba tima su na lošem učinku od 1:3, pa je samim tim pritisak na trenere dodatno povećan. Ko pobedi, znatno će lakše disati, a poraženi... Pa... moraće da nastavi da se rve sa sve evidentnijim problemima, doduše priliku za popravni imaće već narednog ponedelja u derbiju ABA lige.

U ovom momentu pritisak je definitivno više na plećima Željka Obradovića, posebno zbog dešavanja na meču sa Megom, kada je klub iz Humske u triler finišu upisao i prvi ABA poraz. Mada, ako je neko navikao na pritisak, to je onda Željko Obradović. Tokom više od tri decenije trenerske karijere pregurao je svakakve situacije tako da je teško očekivati da najtrofejniji trener Evrolige nije spremio tim na najbolji mogući način za duel u četvrtak iako je vidljivo da igraju ispod očekivanja u ovom momentu, ali ako nešto može da upali motore crno-bele mašine, to je trijumf protiv večitog rivala..

Izabrane vesti

Biće ovo inače 32. večiti derbi za Obradovića kao trenera Partizana. Prvi je bio još davne 1991. godine kada je tek ušao u trenerske vode, direktno iz igračkih patika. Upisao je pobedu protiv Zvezde rezultatom 87:67, a zanimljivo trener Zvezde je u tom momentu bio Duško Vujošević.

Svakako je glavni cilj Obradovića da razdrma ekipu posle poraza u Evroligi, ali i ovog najnovijeg od Mege koji je verovatno i najbolniji. Brojke kažu da je popularni Žoc do sada na 31 večitom derbiju bio na klupi crno-belih i ima učinak od 16 pobeda i 14 poraza.

"To je rivalstvo koje se rečima ne može opisati. Morate da dođete ovde da biste zaista shvatili to. Ljudi dosta pričaju o tome pre utakmice i tokom sezone. U porodicama imate situacije gde je neko navijač Crvene zvezde, a neko Partizana, onda se prave šale. Najbolji prijatelji, takođe. To je dobro, osećaš atmosferu unutar grada", rekao je Željko Obradović za zvanični sajt Evrolige u najavi pred okršaj u četvrtak.

Sferopulosovi problem sa druge strane su slični, ali pritisak na Grka je znatno manji jer je zaseo za kormilo Zvezde u nedelju uveče posle odlaska Duška Ivanovića. Zvezda takođe ima samo jednu pobedu u prva četiri kola Evrolige. Grku ovo možda jeste debitantski večiti derbi, ali igrao je slične utakmice dok je sedeo na klupi Olimpijakosa, protiv Panatinaikosa. Zbog izgubljene finalne serije grčkog prvenstva iz 2018. morao je i da napusti Olimpijakos. Pa opet, biće ovo istinsko vatreno krštenje za Sferopulosa, koji je Zvezdu do sada vodio samo protiv FMP-a, a to nije isto. Do tada će iskusni strateg pokušati što bolje da upozna ekipu i promeni ono što smatra da je najbitnije, doduše zbog limitiranog vremena, veliko je pitanje šta će to biti drugačije u odnosu na prethodni period kada je Ivanović bio na klupi.

Teško je za igrače da se priviknu na ovog trenera. Ovo mi je četvrti posao zaredom koji počinjem u oktobru ili novembru. Olimpijakos, Makabi, pre toga Panionios... Znam i imam iskustvo sa ovakvim situacijama. Nije lako kada imate utakmice i koje morate da pobeđujete, da menjate filozofiju”, rekao je novi trener Zvezde.

------

Igraj Prognozzer i pojuri 100.000 dinara BEZ ULOGA

------

Zanimljivo je da je Sferopulos u trenerskim vodama duže od Obradovića iako je sedam godina mlađi. Još 1986. krenuo je da radi u mlađim kategorijama kada je imao svega 19 godina. Ipak, prvi angažman je kao glavni trener je imao 1994. godine i od tada njegova karijera kreće uzlaznom putanjom, a kao što je već svima poznato, najbolje rezultate je pravio na klupi Olimpijakosa i Makabija.

Sa Olimpijakosem je došao do finala Evrolige, ali tadašnju poslednju prepreku nije uspeo da preskoči. Ta prepreka je bio baš Željko Obradović. Bio je to duel Olimpijakosa i Fenerbahčea u finalu Evrolige 2017. godine kada je Žoc došao do devete evroligaške titule.

Što se biografije tiče, tu dvojica trenera nisu za poređenje. Obradović je tokom tri decenije osvojio preko 50 trofeja, dok je Sferopulos trenutno na brojci od osam koje je osvajao u Grčkoj i Izraelu.

Međutim, Grk može da se pohvali da u međusobnim duelima ima bolji skor od Željka Obradovića. Naime, dva trenera su do sada ukrstili koplja 11 puta i Sferopulos je za nijansu bolji sa šest pobeda.

Sferopulos posebno pamti meč iz sezone 2017/18 kada je Olimpijakos savladao Fenerbahče sa 95:70. Bila je to najubedljivija pobeda Grka protiv Obradovića. Ima naravno i Željko čime da se pohvali, u finalu Evrolige savladao ga je sa 80:64.

Sada dolazi novo poglavlje ovog trenerskog duela, ubedljivo najzanimljivijeg za srpsku košarkašku publiku. U četvrtak će biti poznato da li Obradović dolazi do 17. trenerske pobede na večitim derbijima ili će Sferopulos debitovati trijumfom i tako pokazati da je njegov dolazak na klupu vicešampiona ABA lige prava stvar.



tagovi

KK Crvena zvezdaKK PartizanŽeljko ObradovićJanis Sferopulos

Obaveštavaj me

KK Partizan
KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara