Rasel Vestbruk (©AFP)
Rasel Vestbruk (©AFP)

Vestbruk u Lejkersima i naredne sezone

Vreme čitanja: 3min | uto. 28.06.22. | 18:06

MVP NBA lige iz 2017. godine će zaraditi još 47.063.478 dolara kao igrač tima iz Los Anđelesa

Kada je minulog leta stigao u Los Anđeles, mnogi su Lejkerse videli kao prvog favorita za osvajanje prstena. Najtrofejnija franšiza NBA, uz Boston Seltikse (po 17 titula), nije stigla ni do plej-ofa. Salva kritika upućena je na račun bivšeg igrača Oklahome, Hjustona i Vašingtona, ali dolaskom Dervina Hema na klupu tima iz Los Anđelesa rodio se novi optimizam. Na kraju je odlučeno da Rasel Vestbruk ostane u Stejpls centru.

Kako je preneo Adrijan Vojnarovski, iskusni plejmejker će iskoristiti opciju u ugovoru da odradi još jednu sezonu u dresu Jezeraša. Biće to njegova poslednja godina ugovora koji je još sa Oklahomom kao produžetak saradnje potpisao 2017. godine, a zaradiće 47.063.478 dolara.

Izabrane vesti

Njegov agent Ted Fušer planira da podnese potrebnu papirologiju za nastavak saradnje sa Lejkersima u utorak. Dan pre poslednjeg roka za aktiviranje klauzule koja će ga zadržati u Kaliforniji još jednu sezonu. Tako će odradti kompletan petogodišnji ugovor vredan 206.000.000 dolara koji je parafnuo pre pet leta (aktivan od sezone 2018/19).

Veruju u Los Anđelesu da će novi šef struke Dervin Hem uspeti da izvuče maksimum iz 33-godišnjeg plejmejkera. Sam košarkaš je takođe uzbuđen zbog rada sa bivšim asistentom Milvoki Baksa koji ga je još na predstavljanju ozbiljno nahvalio.

"Nemojte da se zavaravate. Rasel je jedan od najboljih igrača koje je liga ikada videla. Ostalo mu je još puno goriva u rezervoaru. Ne znam zašto ga ljudi otpisuju. Prići ću mu kao svakom igraču sa kojim sam se ikada sreo. Pričaćemo o rutinama tokom vođenja lopte, bez lopte", pričao je Hem dok ga je Vestbruk pomno slušao, s ozbirom da je prisustvovao konferenciji.

Dakle, veliki trio Lejkersa će dobiti još jednu šansu. Malo je reći da je prvu prokockao. Beležio je 18,5 poena, 7,4 skoka i 7,1 asistenciju u Kaliforniji, ali je odigrao samo 21 utakmicu sa Lebronom Džejmsom i Entonijem Dejvisom zbog povreda. Zajedno su ostvarili 11 pobeda i 10 poraza, a velikan NBA lige na kraju sa učinkom 33-49 nije stigao ni do plej-ofa.

Rasel Vestbruk je u najjaču konkurenciju na svetu stigao 2008. godine. Sijetl Supersoniksi su ga odabrali kao četvrtog pika na Draftu, pre nego što se franšiza preselila u Oklahomu. Proveo je 11 godina u dresu Tandera, bio i najkorisniji igrač lige 2017. godine. Ima devet Ol star nastupa iza sebe (dva puta i MVP utakmica svih zvezda). Dva puta je uvršten i u najbolju petorku lige, pet puta u drugu i dva puta u treću. U dva navrata je bio i prvi strelac NBA (2015, 2017), čak tri puta najbolji asistent (2018, 2019, 2021). U MVP sezoni je beležio tripl-dabl u proseku, te je postao prvi igrač posle Oskara Robertsona kojem je to pošlo za rukom (1962). Sa 194 utakmica u kojima je beležio dvocifren učinak u tri statističke kolone drži i NBA rekord (sa 42 tripl-dabla i rekord na nivou jedne sezone).

Upisao je 1.021 nastup u ligaškom delu prvenstva i beležio 22,8 poena, 8,4 asistencije i 7,4 skoka u proseku. Odigrao je i 111 plej-of mečeva, uz prosek od 24,6 poena, 7,9 asistencija i 7,1 skok.


tagovi

Rasel VestbrukLos Anđeles LejkersDervin Hem

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara