Skoti Vilbekin (©Starsport)
Skoti Vilbekin (©Starsport)

Vilbekin zvanično napustio Tel Aviv, sledeća stanica - Fenerbahče

Vreme čitanja: 3min | sub. 25.06.22. | 21:39

Očekuje se da Amerikanac uskoro stavi paraf na saradnju sa istanbulskim klubom

Ono što je najavljivano, sada dobija i zvanične obrise. Skoti Vilbekin je napustio Makabi, objavljeno je na sajtu kluba. Amerikanac odlazi posle četiri godine, a sva je prilika da će karijeru nastaviti u Fenerbahčeu.

Sjajni plejmejker je imao još godinu dana ugovora sa Ponosom Izraela, a s ozbirom da u saradnju nije bila uključena izlazna klauzula, jasno je da je dogovorena prodaja američkog košarkaša.

Izabrane vesti

Pisalo se o tome da je Fenerbahče spreman da plati 1.200.000 evra za njegove usluge, kao i da ima dogovor sa bivšim igračem Darušafake koji ima i turski pasoš. Očekuje se da Vilbekin posle lekarskih pregleda parafira višegodišnju saradnju sa šampionom Turske, na čijoj klupi je Dimitris Itudis nedavno zamenio Aleksandra Đorđevića.

Vilbekin je u Menora Mivtahim dvorani stigao 2018. godine, odmah nakon što je sa Darušafakom osvojio Evrokup. Šampion Izraela bio je u svakoj sezoni osim nedavno okončane koju je Makabi završio u polufinalu prvenstva, ali i Kupa (kao i četvrtfinalu Evrolige). Bio je i MVP finala prošle godine, a dva puta je uvršten i u prvi tim šampionata. Sa evropskim velikanom osvojio je i Kup Izraela (bio i MVP finala pre dve godine), kao i dva Viners kupa.

Prošlu sezonu završio je sa 15,4 poena, 4,1 asistencijom, 2,1 skokom i 1,5 ukradenih lopti u Evroligi, plus 13,3 poena, 3,8 podeljenih, 2,2 uhvaćene i 1,1 ukradenom loptom u izraelskom prvenstvu. Odlazi kao jedan od miljenika navijača i vrha uprave.

"Porodica Makabija iz Tel Aviva želi da se zahvali Skotiju i njegovoj supruzi na nezaboravnom iskustvo i želi im puno uspeha u budućnosti", stoji u saopštenju Makabija.

Američki košarkaš koji je dres Turske nosio na prethodnom Svetskom prvenstvu se od kluba oprostio putem društvenih mreža.

"Prethodne četiri godine ću uvek pamtiti i voleti. Želim da se zahvalim Makabiju i upravi kluba na ukazanoj prilici, kao i na tome što su se sjajno starali o meni tokom boravka u Izraelu. Zahvalan sam za sve titule koje smo osvojili i odnose koje sam stekao. Želeo bih da se zahvalim i navijačima za svu ljubav i podršku koju su mi pružili. Mojoj supruzi i meni će nedostajati Izrael u kojem smo se osećali kao kod kuće", napisao je Skoti Vilbekin.

Tako se nastavlja totalna rekonstrukcija Makabija, koji je po okončanju najslabije sezone u poslednje tri decenije na mesto šefa struke postavio Odeda Kataša. Vratio se u Tel Aviv i Dejvid Blat koji će imati ulogu predsednika profesionalnog komiteta i spoljnog konsultanta.

Ekipu je već napustio Ante Žižić (Efes), a na izlaznim vratima su i Derik Vilijams, Oz Blejzer i Kajri Tomas kojima ističu ugovori. Neizvesna je sudbina gotovo svakog stranca koji je prošle sezone branio boje Ponosa Izraela, a uveliko su počela da pristižu i nova lica, ali i neka stara.

Gaj Pnini se vratio da u Tel Avivu okonča karijeru, a angažovani su i Aleks Pojtres, kao i Bonzi Kolson. Prema saznanjima Mozzart Sporta na pragu kluba je i doskorašnji član Crvene zvezde - Amerikanac Ostin Holins.



tagovi

Skoti VilbekinKK Makabi Tel AvivKK FenerbahčeKošarkaški transferi

Obaveštavaj me

Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara