Duško Ivanović (©Starsport)
Duško Ivanović (©Starsport)

Zvezda se naoružava iskustvom: Sedam pojačanja - skoro 1.000 nastupa u Evroligi i 450 u NBA

Vreme čitanja: 4min | sub. 15.07.23. | 12:41

Crveno-beli završili sedam poslova, na pragu osmog i jasno je da u narednu sezonu ulaze sa visokim ambicijama

Pokazalo se jasno u prethodnoj sezoni, za visok plasman u Evroligi, plej-of, Fajnal for ili čak evropsku krunu, jedan od uslova je veliko iskustvo na najvećoj sceni. Real su mnogi otpisali, ali kada sa lomilo, igrači sa najviše utakmica u rukama i nogama doneli su prevagu. Sa tim na umu Crvena zvezda je, nakon što je prišla nadomak doigravanja, počela da sklapa ekipu za narednu takmičarsku godinu. Dakle, jasno je da crveno-beli žele da ostave trag na najvećoj kontinentalnoj pozornici.

Posle povratnika Dejana Davidovca, koji ne samo da je proveo četiri sezone u elitnom takmičenju, već vrlo dobro zna kako je nositi crvenu zvezdu na grudima i kako se osvajaju titule, potvrdio je tim sa Malog Kalemegdana još pet dokazanih evroligaških pojačanja, dok samo Marko Simonović ne pleni iskustvom, već velikim potencijalom. Ostale akvizicije ukazuju da je jasna namera uprave bila da oformi tim koji zna kako se igra na najvišem nivou.

Izabrane vesti

Ako u jednačinu ubacimo i najavljen dolazak Šabaza Nejpira, dolazimo do sledećih podataka kada su rezimei Zvezdinih novajlija u pitanju: Iza sebe imaju 37 sezona u Evroligi, 984 nastupa i tri titule (Miloš Teodosić, Džoel Bolomboj i Adam Hanga), kao i 425 nastupa u ligaškom delu NBA sezone (prednjači Nejpir sa 345, Simonović dodaje još 16).

Zaista podatak koji jasno ukazuje da je srpski šampion visoko postavio ciljeve u sezoni pred nama. Angažovani su provereni igrači, dokazani u najkvalitetnoj konkurenciji s obe strane Atlantika. Čak se to može reći ii za Simonovića, koji nosi određeno iskustvo iz SAD, dok je nastupajući za Megu dokazao da se odlično snalazi u regionalnoj košarci. Braneći boje reprezentacije Crne Gore potvrdio je da već ima kvalitet za ozbiljan nivo u Evropi, a jasno je da može samo da napreduje.

I nisu pojačanja crveno-belih samo statirala, već su bili važni šrafovi timova koji su ostvarivali ozbiljne rezultate na nacionalnoj, ali i evrosceni. Zajedno su novi igrači Zvezde osvojili 54 trofeja: od baltičke lige, do Evrolige. Pritom su davali i veliki doprinos u pohodima na trofeje.Teodosić je bio MVP Evrolige i Evrokupa, Hanga najbolji defanzivac elitnog takmičenja, Gedraitis član prve petorke Evrokupa, druge petorke ACB lige, najbolji strelac u Litvaniji, Nejpir je i pre nego što je postao profesionalac nizao individiualne nagrade na koledžu (AAC igrač godine, najbolji igrač NCAA Fajnal fora), kao i Bolomboj (igrač godine i dva puta najbolji defanzivac Big Skaj konferencije).

U Beograd stižu i tri igrača sa kojima je Ivanović veoma dobro upoznat, jer su Tobi, Hanga i Gedraitis proveli dugi niz godina u španskoj ACB ligi, a Litvanac je imao i priliku da sarađuje sa crnogorskim stručnjakom. Pomenuti trio zajedno je odigrao 22 sezone u elitnom rangu španske košarkaške piramide, ligi koja se smatra najboljom nacionalnom u Evropi, a sakupio i 673 nastupa. Naravno, Hanga dominira jer je gotovo čitavu karijeru proveo na Iberijskom poluostrvu, pa je nosivši dresove Manrese, Baskonije, Barselone i Reala odigrao 378 mečeva u Endesi, uz prosek od 8,3 poena, 3,4 skoka i 1,9 asistencija.

Kada se podvuče crta, Crvena zvezda je završila veliki deo posla kada je u pitanju sklapanje rostera za narednu sezonu. Čeka se ozvaničenje Nejpira, mada je prilično jasno da i to neće biti kraj. Ostaje da se vidi da li će se kao minule godine čekati igrači iz NBA, kako bi se početkom sezone jednom kvalitetnom akvizicijom stavio šlag na tortu i zaokružio jedan od boljih prelaznih rokova na Malom Kalemegdanu.

U ovom trenutku najveći nedostatak je na bekovskim pozicijama. Pod ugovorima su praktično samo Nemanja Nedović i Teodosić. Nejpir je na čekanju, a najavljeno je da će profesionalnu saradnju sa klubom potpisati i Nikola Topić. Prilično je izvesno da će nadalje prioritet biti jačanje bekovske linije.

Ako u obzir uzmemo da je iz kluba najavljeno da će ptodužetak saradnje biti ponuđene i Stefanu Lazareviću i Branku Laziću, pa i Ognjenu Kuzmiću (nakon poslednjih pojačanja teško je ne zapitati se o njegovoj sudbini), računajući i Topića i Nejpira, kao i da je Luka Mitrović već stavio paraf za naredne tri godine, a Miroslav Raduljica je po dolasku potpisao dvogodišnju saradnju, trener Ivanović bio na raspolaganju mogao da ima sledeći sastav:

Bekovi: Miloš Teodosić (2024), Nemanja Nedović (2025), Šabaz Nejpir (najavljeno do 2025), Nikola Topić (?)

Krila: Dejan Davidovac (2026), Adam Hanga (2025), Rokas Gedraitis (2024), Branko Lazić (?), Stefan Lazarević (?)

Centri: Luka Mitrović (2026), Darlibor Ilić (2026), Marko Simonović (2025), Majk Tobi (2024), Džoel Bolomboj (2024), Miroslav Raduljica (2024), Ognjen Kuzmić (?)


tagovi

KK Crvena zvezdaDuško IvanovićDejan DavidovacMiloš TeodosićMarko SimonovićMajk TobiDžoel BolombojRokas GiedraitisAdam Hanga

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda
Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara