Od Jaga zavisi (©Starsport)
Od Jaga zavisi (©Starsport)

Zvezda u Minhenu živi od asistencija: Jedina pobeda s Jovićevih 19, a danas bez Tea

Vreme čitanja: 5min | pet. 01.03.24. | 11:05

Crveno-beli moraju da pronađu ritam bez ključnog igrača i zaustave rivala u naletu

Posle osvojenog Kupa Radivoja Koraća u Nišu, pa FIBA prozora, košarkaši Crvene zvezde nastavljaju danas sa borbom u Evroligi. Na osam kola do kraja nalaze se u teškoj poziciji, sa tri pobede ispod poslednjeg mesta koje vodi u plej-in. Ipak, na krilima dobrog turnira u Nišu, četa Janisa Sferopulosa se sigurno neće predati i boriće se dok god postoji i promil šanse, a već na startu finalnog niza mečeva u ligaškom delu sezon, čeka je težak zadatak – gostovanje Bajernu u Minhenu (20.30).

Najpre jer je samo jednom slavila kao gost u Bavarskoj – prvi put. Bilo je to još u novembru 2015. godine, kada je Stefan Jović postavio rekord Evrolige sa 19 asistencija. Po njegovim notama ekipa sa Malog Kalemegdana odnela je pobedu protiv sastava koji je sa klupe predvodio Svetislav Pešić, a na naredna tri gostovanja pretrpela je poraze.

Izabrane vesti

Prošle sezone je imala Bajern u šaci, ali je u poslednjih pet minuta ispustila devet poena viška, kada je jedan od najzaslužnijih za veliki preokret Bajerna bio Fredi Gilespi, koji danas brani Zvezdine boje. Bio je to drugi meč posle osvajanja Žućkove levice i drugi vezani poraz, pošto je pre toga pala i u susretu sa berlinskom Albom na svom terenu. Jasno je da takav "mamurluk" ne sme da joj se ponovi, ali za razliku od minule takmičarske godine, sada je imala i pauzu posle Kupa. Trener Janis Sferopulos je marljivo radio sa svim igračima koji nisu imali reprezentativne obaveze, a čak šestorica je odmah posle trijumfa u Čairu nad Partizanom otišla da brani boje svojih nacionalnih timova, što je još jedna otežavajuća okolnost. Grčki stručnjak je čitavu ekipu na okupu imao na skupa dva treninga od turnira u Nišu.

Luka Mitrović je odradio dobar posao za Srbiju, bio među najzaslužnijima za pobedu protiv Finske (19 poena i devet skokova), kada je vredan doprinos dao i Dejan Davidovac (sedam poena, šest skokova, uz po tri asistencije i ukradene lopte). Rokas Giedraitis sa Litvanijom je u susretu sa Poljskom imao 13 poena, ali u iznenadom porazu od Estonije nije briljirao (tri poena). Adam Hanga je dao sve od sebe u dresu Mađarske i pružio dve raznovrsne partije, ali bez rezultata (0-2), dok su najbolji utisak ostavili Jago dos Santos i Majk Tobi. Brazilac je protiv Paragvaja imao 22 poena i po pet asistencija i skokova, dok je Amerikanac u dresu Slovenije upisao 11 poena i devet uhvaćnih lopti protiv Ukrajine, kao i dabl-dabl u susretu sa Izraelom: 20 poena i 12 skokova.

Od igrača koji su ostali u Beogradu, Sferopulos nije imao na raspolaganju najvažnijeg – Miloša Tedosića. Iskusni plejmejker i MVP turnira u Nišu je mučio muku sa povredom i tokom Kupa, igrao finale na sopstvenu odgovornost, ali još oseća posledice i nije radio sa timom u prethodnom periodu. Jasno, to je od svih navedenih nepovoljnih okolnosti, definitivno najteža za crveno-bele pred večerašnji okršaj.

Zato će bekovska linija još jednom biti pred velikim ispitom. Pre svih Dos Santos, koji se uglavnom najbolje snalazio u Miloševom odsustvu, ali moraće svoj doprinos u organizaciji igre da daju i Nemanja Nedović, Adam Hanga, pa i Džavonte Smart. Amerikanac je imao sasvim dovoljno vremena da napuni baterije, pošto nije bio deo ekipe koja je osvojila Žućkovu levicu. Iskoristio je vreme da se bolje upozna sa sredinom u koju je stigao, ali i da marljivo radi na unapređivanju igre, prilagođavanju na nove uslove u Evropi. U poslednjem meču koji je odigrao, još 11. februara protiv Zadra, bio je najefikasniji igrač Zvezde sa 15 poena, pa bi crveno-belima izuzetno značilo da nastavi u istom ritmu i protiv Bajerna.

Jago dos Santos više od 5,5 asistencija – kvota 1,85

Bekovi će imati pune ruke posla i sa rivalom, a posebno sa Silvanom Fransiskom. Dželat Partizan Mozzart Beta iz 26. kola Evrolige igra u strašnoj formi u poslednje vreme. Vezao je sedam utakmica u Evroligi sa dvocifrenim košgeterskim učinkom, bio MVP Kupa Nemačke. Sa njegovim dobrim igrama poklopio se i uspom forme čete Pabla Lasa, koja je dobila sedam mečeva u nizu i čak 12 od poslednjih 15 u svim takmičenjima.

Silvan Francisko protiv Partizana (©Starsport)Silvan Francisko protiv Partizana (©Starsport)

Naravno, ne preti crveno-belima opasnost samo od francuskog reprezentativca, posebno jer Bajern nema većih kadrovskih problema (čak je i Devin Buker ponovo u ekipi). Laso na raspolaganju ima raznovrsnu spoljnu liniju, sa igračima različitih profila poput Nika Vajler Beba koji je zadužen za odbranu, sjajnog strelca Karsena Edvardsa, polivalentnog Leandra Bolmana i fantastičnog trojkaša Andreasa Obsta.

Uz sve to, neće ni unutrašnjoj liniji biti ništa jednostavniji posao, posebno sa povratkom Bukera u stroj. Serž Ibaka ima odličnu sezonu u elitnom takmičenju i kada nema probleme sa faulovima, uglavnom dominira pod obručima ko god da je protivnik. Na sve to, talentovani Danko Branković se nametnuo, ponudio novu i drugačiju opciju trofejnom španskom stručnjaku kao "petica" koja se dobro snalazi u tranziciji, može da pogodi sa distance, a agresivan je i na ofanzivnom skoku.

Dakle, Crvena zvezda je u 27. kolu Evrolige pred velikim ispitom. Gostuje u gradu u kojem dugo nije slavila, protiv tima koji je u velikom naletu, a ima tek pobedu više na evrosceni, Sferopulos ne može da računa na ključnog igrača... Sve to će igrači koji su mu na raspolaganju pokušati da pretvore u dodatni motiv i da zadrže dobro raspoloženje iz Niša.

EVROLIGA

Četvrtak

Alba - Makabi 71:106

/Timan 14 - Veb 17/

Partizan Mozzart Bet - Efes 100:90

/Avramović 30 - Klajburn 17/

Virtus Bolonja - Valensija 87:74

/Belineli 16 - Džons 20/

Real Madrid - Panatinaikos 86:97

/Jabusele 18 - Lesor 26/

Petak

18.45 (1,30) Fenerbahče (17,00) Baskonija (4,10)

19.00 (2,25) Žalgiris (15,00) Olimpijakos (1,80)

20.00 (3,20) Asvel (16,00) Olimpija Milano (1,45)

20.30 (1,60) Barselona (16,00) Monako (2,65)

20.30 (1,60) Bajern (16,00) Crvena zvezda (2,65)



tagovi

KK Crvena zvezdaKK Bajern Minhen

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda
Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara