Foto: fiba.basketball; MN Press
Foto: fiba.basketball; MN Press

Zvezde u usponu: Jović među favoritima, Gidi i Bankero prvi pikovi, tu su i Garuba, Nunjez, Spanjolo...

Vreme čitanja: 13min | čet. 24.08.23. | 08:23

Reprezentativac Srbije među glavnim kandidatima u konkurenciji igrača rođenih 2002. ili kasnije za nagradu koja će se prvi put dodeljivati na Svetskom prvenstvu

Sve je spremno za početak 19. Svetskog prvenstva u košarci, koje će se ovog leta održati u Japanu, Indoneziji i na Filipinima. Od 25. avgusta do 10. septembra, pred očima čitave planete, 32 reprezentacije boriće se za medalje, ali i za sedam mesta koja vode na Olimpijske igre u Parizu naredne godine.

Samo 12 igrača vratiće se kući sa zlatom oko vrata, tek jedan sa MVP priznanjem u rukama. Spektakl je zagarantovan, a FIBA se ovoga puta postarala i da najmlađi pojedinci dobiju dodatan motiv da zasijaju u dresovima svojih nacionalnih timova. Naime, prvi put će biti dodeljena nagrada za najboljeg mladog igrača planetarne smotre (igrači rođeni 2002. ili kasnije, minimum četiri utakmice na turniru) i Srbija ima jednog od ranih favorita u trci za titulu Zvezde u usponu – mladog košarkaša Majami Hita, Nikolu Jovića (9. jun 2003).

Izabrane vesti

Ovaj 20-godišnji košarkaš se tokom priprema pokazao kao pravo osveženje za selekciju Svetislava Pešića. Od prvih minuta koje je upisao u utakmici sa Grčkom na Akropolis kupu, Nikola je zračio ogromnom energijom i željom da se dokaže pred očima nacije, ali i saigrača koje je odrastajući pratio u dresu sa državnim grbom i navijao za njih na velikim takmičenjima.

Istakao je i na okupljanju da je treneru Majamija, Eriku Spolstri, sa kojim bi mogao da se sretne i na Filipinima, s ozbirom da je u stručnom štabu SAD, posebno drago što će leto posvetiti reprezentaciji, a Jović je pokazao da je tokom prve sezone u NBA najpre fizički izuzetno napredovao, ali i da je nastavio da sazreva kao košarkaš.

U sudaru sa Italijom je pokazao da može da bude legitimna napadačka opcija ovog tima, s obzirom da je ubacio 18 poena, ali učestvovao je konstantno u brojnim segmentima igre. Leteo po terenu. Kupio lopte pod ubručima, izgarao u odbrani, neretko spajao saigrače sa poenima... Pokazao je zavidno razumevanje igre, iako nema mnogo iskustva u seniorskoj košarci.

Protiv Grčke ga na startu nije služio šut, ali je bio među najagilnijima u timu, uspeo i da sakupi osam skokova. U sudaru sa Portorikom, pred oko 10.000 gledalaca u Beogradskoj Areni, bio je među najboljima na parketu: 11 poena, osam skokova i pet asistencija za indeks korisnosti 24. Na Kupu solidarnosti je protiv domaćina Kine brojao do osam, a onda je još jednom pokazao izvrsne šuterske sposobnosti u generalnoj probi protiv Brazila: 11 poena, uz 3/5 van linije 6,75. Pogodio je i ključni šut sa distance u poslednjem minutu utakmice, koji je slomio otpor rivala.

Izvesno je da najboljeg mladog igrača ABA lige iz 2022. očekuje velika uloga i na planetarnoj smotri, pa je bez dileme jedan od glavnih kandidata da postane prvi osvajač nagrade za najboljeg mladog igrača na Svetskim prvenstvima.

Ali, imaće izuzetnu konkurenciju.

DŽOŠ GIDI (AUSTRALIJA)

Foto: fiba.basketallFoto: fiba.basketall

Možda će mu najveći rival biti bek australijske reprezentacije i član startne petorke Oklahoma Siti Tandera, Džoš Gidi (10. oktobar 2002).

Iako će u oktobru proslaviti tek 21. rođendan, Gidi je već jedan od glavnih igrača australijske reprezentacije, ako ne i najvažniji. Šesti pik sa NBA drafta iz 2021. je bio sedmi u glasanju za rukija godine prošlog leta, dobio 24 glasa da osvoji nagradu, koja je na kraju završila u rukama Skotija Barnsa. S ozbirom na sve prikazano u takmičarskoj 2022/23, čini se da je Gidi i na boljem putu od mlade zvezde Toronto Reptorsa.

Pre nego što se obreo u najjačoj ligi sveta, postao je prvi polaznik Nekst stars razvojnog programa NBA lige iz Australije, a odigrao je i jednu profesionalnu sezonu u domovini - i oduševio. Braneći boje Adelejd 36ersa, proglašen je za NBL rukija godine, bio među najboljim igračima prvenstva sa prosekom od 10,9 poena, 7,6 asistencija (najbolji u ligi) i 7,3 skokova.

Iako ga ne krase zavidne fizičke sposobnosti, vrlo brzo se privikao na najkvalitetniju konkurenciju na svetu. Pokazao svoje umeće u dresu Oklahome i kao ruki beležio 12,5 poena, 7,8 skokova i 6,4 asistencije. Popravio je poenterske sposobnost minulog leta, u prethodne sezone beležio 16,6 poena, uz 7,9 skokova i 6,2 završna dodavanja, ali i značajno bolje procente (32 odsto za tri i 48 odsto za dva, uz 73 odsto sa linije penala). Vlasnik je i unikatnog rekorda, kao prvi igrač u poslednjih pola veka kojem je za rukom pošlo da na jednom NBA meču ostvari dabl-dabl sa po 10 asistencija i uhvaćenih lopti, bez poena.

Koliko je Gidi bitan za reprezentaciju Australije videlo se i na pripremama. U trijumfu nad Venecuelom je bio na pragu tripl-dabla sa 14 poena, devet asistencija i osam skokova, protiv Brazila ubacio 20 poena, uz 10 skokova i četiri završna dodavanja. U susretu sa Južnim Sudanom ga nije služio šut (šest poena), ali je za manje od 20 minuta na parketu devet puta spojio saigrače sa poenima.

PAOLO BANKERO (SAD)

Foto: fiba.basketballFoto: fiba.basketball

Očekivalo se da će Paolo Bankero (12. novembar 2002) biti lider italijanske reprezentacije, a u tom slučaju bi definitivno bio glavni kandidat za ovo priznanje, ali je Paolo Bankero (12. novembar 2002) odabrao američku reprezentaciju i lakši put do zlatne medalje. Pitanje je samo kakva uloga ga čeka u četi Stiva Kera?

Biće bez dileme jedan od najatraktivnijih igrača na turniru i glavni takmac Joviću i Gidiju u borbi za nagradu Zvezde u usponu, ali nije tokom priprema bio preterano u centru pažnje, mada retko ko je uspevao da usmeri reflektora ka sebi pored nezaustavljivog Entonija Edvardsa. Najbolji novajlija NBA lige iz prethodne sezone je uglavnom bio zadužen za ubrizgavanje energije ekipi, mada je jasno da poseduje izuzetne košarkaške veštine i pored atletskih sposobnosti koje ostavljaju bez daha.

Ruki godine je postao sa prosekom od 20 poena, 6,9 skokova i 3,7 asistencija na 72 meča odigrana u dresu Orlanda. Može da pogodi iz raznih pozicija, izuzetno je uporan i veliki je borac. Zajedno sa zavidnim atleticizmom, čini kompletan paket koji može da napravi problem svakom protivniku, iako ima tek 20 godina.

Najverovatnije će počinjati mečeve sa klupe, ali bi u prvoj fazi takmičenja, posebno protiv Novog Zelanda i Jordana, mogao da dobije dodatan prostor i "napumpa" statistiku kako bi se približio laskavom priznanju.

HUAN NUNJEZ (ŠPANIJA)

Foto: fiba.basketballFoto: fiba.basketball

Dobio je mladi bek nemačkog Ulma, Huan Nunjez, iznenada priliku da bude jedan od glavnih kreatora u španskoj reprenetaciji. Lorenzo Braun je odustao od učešća na Svetskom prvenstvu, dok je Riki Rubio početkom avgusta obelodanio da prekida karijeru kako bi se posvetio mentalnom zdravlju. Tako su se vrata otvorila nekada jednom od najtalentovanijih igrača madridskog Reala, koji je zbog velike konkurencije u Kraljevskom klubu odlučio da potpiše trogodišnji ugovor sa Ulmom prošlog leta, kako bi imao više prostora i polako napredovao kroz Evrokup i Bundesligu, koju je na kraju i osvojio.

Bez dileme jedan od najtalentovanijih plejmejkera u Evropi. Bio je i MVP kvalifikacionog ANGT-a Evrolige za juniore. Godinu dana kasnije trijumfovao na završnom turniru sa Kraljevskim klubom. Sa U16 i U20 reprezentacijama Španije osvojio je zlatne evropske medalje, pre četiri godine u Italiji i prošle godine u Crnoj Gori.

Nastavio je da se dokazuje i među seniorima, na putu ka tituli u Nemačkoj beležio je 8,3 poena, 4,1 asistenciju i 3,3 skoka, dok je u Evrokupu postizao 7,6 poena, uz 4,4 završna dodavanja (Ulm eliminisan u četvrtfinalu). Izuzetno je kreativan, veoma zreo i pun samopouzdanja za svoje godine.

Iako će se od njega pre svega očekivati da kreira za druge, nema problem da preuzme odgovornost, uzme šut u prelominim trenucima, ali i da ga pogodi. Mundobasket će mu bez dileme biti veliki ispit, ali se čini da je spreman. Španija će ga sa posebnom pažnjom pratiti, s ozbirom na nezavidnu situaciju u kojoj se trenutno nalazi sa plejmejkerima.

USMAN GARUBA (ŠPANIJA)

Foto: fiba.basketballFoto: fiba.basketball

Čovek koji je na Svetsko prvenstvo stigao sa posebnim motivom. Naime, pre nekoliko dana Usman Garuba (9. mart 2002) je ostao bez kluba u NBA. Oklahoma ga je otpustila, ali je rešen da ljudima u klubu dokaže da su pogrešili.

"Dokazaću vam da ste pogrešili. Zapamtite ove reči", napisao je na društvenim mrežama.

Interesantno je da je kao klinac voleo da igra fudbal, ali je naglo dobio na visini i prešao na košarku, da bi ubrzo dobio i nadimak "La pantera de Azuqueca" (Panter iz Askueke) zbog izraženih fizičkih sposobnosti.

Iako je tek u martu napunio 21 godinu, Garuba ima zavidno iskustvo iza sebe. U Realu je bio od 2017. do 2021. Debitovao za prvi tim sa samo 16 godina u oktobru 2018. Njegov potencijal prepoznali su Hjuston Roketsi i odabrali ga leta 2021. kao 23. pika na NBA draftu.

Već ima i četiri medalje sa španskom reprezentacijom. Srebro i zlato sa U16 selekcijom na Evropskim prvenstvima (Poljska i Srbija), evropsko zlato sa U18 selekcijom koje je osvojio pre četiri godine u Grčkoj, a minulog leta je i sa seniorima stigao do najsjajnijeg odličja. Na Evrobasketu je beležio 4,7 poena, pet skokova i 2,6 asistencija.

Odigrao je 75 mečeva prošle sezone za Roketse u NBA, mada je provodio oko 13 minuta na parketu i prosečno beležio tek tri poena i 4,1 skok, pa je nedavno trejdovan u Oklahomu. Ipak, nisu u redovima Grmljavine pronašli prostor za španskog reprezentativca, pa će mu Mundobasket biti prilika da zasluži još jednu šansu u najjačoj ligi sveta.

MATEO SPANJOLO (ITALIJA)

Foto: fiba.basketballFoto: fiba.basketball

Još jedan plejmejker koji spada u red najtalentovanijih u Evropi. Mateo Spanjolo (10. januar 2003) je ponikao u čuvenoj italijanskoj Stela Azuri, a pažnju na sebe skrenuo je još sa 12 godina, kada je postigao 78 i 77 poena u polufinalu i finalu regionalnog šampionata za igrač uzrasta do 14 godina. Igrao je potom za Stela Azuru, debitovao u drugom rangu italijanske košarke sa samo 14 godina i postao najmlađi Italijan koji je ikada zaigrao na seniorskom nivou.

Njegov potencijal je pre pet godina prepoznao madridski Real, pa je postao prvi italijanski košarkaš koji se pridružio akademiji Blankosa. Dve godine kasnije dobio je šansu i u prvom timu, a na NBA draftu prošle godine izabrala ga je Minesota (50. pik), ali je ostao da se kali u Evropi. Nastupajući za Trento ostavio je odličan utisak i u Evrokupu, beležio 11,8 poena, 4,3 asistencije i 3,6 skokova, uz jednu ukradenu loptu.

Od naredne sezone će braniti boje berlinske Albe i trebalo bi da dobije veliki prostor kako u Bundesligi, tako i u Evroligi. Mnogo se od njega očekuje i u reprezentaciji, čak i ovog leta, s ozbirom da su Azuri ostali bez Nika Maniona i naturalizovanog Darijusa Tompsona, pa će mu konkurencija biti samo Alesandro Pajola, Marko Spisu i Stefano Tonut. Zato bi, u zavisnosti i od konačnog plasmana ekipe Đanmarka Poceka, mogao ozbiljno da se uključi u borbi za najboljeg mladog igrača na turniru u Japanu, Indoneziji i na Filipinima.

GABRIJELE PROČIDA (ITALIJA)

Foto: fiba.basketballFoto: fiba.basketball

Po principu Matee Spanjola, samo godinu dana ranije, Alba je posle NBA drafta u svoje redove dovela Gabrijelea Pročidu (1. jun 2002). Nakon dobrih izdanja u Fortitudu, Portland ga je izabrao kao 36. pika, ali ga vratio u Evropu na kaljenje i tim iz Berlina je pravovremeno reagovao.

Bili su svesni u Albi kakav potencijal se nalazi u 201 centimetara visokom krilu, s ozbirom da je veoma mlad u Italiji pravio dar mar, pa je tako sa svega 18 godina, sedam meseci i 23 dana starosti ubacio 24 poena Pezaru kao košarkaš Kantua u kojem je i počeo profesionalnu karijeru, te je postao treći najmlađi košarkaš sa toliko poena na jednom meču posle Luiđija Datomea i Karlosa Delfina. Ako nastavi njihovim stopama, jasno je kakva ga karijera čeka.

Dobio je sav prostor koji mu je potreban za adekvatan napredak u glavnom gradu Nemačke, a odmah su u prvi plan iskočile sjajne atletske sposobnosti. Ume Gabrijele da poleti, efektno zakuca, ali poseduje i ozbiljne predispozicije da izraste u kvalitetnog defanzivca. Nije imao preterano impresivne brojke, pa mu je izmekla i nagrada Zvezde u usponu Evrolige (završila u rukama Jama Madara).

Beležio je 6,8 poena i 2,8 skokova u Bundesligi, 5,7 poena i 1,8 skokova u elitnom takmičenju. Ipak, sakupio je vredno iskustvo, izborio se za mesto u reprezentaciji i sa Mundobasketa u Berlin može da se vrati samo kao bolji igrač. Čini se da Spanjola ipak čeka nešto veća uloga u reprezentaciji (pre svega zbog brojnih otkaza), pa je pitanje da li i pored saigrača može da postane prvi dobitnik nagrade za najboljeg mladog igrača Mundobasketa. Kako bilo, pred italijanskom reprezentacijom je svetla budućnost (još da ih je odabrao i Bankero…).

MIRO LITL (FINSKA)

Foto: fiba.basketballFoto: fiba.basketball

Prošle godine je bio najmlađi košarkaš na Evrobasketu, a godinu dana pre toga najmlađi član seniorske reprezentacije Finske u poslednjih 25 godina. I to nešto govori. Miro Litl (30. maj 2004) je rođen u Tampereu, u košarkaškoj porodici. Roditelji su mu igrali košarku, a potom radili kao treneri. Kako je sam nedavno izjavio, dok je odrastao gledao je klipove Majkla Džordana, dok su vršnjaci gledali crtaće.

Iako je sa samo sedam godina otkrio da ima dijabetes, nikada nije odustajao. Naučio je da se nosi sa tim i naporno radio kako bi ostvario san – da zaigra u NBA. Od narednog leta nastupaće u NCAA ligi za Bejlor, koji je pored nekoliko dobrih ponuda (Indijana i Vilanova) odabrao na nagovor dobrog prijatelja, prvotimca San Antoni Sparsa i poljskog reprezentativca, Džeremija Sohena.

U njemu Finci vidi budućnost na bekovskim pozicijama, neko ko bi u narednim godinama mogao da bude jedan od nosioca državnog tima uz Laurija Markanena. Krase ga odličan pregled igre, osećaj za pas, nepresušna energija i požrtvovanost u odbrani. Nedavno je u jednom intervjuu otkrio da je proučavao rad nogu u odbrani košarkaša Sakramento Kingsa, Deviona Mičela, koji je u draft generaciji 2021. bio jedan od najboljih defanzivaca (deveti pik).

Dakle, iako veoma mlad, spreman je da se podredi timu u svakom smislu, voljan je da razvija razne aspekte igre, a iskustvo u reprezentaciji će mu bez dileme biti od velikog značaja na putu ka NBA draftu. Prošlog leta je na Evropskom prvenstvu igrao na svim mečevima Finske (stigla do četvrtfinala), mada nije imao preterano zapaženu ulogu. Ipak, upijao je od iskusnih bekova poput Peterija Koponena, Šona Hafa, Sasu Salina… Sada ga sigurno čeka još veća rola.

GILJERME SANTOS (BRAZIL)

Foto: fiba.basketballFoto: fiba.basketball

Najmlađeg člana brazilske reprezentacije Giljermea Santoas (22. jun 2002), minulog leta odabrali su Golden Stejt Voriorsi (55. pik), ali je sezonu proveo na kaljenju u Razvojnoj ligi. Noseći dres Santa Kruz Voriorsa beležio je 10,9 poena, šest skokova i 2,4 asistencije, ali statistika je u ovom trenutku nevažna, jer Gi je izuzetno fizički napredovao tokom prve godine u Americi, a rezultati su se videli tokom minule Letnje lige.

Bio je glavni igrač mlade ekipe Golden Stejta sa prosekom od 17,7 poena i 5,7 skokova. Značajno je popravio repretor u igri pod protivničkim obručem, pogađao penale u solidnim procentima (76,5 odsto). Bio je fizički dominantan u odnosu na konkurenciju, a pokazao je da praktično može da se snađe na svim pozicijama osim "petice".

Svetsko prvenstvo će mu biti idealna prilika da dodatno poraste u očima Voriorsa, kako bi se izborio za priliku u prvom timu naredne sezone. Motiva mu neće manjkati, a ima i solidno iskustvo u seniorskoj košarci, pošto je pre odlaska u SAD nastupao za Minas u domovini. U poslednjoj sezoni je čak bio proglašen i za najboljeg šestog igrača brazilske lige.

Zna Santos i kako se osvajaju medalje, pošto se pre četiri godine okitio zlatnom, predstavljajući kadetsku selekciju Brazila na prvenstvu Južne Amerike u Čileu.

ŽAN MONTERO (DOMINIKANSKA REPUBLIKA)

Foto: fiba.basketballFoto: fiba.basketball

Skrenuo je Žan Montero pažnju na sebe kada je početkom tekuće godine srušio Argentinu i odveo Dominikansku Republiku na Svetsko prvenstvo. Sasuo je 22 poena Gaučosima u odlučujućem meču i ostavio ih bez planetarne smotre prvi put od 1982. godine. Nije mala stvar, posebno jer su prekoputa bili asovi poput Fakunda Kampaca, Nikolas Laprovitole, Gabrijela Deka...

Sa odličnim igrama nastavio je i na klupskom nivou. Braneći boje Betisa, na pozajmici iz Gran Kanarije, uspešno je odmenio Šenona Evansa (preselio se u januaru u Valensiju) i postao udarna igla tima iz Sevilje. Beležio je 17,6 poena i 4,3 asistencije u ACB ligi.

Dakle, u pitanju je rođeni strelac. Pokazivao je veliki potencijal još kao junior, bio MVP kampa Košarke bez granica kao godinu dana mlađi od ostalih učesnika, a braneći boje U18 tima Gran Kanarije proglašen je i za najkorisnijeg igrača kvalifikacionog turnira juniorske Evrolige. Samo u finalu je protiv Unikahe postigao 30 poena, uz sedam asistencija i šest skokova.

Ima Dominikanska Republika odličnu reprezentaciju, a Montero je, uz košarkaša Golden Stejta, nešto starijeg Lestera Kinjonesa, njena budućnost. Sigurno će dobiti prostora da se dokaže na planetarnoj smotri, a imaće i poseban motiv, jer mu je promakla prilika da pojača Anadolu Efes ovog leta. Gran Kanarija je zahtevala da se plati otkup od 500.000 evra za njegove usluge, pa su Pivari na kraju doveli Justusa Holaca iz Cedevite Olimpije na pozajmicu.


tagovi

Mundobasket 2023Nikola JovićUsman GarubaDžoš GidiHuan NunjezPaolo Bankero

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara